PODR 26 december 2023

PODR 26 december 2023

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden,
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen:: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.

 

Netherlands trials legally cultivating cannabis for first time

Amsterdam

Toch nieuwe coffeeshop mogelijk op plek Terminator, buurt verbolgen: ‘Belang van ondernemer is blijkbaar groter’ (parool.nl) (23 december 2023)

Ondanks bezwaren uit de buurt kan er op de plek waar coffeeshop Terminator na een explosie gesloten werd, toch een nieuwe coffeeshop komen. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema vrijdag in een brief aan buurtbewoners aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West.

Omwonenden werden in 2020 opgeschrikt door een enorme explosie bij coffeeshop Terminator. Burgemeester Halsema liet het pand direct voor onbepaalde tijd sluiten, maar in juni van dit jaar bleek de zaak te zijn verkocht, en de nieuwe eigenaar diende een aanvraag voor een exploitatievergunning in.

Ruim veertig bewoners maakten bezwaar. Zij zijn bang voor opnieuw een explosie of andere overlast. In een brief vroegen ze burgemeester Halsema onder andere om het adres van de lijst ‘gedoogde locaties’ te schrappen, zodat er niet opnieuw een coffeeshop kon komen.

‘Belang van voldoende coffeeshops’

Daar gaat Halsema niet in mee. De burgemeester reageert dat ze terughoudend is met het schrappen van adressen, ‘mede vanwege het belang van voldoende coffeeshops in de stad’. ‘Coffeeshops spelen een belangrijke rol in het voorkomen dat softdrugsgebruikers in aanraking komen met harddrugs,’ schrijft ze. ‘Daarnaast wordt er bij de verkoop in coffeeshops voorlichting gegeven.’

De keren dat Halsema wel een gedoogde locatie schrapte, deed ze dat volgens haar omdat er sprake was van ‘herhaalde openbare ordeverstoringen’ en ‘verwijtbaarheid van de exploitant’. Volgens de burgemeester voldoet dit adres daar niet aan. Zo kon niet worden vastgesteld dat de eigenaar van Terminator schuldig was aan de explosie; de daders zijn nooit gepakt.

Buurtbewoners zijn verbolgen over het besluit. “Waardeloos. Blijkbaar is het belang van een ondernemer in Amsterdam groter dan dat van de buurt,” zegt Daan Schuckink Kool-Keur, die met een groep van inmiddels meer dan 70 buurtbewoners bezwaar maakte.

“We leven blijkbaar in een cultuur waarin je pas je zin krijgt als je klaagt. Halsema wijst erop dat er te weinig geklaagd is om het formeel als overlast te bestempelen, terwijl er diverse redenen zijn waarom er niet is geklaagd, zoals angst en de wens om met de eigenaar in gesprek te blijven. En moeten we dan elk wissewasje gaan melden bij de gemeente? Meestal krijg je er niet eens een reactie op of wordt er niks mee gedaan.”

Veiligheidsmaatregelen

Halsema neemt wel extra maatregelen om de veiligheid ‘zo veel mogelijk te waarborgen’. Zo moet de nieuwe coffeeshop een andere naam krijgen, en moet de nieuwe exploitant een extra plan opstellen om veiligheid te waarborgen en overlast te voorkomen. Daarnaast belooft de burgemeester dat in het eerste jaar ‘intensiever’ toezicht wordt gehouden.

Buurtbewoner Schuckink Kool-Keur zegt dat ‘alle beetjes helpen’, maar zit eigenlijk niet te wachten op cameratoezicht en beveiliging voor de deur. “Bovendien verplaats je het probleem naar een plek om de hoek waar geen camera’s zijn.” Ze is zich met de buurt aan het beraden over eventuele vervolgstappen, waaronder juridische.

De bewoners maakten ook bezwaar tegen de aanvraag van de exploitatievergunning van een nieuwe coffeeshop. Deze is volgens de burgemeester nog in behandeling bij stadsdeel West. (...)

