PODR 3 mei 2022

PODR 3 mei 2022

Cannabisnieuws

Cannabisnieuws - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl)

 

Binnenlandse Zaken

Studio040 - Coffeeshop Indian Dylan moet een jaar dicht (26 april 2022)

Gemeente Eindhoven heeft dinsdag coffeeshop Indian Dylan aan de Karel de Grotelaan een jaar lang gesloten. De coffeeshop bezat een veel grotere hoeveelheid softdrugs dan is toegestaan.

Coffeeshops mogen volgens het gedoogbeleid slechts een halve kilo handelsvoorraad hebben. De hoeveelheid softdrugs bij Indian Dylan was meer dan 380 kilo – honderden keren meer dan toegestaan, daar kwam de politie achter na onderzoek.

De softdrugs werden elders aangetroffen, namelijk in vier panden en een auto. Er bleek een directe relatie te zijn tussen de softdrugsvoorraad en de coffeeshop.

Hoeveelheid in beslag genomen cocaïne vervijfvoudigd - BeveiligingNieuws (28 april 2022)

De verwevenheid tussen onder- en bovenwereld is bij de productie van en handel in drugs groter dan gedacht. Daardoor is het niet alleen een omvangrijk en complex criminaliteitsfenomeen, maar ook een maatschappelijk en economisch fenomeen. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘De narcostand van Nederland. Fenomeenbeeld drugs 2021’.

Nederland vormt volgens de onderzoekers sinds jaar en dag een belangrijke schakel in de internationale drugshandel en –productie. In opdracht van de portefeuillehouder Drugs heeft de Dienst Landelijke Informatie Organisatie (DLIO) van de politie onderzoek gedaan naar de actuele aard en omvang van de georganiseerde drugscriminaliteit in Nederland. Daarnaast is gekeken naar de hierbij betrokken criminele netwerken en personen. Dat heeft geleid tot het fenomeenbeeld drugs 2021. Een fenomeenbeeld is een strategisch beeld met inzicht in de aard en omvang van een criminaliteitsvorm. Het is gemaakt om de strategie van de politie te bepalen en te ondersteunen.

Omvang
De inbeslagnamecijfers vormen een indicatie voor de omvang van de Nederlandse georganiseerde drugscriminaliteit. Deze cijfers kunnen worden beschouwd als ondergrens van wat er daadwerkelijk aan illegale handel en productie plaatsvindt. Daarbij wordt opgemerkt dat de Nederlandse politie in de onderzoeksperiode 2017-2020 meer aandacht heeft gehad voor cocaïne en synthetische drugs en minder voor cannabis en heroïne.

In de periode 2017-2020 zijn ruim vijftienduizend hennepkwekerijen geruimd. Hoewel het aantal geruimde hennepkwekerijen sinds 2017 met 40 procent is gedaald, laat de energiediefstal een stabiel beeld zien. Vermoedelijk neemt het daadwerkelijke aantal hennepkwekerijen dus niet af. Van 2017 tot en met 2020 namen de douane, Koninklijke Marechaussee en de politie ongeveer tienduizend kilo hasj in beslag.

De hoeveelheid door de douane inbeslaggenomen cocaïne vervijfvoudigde in dezelfde periode: van tienduizend kilo in 2017 tot bijna vijftigduizend kilo in 2020. Ook het aantal ontdekte productielocaties en aangetroffen hoeveelheden afval van synthetische drugs is vervijfvoudigd, al betreft het hier de periode van 2010 tot en met 2020.

politierapport

Verruiming sluitingsbevoegdheid drugspanden (Kamerdossier 34763) - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl) (29 april 2022)

Dit voorstel breidt in de Opiumwet de bevoegdheid van de burgemeester uit om een pand of woning, een zogenaamd drugspand, op grond van de Opiumwet te sluiten. Hiermee heeft de burgemeester meer mogelijkheden om de uit het drugsgebruik voortvloeiende risico’s voor de volksgezondheid te voorkomen en beheersen en de nadelige effecten van de productie en distributie van, handel in en het gebruik van drugs op het openbare leven en andere lokale omstandigheden tegen te gaan.

De burgemeester krijgt deze sluitingsbevoegdheid in die gevallen waarin in een pand of woning voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs, zoals bepaalde apparatuur, chemicaliën en versnijdingsmiddelen. De huidige sluitingsbevoegdheid ziet alleen op situaties waarin drugs in een pand of woning worden aangetroffen, verkocht, afgeleverd of verstrekt.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.

