PODR 29 augustus 2023

PODR 29 augustus 2023

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tallinkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden,
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen:: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.   

Onze gast vanavond: Adriaan Bronkhorst - Drugs Peace Institute

 

International Academy on the Science and Impact of Cannabis

IASIC - Know the Risks of Cannabis (iasic1.net)

DOCTORS EDUCATING ON CANNABIS (MARIJUANA)

IASIC is an organization of international experts on cannabis who are guided by medicine and science to provide accurate and honest information that guides decision-making. We recognize that the use of cannabis is potentially harmful, and that policies or practices which enhance or increase the use of cannabis risk serious medical and social consequences. (...)

(...)IASIC, the International Academy on the Science and Impact of Cannabis, is a medical organization of doctors who educate on marijuana based on the scientific and medical literature. IASIC is a non-partisan and non-political group created to facilitate informed decisions when considering cannabis policy and law.

It is our conclusion, based on review of the scientific evidence, that public health effects of high potency cannabis are harmful. These growing negative impacts further strain health care and addiction treatment resources to an extent that far surpasses taxation revenues.(...)

HIll Warning newsletter

 

Gedoogd maar wel verboden!

Naar aanleiding van een controle van... - Politie Basisteam Delft | Facebook (13 augustus)

Naar aanleiding van een controle van donderdag op vrijdagnacht roken wij een bekende wiet/hasj geur bij de betrokkene. Hierop hebben wij de uitlevering van alle drugs gevorderd. Hieruit kwam een gebruikershoeveelheid hasj. De betrokkene wilde in eerste instantie geen afstand doen hiervan. Toen wij uitlegden dat er dan een strafvervolging zou komen, deed de betrokkene alsnog vrijwillig afstand.

Gedoogd maar wel verboden! Veel mensen denken dat wiet gedoogd is in Nederland. Echter is iedereen die in het bezit is van welke hoeveelheid drugs dan ook strafbaar, maar de politie en het openbaar ministerie treden niet op tegen het bezit van geringe gebruikershoeveelheid softdrugs van maximaal 5 gram wiet/hasj. Als wij jou controleren en hieruit blijkt dat jij wel deze hoeveelheid bij je hebt, kunnen wij wel vragen of je er afstand van doet. Doe je geen afstand hiervan, dan kunnen wij je alsnog strafrechtelijk vervolgen. Wees je er dus bewust van!

367460887 670700391761167 8678079590716835997 n 1

Politie Delft pest vredige burger en pakt zijn paar gram hasj af - CNNBS.nl (16 augustus 2023)

Waarin een klein land heel zielig kan zijn. Vandaag aandacht voor het Politie Basisteam Delft, want die kunnen er ook wat van! Toevallig struikelden enkele agenten ’s avonds over een vreedzame cannabisliefhebber op straat. Die deed geen vlieg kwaad maar omdat de smerissen ook niet van vliegen houden en de arme voorbijganger een “wiet/hasj geur” bij zich droeg, moest hij zijn “gebruikershoeveelheid” inleveren…

 

Blijdschap en verontwaardiging

Amsterdamse coffeeshophouders en wiettelers snakken naar proef met legale wietteelt: ‘De consument wordt de grote winnaar’ (parool.nl) (28 augustus 2023)

Na jaren van politiek dralen komt het landelijke experiment met legale wietteelt dan toch dichterbij. Vrijwel zeker ook voor Amsterdam, waar tien coffeeshops in Oost zullen meedoen. ‘We krijgen onze erfenis terug.’

Het einde van de drooglegging. Daarmee is de legalisering van wiet in de ogen van coffeeshophouder en aanstaand teler Paul Wilhelm te vergelijken. “Tot de drooglegging moest Johnny Walker rennen voor zijn leven, daarna was hij ineens een gerespecteerd zakenman. Zo voelt het voor ons ook.”

Begonnen in 1985 is Wilhelm inmiddels de eigenaar van drie bekende coffeeshops in het centrum van Amsterdam, waaronder Tweede Kamer (Heisteeg) en De Dampkring (Handboogstraat). Hij is bovendien mede-eigenaar en adviseur van Hollandse Hoogtes, een van de tien professionele én legale wietkwekerijen van Nederland, 1,3 hectare groot, in het Gelderse Bemmel.

Normale bedrijfstak

In het eerste kwartaal van 2024 moeten de eerste drie geselecteerde wiettelers gaan leveren aan coffeeshops in Tilburg en Breda. Vanaf het tweede kwartaal zal de proef worden uitgebreid, zodat tien grote telers uiteindelijk negentig coffeeshops in elf gemeenten gaan bevoorraden. Als het kabinet akkoord gaat, zullen tien coffeeshops in Amsterdam-Oost meedoen aan het ­experiment.