Les 10 coffee-shops d'Amsterdam en fonction de votre style (generationvoyage.fr) (26 december 2023)

Vous prévoyez une escapade à Amsterdam et vous avez envie de vous amuser un peu ? Alors, il vous faut absolument découvrir les emblématiques coffee-shops d’Amsterdam, une expérience unique à vivre selon votre style.

(...)

Biden expands marijuana pardons, absolving thousands

Biden issues pardons for certain marijuana offenses (nbcnews.com) (22 december 2023)

President Joe Biden issued a proclamation to pardon certain marijuana offenses Friday, building on broader action he took last year for thousands of people convicted of possession under federal law.

The new pardons target "additional offenses of simple possession and use of marijuana under federal and D.C. law," Biden said in a statement. The proclamation includes offenses related to "use and possession on certain Federal lands," provisions that weren't covered by the 2022 proclamation.

"Criminal records for marijuana use and possession have imposed needless barriers to employment, housing, and educational opportunities," Biden said in the statement. "Too many lives have been upended because of our failed approach to marijuana. It’s time that we right these wrongs."

He also called on governors to take similar actions with state marijuana-related offenses, arguing that no one should be in jail or prison "solely due to the use or possession of marijuana."

It was not immediately clear how many people would be affected by the new pardons.

The Department of Health and Human Services recommended in August that the Drug Enforcement Administration ease marijuana restrictions by moving it to a Schedule III drug, which would be a significant change to federal drug policy. The DEA still classifies marijuana as a Schedule 1 drug, alongside drugs such as heroin and LSD. Most states allow marijuana use in some form, such as recreationally or for medical purposes.

Biden on Friday is also commuting the prison sentences of 11 people convicted of nonviolent drug offenses, including some who have received mandatory life sentences.

"Due to reforms, each of these clemency recipients would have been eligible for reduced sentences, had they been sentenced today," a White House official said in an email. "This clemency grant represents the President’s commitment to addressing unjustified disparities in sentencing."

Biden has granted clemency several times since he took office, most recently in April to 31 people convicted of drug-related offenses.

During his 2020 campaign, Biden called for the automatic expungement of cannabis use convictions. (...)

 

Hoe verder met het drugsbeleid?

30 januari Symposium: Hoe verder met het drugsbeleid? – LEAP EUROPE (leap-europe.org) (26 november 2023)

Dinsdag 30 januari 2024 organiseert LEAP Nederland een symposium in HUB50 van de Nationale Politie in Utrecht. 200 dienders, justitiemedewerkers en experts komen samen om beleid te evalueren en alternatieven te verkennen.

Dit unieke event biedt u de mogelijkheid om van gedachten te wisselen en na te denken over de effectiviteit van onze huidige drugsbestrijding-inspanningen. Leer van gerenommeerde sprekers, waaronder Neil Woods, een ex-undercover collega uit Engeland, en Stephan Snelders, drugshistoricus aan de Universiteit van Utrecht. Samen met andere experts delen zij inzichten en kennis om de gepolariseerde discussie vlot te trekken.

Bevestigde sprekers:

Neil Woods. ex-undercover collega uit Engeland, doorslaggevend bij het oprollen van drugssyndicaten
Joop de Schepper, eenheidsleiding Operatiën Nationale Politie Noord-Nederland 
Stephen Snelders, drugshistoricus Universiteit van Utrecht
Yarin Eski, universitair hoofddocent bestuurskunde en criminoloog
Sander Wirken, officier van justitie over zijn boek “Misdaad en vrede”
Bart de Koning, journalist voor Follow the Money
Bernard ter Haar, Commissie Denkwerk, natuurkundige, kernfysicus, beleidsadviseur BZK 

Het symposium vindt plaats van 9.30 uur tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Registratie en legitimatie zijn verplicht. Vanwege de beperkte zaalcapaciteit (200 personen) vormt uw aanmelding hieronder géén garantie tot registratie. We streven ernaar om u zo snel mogelijk te laten weten of u een van de gelukkigen bent met een plaats op dit symposium.

