PODR 29 maart 2022

THE WAR ON DRUGS (AT HOME)

Bijtende Bende - Milieuschade door drugsafval (2022)

Welkom bij de Bijtende Bende. Wist jij dat het dumpen en lozen van afval uit illegale drugsproductie leidt tot milieuschade in Nederland? En dat in het verleden zelfs een waterzuiveringssysteem stilgelegd moest worden vanwege een grote hoeveelheid drugsafval? Bijtende Bende vertelt je meer over drugsafval en milieuschade.

Doe de quiz - Bijtende Bende (2022)

Het Brabantse landschap kent veel bijzondere diersoorten die speciale bescherming verdienen. Denk aan een prachtige vlinder zoals het gentiaanblauwtje, de flitsende ijsvogel en de kerkuil. Op welk van deze dieren lijk jij het meest als het gaat om kennis over milieuschade door drugsafval? Doe de quiz.

Nederland Narcostaat? - Platform Overheid (28 maart 2022)

Is Nederland werkelijk een narcostaat? Op platform O bespreekt Lex Cachet Nederland Narcostaat, geschreven door Hans Werdmölder. Hoewel Cachet de analyse in het boek onderschrijft, twijfelt hij of Nederland het predicaat ‘narcostaat’ toekomt.

Hans Werdmölder heeft met Nederland Narcostaat – let op het ontbreken van een vraagteken in zijn titel – een beklemmend boek geschreven.[1] Niet in de eerste plaats omdat hij de geschiedenis van het Nederlandse drugsbeleid nog eens zorgvuldig op een rij heeft gezet. Dat is eerder gedaan. Wat Werdmölder daaraan vooral toevoegt zijn antropologisch getinte schetsjes van een aantal sleutelfiguren. Het maakt zijn historische overzicht levendig, leesbaar en heel concreet. Wat dit boek echter vooral beklemmend maakt is de constatering dat goedbedoeld en weloverwogen beleid desondanks onvoorziene en uitermate perverse effecten kan hebben. Drugsbeleid is zeker niet het enige terrein waar dat zich voordoet. Het is er wel een dramatisch en momenteel ook heel urgent voorbeeld van. Dat we dergelijke perverse effecten hadden kunnen voorkomen, zoals Werdmölder suggereert, als we in de jaren ’70 en ’80 beter nagedacht hadden (p.216) is beleidswetenschappelijk wat naïef. Zo werkte het toen niet en zo werkt het nu niet. Het is wijsheid achteraf.

 Meer dan 3300 aanhoudingen na tips bij Meld Misdaad Anoniem | NOS (29 maart 2022)

Bij de tiplijn Meld Misdaad Anoniem zijn vorig jaar 24.986 meldingen van verdachte zaken binnengekomen en dat heeft geleid tot zeker 3318 aanhoudingen. Het aantal tips was iets minder (3 procent) dan een jaar eerder.

Vooral over drugs- en geweldsdelicten kwamen veel tips binnen. Maar het aantal meldingen over hennepplantages nam met 11 procent af. Het aantal gemelde geweldsdelicten nam juist met 28 procent toe.

De tips leidden vorig jaar tot de inbeslagname van meer dan 538.000 hennepplanten, 530 vuurwapens en 479 slag- en steekwapens.

Wat gebeurt er als de gemeente voor rechter speelt? | Trouw (11 maart 2022)

Een 19-jarige man uit Utrecht had 69 kleine zakjes cocaïne bij zich toen de politie hem aanhield. Agenten zochten hem omdat hij even daarvoor was weggerend na het veroorzaken van een ongeval. Bij een fouillering werd de drugs, 11,12 gram in totaal, bij toeval gevonden.

Als de man in januari voor de politierechter moet verschijnen, krijgt hij voor het verlaten van de plaats van een ongeval een taakstraf opgelegd. Maar met de zakjes coke komt hij weg. De reden? De gemeente heeft hem al een last onder dwangsom van 5000 euro opgelegd na eerdere drugshandel en dat bedrag ook geïnd toen hij opnieuw werd betrapt. Iemand mag niet twee keer voor hetzelfde worden gestraft, aldus de politierechter.