Wilhelms zaken vallen vanwege hun ligging buiten de proef, maar zijn enthousiasme is er niet minder om. “We krijgen onze erfenis terug. Nederland was wereldwijd de kraamkamer van de gedoogde softdrugs. We hadden op de werelderfgoedlijst moeten staan. Inmiddels zijn we links en rechts ingehaald door vooral Canada en de Verenigde Staten,” zegt hij. “Nu zetten we eindelijk onze stap naar de legale teelt en verkoop van schone wiet van superieure kwaliteit, geteeld onder perfecte klimatologische omstandigheden en zonder al die stress door die surrealistische situatie aan de achterdeur, waar we eigenlijk niet mochten inkopen.”

“Net zoals handelaren in levensmiddelen of fietsonderdelen worden wij voor de buitenwereld eindelijk óók een normale bedrijfstak,” zegt Ewout van der Weijden. Hij is algemeen directeur van Best Friends, waarvan een van de drie Amsterdamse coffeeshops meedoet aan wat formeel ‘het experiment gesloten cannabisketen’ heet. Het gaat om de zaak op de hoek van de Molukkenstraat en de Niasstraat in de Indische Buurt.

Hele weekvoorraad

“De consument wordt de grote winnaar. Nu is het heel moeilijk een groot assortiment aan te houden omdat je bij de kleine, illegale telers steeds moet zoeken naar kwaliteit en de juiste smaak en geur,” zegt Van der Weijden. “Dus bied je met het oog op de continuïteit en de prijs-kwaliteitverhouding een beperkt aanbod. Straks gaan we naar een stabiele aanvoer en kunnen we misschien wel tien, twintig keer zo veel soorten aanbieden. Dan hoeven we, bij wijze van spreken, geen bordeauxtje meer mee te geven aan iemand die kwam voor een chablis uit 2003.”

De logistiek wordt minder complex. Nu mag er in een coffeeshop maximaal 500 gram wiet en hasj aanwezig zijn. Dus moet steeds nieuwe aanvoer komen vanuit de stashes (coffeeshophouders spreken liever van magazijnen). Straks mag elke shop de hele weekvoorraad in de winkel hebben – ook al is dat 10 kilo.

Van der Weijden: “Onze koeriers kunnen aangehouden worden, ongelukken krijgen, bestolen worden. Je magazijn kan leeggeroofd worden. Als het legaal is, wordt alles veel beter te beheersen, zonder angst voor de politie. Het is sowieso héél rustgevend dat we eindelijk af zijn van het stigma dat we gevaarlijk en crimineel zijn en overlast veroorzaken. Dat heeft zo veel pijn gedaan.”

Geen hasj

Coffeeshophouders die tegen de wietproef zijn, vrezen saaie ‘staatswiet’ en ageren tegen het verbod op de verkoop van hasj, soms goed voor 20 tot 30 procent van de omzet.

“Vervelend dat we voorlopig geen Marokkaanse hasj meer kunnen verkopen, maar straks verkopen we misschien wel twee keer zoveel wiet,” zegt Wilhelm. “In het kweken daarvan zijn we echt heel goed. We gaan het als Asterix en Obelix met hun kleine Gallische dorpje opnemen tegen de cannabismultinationals uit de VS en Canada die ons zijn gaan overvleugelen. Wij beschikken over heel oude genetica waarmee we veel kunnen toevoegen aan de smaak en de geurbeleving. Lekker eigen soortjes maken.”

Dat worden ook lichtere wietsoorten, met een andere verhouding tussen de werkzame stoffen thc en cbd. Wilhelm: “Daar ben ik reuze-enthousiast over. Dat jonge nieuwe rokers niet meteen met dat zware spul hoeven te beginnen. Vergelijk het met alcohol: ze hoeven niet direct aan de tequila, maar kunnen eerst een wijntje of biertje nemen. Ik kan niet wachten met het verder ontwikkelen van dat alles.”

Over de auteur: Paul Vugts werkt sinds 1997 voor Het Parool, met name als misdaadverslaggever. Hij schrijft boeken en maakt met Corrie Gerritsma en Wouter Laumans elke twee weken de Parool Misdaadpodcast.

Blijdschap maar ook verontwaardiging over wietproef: "Krampachtig gedrocht van overheid" - AT5

Ergens volgend jaar doen tien coffeeshops uit Oost hoogstwaarschijnlijk mee aan de landelijke wietproef. Niet alle coffeeshophouders in de stad zitten op de proef te wachten.