Kamerdossier 34763 (alle publicaties in het hoofddossier) (29 april 2022)

Halsema grijpt in op Wallen: vroege sluiting horeca en toegangspoorten worden overwogen - AT5 (29 april 2022)

Burgemeester Femke Halsema kondigt vergaande maatregelen aan om de drukte en overlast op het Wallengebied de kop in te drukken. Nu al wordt het alcoholverbod aangescherpt en de vergunningen van de tijdelijke terrasuitbreidingen ingetrokken, maar de stad overweegt ook sluitingstijden voor de horeca in het weekend om 02:00 uur en zelfs toegangspoortjes in het gebied.

Dat schrijft Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Ze noemt de maatregelen een trendbreuk, maar noodzakelijk. "Opnieuw constateren we dat de drukte nóg sneller dan verwacht terugkeert, zoals we dit eerder zagen in de zomer van 2020 en 2021."

Volgens de gemeente waren tijdens het paasweekend de bezoekersaantallen en overlastmeldingen vergelijkbaar met de periode voor corona. "Opnieuw leggen de snel toenemende bezoekersaantallen, en de overlast die dit met zich meebrengt, een onacceptabele druk op de openbare ruimte en de leefbaarheid op de Wallen."

Raadsbrief+maatregelen+Wallengebied_29042022 (raadsinformatie.nl) (29 april 2022)

Geachte leden van de gemeenteraad,

De drukte in het Wallengebied is terug. Gedurende het paasweekend waren bezoekersaantallen, overlastmeldingen, de druk op openbare ruimte en de algemene sfeer vergelijkbaar met de periode vóór corona, waarin de toeristische druk een hoogtepunt bereikte. Opnieuw leggen de snel toenemende bezoekersaantallen, en de overlast die dit met zich meebrengt, een onacceptabele druk op de openbare ruimte en de leefbaarheid op de Wallen. Door raadsleden, bewoners en ook ondernemers in en om de Wallen is de afgelopen jaren herhaaldelijk uitgesproken dat een terugkeer naar de situatie van 2019 onwenselijk is. We zien veel goede initiatieven van bewoners en ondernemers die bijdragen aan een leefbaarder omgeving. De Aanpak Binnenstad stelt samenwerking met partners in de stad centraal. Het gebied kent echter dusdanig veel verschillende functies, dat wij ons gezien de recente ontwikkelingen genoodzaakt zien om verdergaande, generieke maatregelen te treffen met directe impact om de druk op het gebied te verlichten. Alle ondernemers in het gebied zullen dit merken, ook degenen die geen overlast veroorzaken of geen directe factor zijn in de drukte en overlast in het gebied. 

 

Affaires étrangères

Le Népal, haut-lieu de la vague hippie des années 60-70, envisage de relancer sa "ganja" (france24.com) (29 april 2022)

La marijuana pourrait bientôt être légalisée au Népal, les députés envisageant un retour aux politiques libérales en matière de drogue qui ont fait du pays un haut-lieu pour hippies en quête de paradis artificiels dans les années 1960 et 1970.

(Marihuana zou binnenkort kunnen worden gelegaliseerd in Nepal, met wetgevers die een terugkeer overwegen naar het liberale drugsbeleid dat het land in de jaren 1960 en 1970 tot een hotspot maakte voor hippies die op zoek waren naar kunstmatige paradijzen.)

Drugs in the news - Nepal ganja campaign seeks return of Himalayan high times (druglawreform.info) (29 april 2022)

DHV-Wahlcheck zur Landtagswahl Schleswig-Holstein 2022 | Deutscher Hanfverband (28 april 2022)

Die Legalisierung scheint zum Greifen nah, daher ist es besonders wichtig, jetzt bei bei den Landtagswahlen wählen zu gehen. Denn noch ist die CDU an der Mehrheit der Landesregierungen beteiligt und kann deshalb die Zustimmung des Bundesrates zu einem Legalisierungsgesetz verhindern. Geht wählen und stoppt die CDU! Zur Orientierung haben wir wie üblich die Drogenpolitik der Parteien im Schleswig-Holstein analysiert.

Wir haben uns wie immer die Programme der Parteien, deren Antworten auf unsere Wahlprüfsteine und deren Aktivitäten im Landtag angeschaut. Hier geht es zur vollständigen Analyse: weiterlesen

FRhJGMPXoAIMxRh

In Defense Of The Plug: Buying Illicit Cannabis May Be ‘Better’ Than Legal Weed, Research Shows (forbes.com) (29 april 2022)

Famous for the fall foliage’s explosive colors and summertime’s cooling seaside breezes, Massachusetts became a popular year-round weekend getaway destination for certain New Yorkers in November 2018, the month legal adult-use cannabis sales began.

Cannabis is legal in New York but the first dispensaries may not open until the end of the year. So, with the launch April 21 of legal sales in nearby New Jersey, there’s reason to believe the next traffic pattern may be towards the Garden State.