 

FOREIGN AFFAIRS

Cannabis legislation passes 18-6, setting up constitutional face-off - The Royal Gazette | Bermuda News (26 maart 2022)

It will be legal to grow and sell cannabis – if controversial legislation passed in the House of Assembly yesterday gets Royal Assent from the Governor.

The Cannabis Licensing Act 2022 would create a regulated framework for growth and sale of the drug.

A series of licences would be available through a licensing authority, which will allow people to not only possess more of the drug, but also to grow, harvest, sell, and export it.

The Bill was introduced by Walter Roban, the minister for home affairs, who was standing in for Kathy Lynn Simmons, the Attorney-General.

Mr Roban, in a repeat of the speech that Ms Simmons delivered in the House a year ago, said that the illegality of cannabis was “an unjust colonial legacy” and evidence of “systemic racialised disparities” where Black people were criminalised by a White oligarchy.

Ending federal cannabis ban expected to get vote in U.S. House this week - nj.com (27 maart 2022)

The U.S. House is poised for a second time to vote to end the federal ban on cannabis and help communities and individuals hardest hit by the war on drugs.

 A vote on the Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement Act, or MORE Act, will reach the House floor as early as Wednesday, according to the schedule released Friday. The House Judiciary Committee passed the bill last September.
 
 

Das wichtigste in aller kürze:

13:00 Uhr - Beginn Pariser Platz / Brandenburger Tor
15:00 Uhr - Start der Demo
16:00 Uhr - Ankunft Willy-Brandt-Haus (SPD Parteizentrale)
16:20 Uhr - gemeinsame Zündung
18:00 Uhr - Ende

a26d9aa9 0375 441a a0ec ed5ff234d525

 

 

LEGAL DOPE

Stop op verkoop sigaret lost niets op | opinie - Leeuwarder Courant (lc.nl) (29 maart 2022)

De oproep van ziekenhuizen, artsen en andere organisaties om de verkoop van sigaretten per direct aan banden te leggen, creëert meer problemen dan het oplost.

Vorige week riepen ziekenhuizen, artsen en andere organisaties op om direct te stoppen met de verkoop van sigaretten in supermarkten, tankstations en gemakszaken. Hun motief is duidelijk: we moeten met z’n allen stoppen met roken. De oproep klinkt sympathiek, maar stoppen met verkopen van tabak creëert meer problemen dan het oplost.

Reductie van het aantal verkooppunten leidt niet tot een vermindering van het aantal rokers, dat stelde ook het Trimbos Instituut al eerder. Het heeft bovendien tal van – onbedoelde – neveneffecten, blijkt uit recent onderzoek van bureau SEO in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

 

POLITICS

Meer vrouwelijke SGP’ers in de politiek: het blijft lastig - NRC (28 maart 2022)

Ondanks stadige weerstand staat de SGP sinds 2013 oogluikend toe dat vrouwen zich verkiesbaar stellen. Ze doen dat steeds meer. „Ik lees nergens in de Bijbel dat vrouwen geen politiek ambt mogen vervullen.”

Dat vrouwen geen gezaghebbende rol mogen vervullen in de maatschappij? Eline Nieuwland, vanaf woensdag gemeenteraadslid voor de SGP in Dordrecht, ziet het nergens in de Bijbel staan. Sterker nog: in de Bijbel staan allerlei verhalen over vrouwelijke leiders, zegt ze. Zoals Debora, die rond de twaalfde eeuw voor Christus zou hebben geleefd en in Israël profeet en rechter was. Onder een boom, de ‘Deborapalm’, beslechtte ze ruzies. Ook zou ze de mannelijke legeraanvoerder Barak het bevel hebben gegeven om tegen de Kanaänieten te vechten, toen een aanval dreigde en Barak aarzelde. Hij volgde het bevel op.

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600