Geen stiekem geteelde wiet meer, maar een samenwerking met grote legale kwekers. Coffeeshop Best Friends op de hoek Molukkenstraat-Niasstraat is een van de tien coffeeshops in het stadsdeel die mee mag doen aan deze wietproef. Eigenaar Ewout van der Weijden is enthousiast, hij vindt dat de branche in de media de afgelopen jaren negatief is afgeschilderd. "Nu is het laatste argumentje om ons te criminaliseren weggenomen."

Henry Dekker, eigenaar van coffeeshop Loft aan de Jan van Galenstraat in West, mag niet meedoen. Toch had hij het ook niet gedaan als het hem gevraagd was. Dekker is enthousiast over de samenwerking met de huidige illegale kwekers en de kwaliteit die zij leveren en vindt dat die 'kweekcultuur' door de komst van de nieuwe legale kwekers afgebroken wordt. (...)

(...)Reactie woordvoerder minister Dilan Yeşilgöz (Veiligheid en Justitie)

"De ministers beraden zich momenteel op de voordracht van de burgemeester van Amsterdam om deel te nemen met stadsdeel Oost. Voordat Amsterdam deel kan nemen aan het experiment moeten eerst nog de wet- en regelgeving hierop worden aangepast. Het wetsvoorstel hiertoe ligt voor behandeling in de Tweede Kamer. De exacte gevolgen van de val van het kabinet op het experiment zijn nog niet bekend. Voor nu gaan we door met de voorbereidingen van het experiment. De Kamer stemt in september over de lijst van controversiële onderwerpen." (...)

 

De vereniging Nieuw Sociaal Contract: Grondgedachten & Uitgangspunten

Definitief-grondslagendocument.pdf (storage.googleapis.com) (19 augustus 2023)

Voorwoord

De vereniging Nieuw Sociaal Contract is een partij die een nieuwe beweging op gang wil brengen in politiek en samenleving. Zij heeft daarom haar grondgedachten en uitgangspunten vastgelegd in artikel 2 en 3 van haar statuten. Door bestuur en grondleggers van die beweging is uitvoerig gereflecteerd op de actuele nood van ons land en het beginsel van waaruit wij de maatschappij willen besturen en ordenen. We bouwen verder op het politieke werk van Pieter Omtzigt. Dit basisdocument geeft richtinggevende uitleg hoe wij in de toekomst dit willen voortzetten. Haar vertegenwoordigers in besturen, raden, staten en Staten-Generaal vertolken dit gedachtegoed.

Namens het bestuur,
Hein Pieper, voorzitter,

Deventer, 19 augustus 2023 (...)

Grondslag Nieuw Sociaal Contract

Statuten Artikel 2.

De partij streeft naar een nieuwe maatschappelijke ordening waarbij de burger in een democratische rechtsstaat richting geeft aan de economische en sociale ontwikkelingen in het fysieke en digitale domein. Daarbij staan persoonlijke verantwoordelijkheid, gezin, familie en gemeenschappen, en gespreid privaat bezit centraal. In de ordening is de samenleving van burgers en maatschappelijk middenveld in evenwicht met staat en markt. De partij gaat uit van een relationeel en personalistisch mensbeeld.

Statuten Artikel 3.

a. De vereniging vormt een democratische partij die als politieke beweging werkt aan welvaart en welzijn in Nederland en Europa. Zij ziet de Nederlandse taal, culturele identiteit en sociale traditie als uitdrukking van de gemeenschap en als bijdrage aan gerechtigheid, vrede en behoud van de schepping. In deze gemeenschap wordt bestaanszekerheid van alle burgers bevorderd in vrijheid zonder onderscheid naar geloofsovertuiging of maatschappelijke groepering.

b. De partij legt haar politieke overtuiging nader vast in een Program van Uitgangspunten, verkiezingsprogramma’s en publicaties.

(...) Mensvisie

Onze kijk op goed bestuur en samenleving wordt bepaald door onze visie op de mens. Die mens is een sociaal, fysiek, relationeel, economisch en spiritueel wezen. Het hart van ieder mens heeft redenen, die het verstand niet kent.