Het symposium is mogelijk gemaakt dankzij donaties, onder andere door de politiebonden. Leden van een politievakbond kunnen dan ook reiskosten declareren waarmee deelname aan het symposium wordt bevorderd. Deelnemers ontvangen na afloop een exemplaar van ‘Good Cop – Bad War’ of ‘Drug wars’ van Neil Woods. Ter ondersteuning van het toekomstige werk van LEAP Nederland wordt een vrijwillige bijdrage gewaardeerd.

Van dit evenement wordt achteraf een video verslag gemaakt. Wilt u niet herkenbaar in beeld? Laat het ons weten bij uw aanmelding. Alle deelnemers volgen de ‘Chatham house-rules’: geen naamsvermelding van toehoorders zonder voorafgaande goedkeuring. (...)

 

Bern: proefproject met legale cocaïne

Zwitserse stad Bern overweegt proefproject met legale cocaïne - Crimesite (25 december 2023)

De Zwitserse stad Bern onderzoekt een proefproject om de verkoop van cocaïne voor recreatief gebruik mogelijk te maken. Het parlement in Bern steunt het plan, dat nog steeds de tegenstand van het stadsbestuur moet overwinnen en ook een verandering in de nationale wetgeving zal vereisen. Dat schrijft Reuters.

Hoewel in verschillende Europese landen (waaronder Spanje, Italië en Portugal) geen gevangenisstraffen meer worden opgelegd voor drugsbezit, waaronder cocaïne, klinkt in de vijfde stad van Zwitserland nu het voorstel voor een proefproject om de legale verkoop van cocaïne mogelijk te maken.

Cannabis

Zwitserland herziet mogelijk zijn standpunt over cocaïne nadat sommige politici en deskundigen een volledig verbod als ineffectief hadden bekritiseerd. Het voorstel bevindt zich momenteel in de beginfase en volgt op onderzoeken die nu gaande zijn om de legale verkoop van cannabis mogelijk te maken.

Mislukt

‘De war on drugs is mislukt en we moeten naar nieuwe ideeën kijken’, zegt Eva Chen, lid van de Bern-raad van de Alternatief Linkse Partij, die het voorstel mede steunt. Volgens Chen is het nog te vroeg om te zeggen hoe het proefproject er precies uit zou moeten zien, inclusief waar de cocaïne zou worden verkocht en waar deze vandaan moet komen. ‘We zijn nog ver verwijderd van mogelijke legalisatie, maar we moeten naar nieuwe opties kijken. Daarom pleiten wij voor een proefproject onder wetenschappelijk toezicht.’

Om de proef de ruimte te bieden, zou het parlement de wet moeten wijzigen die het recreatieve gebruik van cocaïne verbiedt.

Veel cocaïnegebruik

Het welvarende Zwitserland heeft een van de hoogste cijfers van cocaïnegebruik in Europa. Uit rioolwater blijkt dat Zürich, Bazel en Genève allemaal in de top 10 van steden in Europa staan. Ook andere Zwitserse steden, waaronder Bern, laten een toename qua gebruik zien, terwijl de cocaïneprijzen de afgelopen vijf jaar zijn gehalveerd, volgens Addiction Switzerland, een niet-gouvernementele organisatie.

Goedkoop en hoge kwaliteit

‘We hebben momenteel veel cocaïne in Zwitserland, tegen de goedkoopste prijzen en de hoogste kwaliteit die we ooit hebben gezien’, zegt Frank Zobel, adjunct-directeur bij Addiction Switzerland. ‘Je kunt tegenwoordig voor ongeveer 10 frank (10 euro) een kleine dosis cocaïne krijgen, niet veel meer dan de prijs voor een biertje.’ (…)

 

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600