But aside from the novelty of buying cannabis in a for-real store—with taxes and everything!—there’s no moral imperative to quit patronizing the “traditional market,” as some marijuana legalization backers (and most for-profit cannabis companies) would have you believe. In fact, in some circumstances, the true “moral choice” may be to continue buying your cannabis from the underground neighborhood plug, according to recent research.

As tobacco burns out, Malawi looks to cannabis (rfi.fr) (1 mei 2022)

Under a scorching sun at a trading post in Malawi, Chikumbutso Chekeni and his wife head to their tobacco sheds to dry their newly harvested leaf.

Nambuma, 35 kilometres (20 miles) northwest of the capital Lilongwe, used to be a thriving farming town, buoyed by vast tobacco farming businesses.

Today, even during harvest season the town is sleepy, leading some farmers to think about switching from tobacco to the newly legalised marijuana.

Malawi is one of the world's poorest countries but a major tobacco producer, ranking first in the world for burley and seventh for overall production.

No other economy is more dependent on the leaf. Government statistics say over 70 percent of the nation's export income comes from tobacco. 

‘Daar staan al mijn wietplanten. Het is Nederlands zaad’ | dagboek Oekraïne van oorlogscorrespondent Daphne Wesdorp - Dagblad van het Noorden (dvhn.nl) (2 mei 2022)

Daphne Wesdorp uit Bakkeveen is oorlogsverslaggever in Oekraïne. Zij schrijft elke vrijdag en maandag over haar belevenissen in het oorlogsgebied.

,,Je komt uit Nederland?” Dimitri, een slungelige soldaat van het Oekraïense leger, niet ouder dan 20, kijkt vol ongeloof naar mijn paspoort. ,,Ken je de Bulldog ook, in Amsterdam?” Of je nu in Irak, Palestina, of Oekraïne bent: met een Nederlands paspoort is er altijd stof voor gesprek.

Oorlog is hier vooral veel wachten

Samen met zijn kameraad Vladimir bemant Dimitri een klein checkpoint aan de oevers van de rivier, naast de enige intacte brug in de wijde regio. De frontlinie is mijlenver en de dagen zijn lang: oorlog is hier vooral veel wachten. Zittend tussen de dennenbomen slijten de jonge soldaten hun dagen met het roken van naar appel smakende sigaretten, en het controleren van bagage en paspoorten voor de enkeling die de brug wil oversteken.

Dimitri, blij met wat gezelschap, gebaart of we een sigaret willen roken. We parkeren de auto naast de met camouflagenet overdekte betonnen blokken aan de zijkant van het zandpad. Dimitri wijst naar de groene boomrand aan de andere kant van het veld vol riet. ,,Daar staan al mijn wietplanten. Ik geef ze om de dag water. Het is Nederlands zaad”, zegt Dimitri trots. Na drie sigaretten en een kop koffie nemen we afscheid van de twee soldaten en rijden door naar het zuiden.

vlag van oekraine

 

Overzicht

Cannabisbeleidsmodellen en hun invloed op gezondheid: een literatuurstudie - VAD (april 2022)

Steeds meer landen veranderen hun cannabiswetgeving en legaliseren of decriminaliseren cannabis voor recreatieve doeleinden. Deze studie vergelijkt het beleid hierrond in verschillende landen waar een wetswijziging plaatsvond. De impact van de verschillende beleidsmodellen op de volksgezondheid wordt geschetst.

De landen die in de studie aan bod komen zijn: België, Portugal, Spanje, Nederland, Uruguay, Canada en de Verenigde Staten.

Webinar

Op 8 juni 2022 organiseert VAD een gratis webinar, waarin de resultaten van deze studie overlopen en besproken zullen worden.Schrijf je hier in voor deze webinar.

Materiaal downloaden  DOWNLOAD (PDF) (Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) (2022). Cannabisbeleidsmodellen en hun invloed op gezondheid: een literatuurstudie. VAD, Brussel)

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van april 2022 - Platform Cannabisondernemingen Nederland (28 april 2022)

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment Gesloten Coffeeshopketen & Wietwet

Deze maand vond een historisch werkbezoek plaats van een minister van Volksgezondheid, Welzijne en Sport (VWS, Ernst Kuipers) aan een coffeeshop, in Breda, samen met de burgemeesters van Breda en Tilburg (Depla en Weterings). Aanleiding daarvoor is het vertraagde wietexperiment. Later in deze maand maakte Tilburg samen met Breda bekend dat ze in Den Haag toestemming hebben gevraagd voor het eerder starten met de wietproef.