Wij stellen dus niet een autonoom individu voorop. Bij ons staat de integrale persoonlijkheid van de mens centraal met fysieke en spirituele verlangens. Daarom baseren wij ons beleid op een integraal humanisme. Tussen de ondernemer en de klant, tussen de verpleegkundige en de patiënt, tussen de leerkracht en het kind, de politieagent en de wijkbewoner, de ambtenaar en de burger, de hulpverlener en de patiënt bestaat een wederkerige relatie. Niet protocollen of procedures bepalen de omgang met elkaar, maar de persoonlijke betrokkenheid op elkaar. Wij mogen als mensen in deze relaties verantwoordelijkheid nemen volgens het benedictijns principe van gelijke monniken ongelijke kappen. Er komen in die samenleving geen brieven op de mat gebaseerd op onzichtbare algoritmes, statistische waarschijnlijkheid en blinde invorderingsregels. De persoonlijke situatie wordt menselijk en betrokken bekeken.

Het mensbeeld dat een overheid hanteert heeft grote invloed op zowel de politieke als beleidskeuzes als de manier waarop de overheid haar burgers tegemoet treedt. Het adagium ‘eigen verantwoordelijkheid’ gecombineerd met een rationeel mensbeeld dat elk overheidsformulier snapt of moet snappen, terwijl de overheid het vaak zelf niet snapt, heeft grote negatieve gevolgen gehad voor veel burgers in de afgelopen jaren. De Rotterdamse ombudsman beschreef de manier waarop mensen gemangeld worden door formulieren, onbegrijpelijke regels en de gevolgen van een onopzettelijke fout als systeemgeweld. Daar willen we radicaal mee breken. (...)

(...) Nederland als samenleving

Het vertrekpunt van ‘personalisme’ betekent ook dat we burgers niet zien als een klant van de overheid, maar als (mede-)dragers van het samenlevingsverband Nederland. Onze democratische rechtsstaat is niet een toevallige constructie van regels en procedures, maar de uitdrukking van een aantal belangrijke gedeelde waarden. Bewegingen als het Katholicisme, de Reformatie, het Humanisme en de Verlichting hebben ons land gevormd en uiteindelijk een rechtsstaat opgeleverd met veel verworvenheden. 

De vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, de vrijheid van vereniging, geloofsvrijheid en de scheiding van kerk en staat zijn belangrijke waarborgen voor individuen en hun sociale verbanden. Op 4 en 5 mei herdenken we elk jaar dat deze vrijheden niet vanzelfsprekend zijn. Een vrije samenleving vraagt om permanent onderhoud en om burgers en groeperingen die elkaar tolerant, respectvol en fatsoenlijk bejegenen. We delen dezelfde geschiedenis en taal, staan open voor dialoog en zijn waar nodig solidair met elkaar.

Aan het fundament van de democratische rechtsstaat kan niet worden getornd. De overheid dient de kaders van de vrije en verantwoordelijke samenleving te bewaken, onpartijdig en rechtvaardig op te treden, en stelt grenzen aan uitingen en groeperingen die de rechtsstaat ondermijnen. (...)

Omtzigt doet mee aan verkiezingen met eigen partij: Nieuw Sociaal Contract (nos.nl) (20 augustus 2023)

Pieter Omtzigt doet op 22 november met een eigen partij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft hij bekendgemaakt in dagblad Tubantia. Zijn partij heet Nieuw Sociaal Contract.

Omtzigt heeft al wel een inhoudelijk programma, maar nog geen kandidatenlijst. "We zijn met mensen in gesprek, maar kunnen nog geen namen delen", zegt hij in de krant. "Komende week komt er een oproep op onze website voor mensen die mee willen doen om zich te melden. We hebben nog tot 9 oktober om met een kieslijst te komen."

Omtzigt scheidde zich in juni 2021 af van het CDA en zit sindsdien als eenmansfractie in de Kamer. Hij heeft een grote achterban en kan in peilingen rekenen op een groot aantal zetels

Liefst geen 46 zetels

Omtzigt zegt dat het "verwachtingspatroon" van mogelijk tientallen zetels het er niet makkelijker op heeft gemaakt om de knoop door te hakken. Hij noemt het "niet verantwoord" om als nieuwe partij te beginnen met zo veel zetels.

"Dit land heeft geleerd van wat er met LPF en Forum voor Democratie is gebeurd", zegt hij. "Dus nee, we willen niet in een keer naar 46 zetels, maar een partij beginnen met verantwoorde groei."

De partij Nieuw Sociaal Contract, ook de titel van een boek dat Omtzigt in 2021 publiceerde, werd dit weekend officieel opgericht. Omtzigt heeft op zijn sociale media een video geplaatst waarin hij zijn besluit toelicht.

Politieke aardverschuiving in peiling: Omtzigt virtueel op 31 zetels, CDA op 3 (nos.nl) (26 augustus 2023)

Met nog ruim twaalf weken tot de Tweede Kamerverkiezingen te gaan, wijst een peiling van I&O Research op een politieke aardverschuiving. Als mensen nu gevraagd wordt op wie ze zouden stemmen, zou Pieter Omtzigt volgens het onderzoeksbureau met zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract op 31 zetels kunnen uitkomen en daarmee in één klap de grootste worden.

De huidige (demissionaire) regeringspartijen leveren in de peiling allemaal in, waarbij het CDA op een historisch laag zetelaantal van 3 wordt gepeild - de partij heeft nu 15 Kamerzetels. D66 zou van de 24 zetels in de Tweede Kamer nu naar 7 zakken. De VVD, al jaren de grootste in de Kamer, wordt op 22 zetels gepeild, tegenover de huidige 34 zetels. Bij de ChristenUnie is het verlies het kleinst: van 5 naar 4.

De BBB, bij de afgelopen Statenverkiezingen nog de grote winnaar, zou volgens het onderzoek van I&O research op 13 zetels komen, flink minder dan de 21 zetels bij de vorige peiling op 17 juli. De nieuwe samenwerking GroenLinks-PvdA, onder leiding van Frans Timmermans, zou uitkomen op 28 zetels. Dat zijn er 11 meer dan de partijen nu samen in de Kamer hebben. (...)

I&O zetelpeiling: Kiezers enthousiast over Nieuw Sociaal Contract - I&O Research (ioresearch.nl) (26 augustus 2023)

image 15

Waar staat Pieter Omtzigt voor? Een analyse van zijn stemgedrag - NRC (17 augustus 2023)

(...) ‘Afwijkend stempatroon’

De SGP is de partij waarmee Pieter Omtzigt in stemgedrag met 81 procent het meeste overeenkomt. Kort daarop volgt de BoerBurgerBeweging (80 procent). Zijn stemgedrag komt het minste overeen met FVD (57 procent) en de PVV (63 procent).

Dat de conservatief-christelijke SGP de partij is waarmee Omtzigt het meest overeenkomt, verbaast Roderik Rekker – politicoloog aan de Radboud Universiteit – niet. „De SGP heeft een aantal radicale standpunten over bijvoorbeeld gendergelijkheid. Maar als het gaat over de alledaagse onderwerpen is het een constructieve, gematigde partij.”

Omtzigt is niet gemakkelijk te plaatsen, vindt Louwerse. „Hij heeft een afwijkend stempatroon. Hij verschilt duidelijk van de partijen op uiterst rechts: PVV, FVD, JA21 en de Groep Van Haga. Maar de overeenkomsten met linkse partijen als PvdA en GroenLinks zijn ook niet heel groot. Je kunt hem daarom moeilijk als links of rechts kwalificeren.” (...)

 

Functie elders voor Vera

F4S772BW0AAMZFO 1

F4S772AWcAA3mIr 2

Kamervoorzitter Vera Bergkamp verlaat politiek na verkiezingen | RTL Nieuws (24 augustus 2023)

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, stopt na de verkiezingen. Ze wil niet op de nieuwe lijst van D66. Dat heeft Bergkamp zojuist laten weten in een verklaring.

Bergkamp zit sinds 2012 in de Tweede Kamer en werd in 2021 voorzitter. Ze haalde toen meer stemmen dan haar voorganger PvdA'er Khadija Arib en PVV'er Martin Bosma. Die waren ontstemd en zeiden dat de voorzittersverkiezing achter de schermen was beklonken door VVD en D66.

Zwaar als voorzitter

Bergkamp stond als Kamerlid goed bekend, maar kreeg het zwaar als voorzitter. Zo werd haar soms verweten niet kordaat genoeg op te treden tijdens debatten. Bergkamps moeite om het debat in goede banen te leiden werd steeds zichtbaarder, omdat ook het debat zelf verruwde.

Partijen als Forum voor Democratie zochten steeds vaker de grenzen op tijdens felle debatten in de plenaire zaal. Vaak moesten Kamerleden van andere partijen er bij Bergkamp op aandringen in te grijpen.

Ze ging achter de schermen in gesprek met fractievoorzitters over de omgangsregels in de Tweede Kamer en de grenzen aan het parlementaire debat.

Onderzoek naar Arib

Daarnaast pakte ook een onderzoek naar signalen van sociale onveiligheid onder haar voorganger Arib slecht uit. Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer had tot het onderzoek besloten, maar het lekte voortijdig uit. Arib vertrok uit woede en frustratie uit de Kamer.

Een onderzoek naar de zaak-Arib loopt nog steeds.

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600