‘Wereldwijd drugsbeleid moet focussen op gezondheid’ - MO* (29 april 2022)

Sinds de jaren zeventig heeft de “war on drugs” de VS al zeker een miljard dollar gekost. Veel Latijns-Amerikaanse landen kampen met instabiliteit en onveiligheid als gevolg hiervan, terwijl de consumptie in westerse landen niet daalt. Tijd voor een nieuwe blik op drugsbeleid, zegt Sergio Fernandez-Artamendi, hoogleraar Psychologie en Verslaving.

Op 17 juni 1971 verklaarde de Amerikaanse president Richard Nixon drugsmisbruik “Amerika’s volksvijand nummer één”. Het was tien jaar nadat de Verenigde Naties de productie en distributie van verschillende stoffen hadden verboden. Nixon claimde met een wereldwijd offensief een einde te willen maken aan deze ‘vijand’ en de daarmee samenhangende problemen.

De datum wordt daarom vaak gezien als het begin van de “War on Drugs”.

Waar draait deze strategie om? In de eerste plaats om de aanpak die het gebruik en bezit van drugs criminaliseert. Daarnaast draait het om een wereldwijd interventionistisch beleid dat de productie van deze stoffen moet beteugelen. Met name in Latijns-Amerika, de belangrijkste leverancier van drugs aan de Verenigde Staten en andere westerse landen.

A House of Cards: ‘High compliance’: A legally indefensible and confusing distraction - Longreads (tni.org) (29 april 2022)

In a recently published report, ‘High compliance, a lex lata legalization for the non-medical cannabis industry’, Kenzi Riboulet-Zemouli claims to have discovered a new legal justification for regulating recreational cannabis in accordance with the 1961 United Nations Single Convention on Narcotic Drugs. This option, according to Riboulet-Zemouli, went unnoticed by governments and by numerous experts ostensibly blinded by an orthodox prohibitionist treaty interpretation in the past decades. The report contends that it “easily finds a pathway where a ‘cannabis legalization’ in good faith is possible”, arguing that non-medical use of cannabis fits under the treaty exemption―in Article 2(9)―for “drugs which are commonly used in industry for other than medical or scientific purposes”.

 

Varia

#60 | Met Runa Buds - High Tea Potcast (1 mei 2022)

Extra lange aflevering met Runa Buds, cannabis educator, terphunter, glass collector en solventlesshead. We praten over zijn eerste joint, dabben, 710 culture, HHQ, zijn One Wheel en zijn overtuiging dat concentraten ook in Nederland populairder zullen worden dan wiet of hasj. In de nieuwsrubriek staan we stil bij de dood van Doede de Jong en Fernanda de la Figuera, de moeder van de Spaanse cannabisbeweging. We bespreken het nieuwe ‘wietwater’ van Suver Nuver, het laatste nieuws over de wietproef en het onzalige plan van de Amsterdamse burgemeester Halsema om toeristen uit de coffeeshops te weren. Goed nieuws is er uit de VS, waar in twee staten de legale verkoop van cannabis startte en Leafly op 420 de bel luidde op de Nasdaq. In De Ouwe Doos zit een column van Pim Fortuyn over cannabis en de wijze woorden zijn van Duke Ellington.

Vezelhennepteelt wordt dit jaar flink opgeschaald in Fryslân: van 60 naar 225 hectare | Omrop Fryslân (omropfryslan.nl) (1 mei 2022)

Dit jaar wordt in Fryslân 225 hectare land ingezaaid met vezelhennep. Dat is meer dan het voorgaande jaren, want toen ging het nog om 60 hectare.

Afgelopen week zijn de eerste stukken land ingezaaid bij Nieuwehorne. Het inzaaien wordt gedaan door het Drachtster bedrijf GreenInclusive, dat duurzame producten ontwikkelt en produceert van natuurlijke en lokale grondstoffen.

"We hebben daar onze nieuwe zaaicombinatie samen met partner Kamps De Wild goed afgesteld en getest", zegt Hendrik Roorda van GreenInclusive. "Daarna is het echte werk begonnen in Lemmer, waar we op de ontwikkellocatie van De Kompanjon uit Drachten komend jaar vezelhennep gaan telen."

Nederland scoort relatief laag op persvrijheidsindex, veiligheid journalisten onder druk | NOS (3 mei 2022)

Nederland scoort dit jaar minder goed wat betreft persvrijheid dan naburige landen als België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse internationale persvrijheidsindex van Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG), die dit jaar via een aangepaste methodiek is opgesteld. Nederland staat op plaats 28 van in totaal 180 landen.

Ook de Scandinavische landen en bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Costa Rica doen het beter dan Nederland op de nieuwe lijst. De lijst wordt aangevoerd door Noorwegen. Onderaan staan dictaturen en autocratiën als Noord-Korea, Eritrea, Iran, China, Egypte, Cuba en Vietnam.

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600