PODR 26 april 2022

PODR 26 april 2022

Cannabisnieuws

Cannabisnieuws - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl)

 

Cannabis Sativa Hollandica

Henny Vrienten (1948-2022), van posterboy tot gelauwerd componist | NOS (25 april 2022)

Henny Vrienten hing in de jaren 80 in posterformaat in veel tienerkamers aan de muur. De zanger en bassist van Doe Maar was toen zelf al in de dertig, maar de band was mateloos populair bij tienermeisjes. Tijdens concerten van de band vielen ze massaal in katzwijm.

"Ik dacht: ik ben dertig en hier staan allemaal meisjes van twaalf, wat doe ik hier?", zei Vrienten daar later over tegen VPRO's 3voor12. "Achteraf heb ik gezien hoe mooi het was, vier van die ouwe hippies die een teeniebopperbandje werden."

Vanmiddag kwam het bericht dat Henny Vrienten is overleden, op 73-jarige leeftijd.

 

Doe Maar Skunk album cover 1981

 

The Netherlands' Biggest Band And Their Cannabis Anthem (bigbudsmag.com) (13 mei 2019)

(…) At the time of the Skunk albums release, hardly anybody in the Netherlands grew their own cannabis. Coffee shops were still quite rare, and the few that were there mostly sold hash and, to a lesser extent, weed imported from countries like Colombia, Thailand and the Congo. It wasn’t until 1985, when Sam the Skunkman came to the Netherlands and spread his Skunk #1 and Original Haze seeds, that indoor growing got underway.

Belinfante has always favored growing outdoors, as organically as possible. That’s the way he did it on the communal farm during the CCC Inc. years. In the chorus of “Nederwiet” he proclaims that Dutch grown weed is “just as good as Congo, Indonesia, Acapulco, Colombia.”

Henny Vrienten worstelt met "Nederwiet": "Ik kan er niet meer achter staan om dat voor 20.000 kinderen te zingen" | VRT NWS: nieuws (2 oktober 2017)

Henny Vrienten heeft zijn rustige kant aan Cath Luyten in "Buurman, wat doet u nu" op Eén laten zien. De populaire rocker van Doe Maar is maar wat blij dat de tijd van flauwvallende meisjes voorbij is. Vrienten (69) is tegenwoordig een zorgzame vader van vijf kinderen, kijkt na een burn-out compleet anders tegen het leven aan én blijkt warempel - na 36 jaar - te worstelen met de hit "Nederwiet". 

Henny Vrienten worstelt met "Nederwiet": "Ik kan er niet meer achter staan om dat voor 20.000 kinderen te zingen"

Cannabis Sativa Hollandica (Doe Maar - live - Nederwiet, 2012)

Cannabis Sativa Hollandica (Doe Maar - live - Nederwiet, Pinkpop 1982)

 

Leve (de) Koning (Alcohol)

Koning hoort hoe Beuningen drugscriminaliteit bestrijdt - Ditjes & Datjes (ditjesendatjes.nl) (20 april 2022)

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag een werkbezoek gebracht aan het buitengebied van de gemeente Beuningen. Van het Openbaar Ministerie en de gemeente hoorde hij onder meer op welke manier drugsgerelateerde ondermijning en criminaliteit op het platteland bestreden en voorkomen wordt.

Criminele activiteiten vinden steeds vaker plaats in de buitengebieden. Het gaat dan vooral om de productie en opslag van hennep en synthetische drugs. Veertien gemeenten in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waaronder Beuningen, werken actief samen om de kwetsbare plekken in kaart te brengen en ondernemers en burgers weerbaar te maken. Ook werken de gemeenten samen met het OM en de politie als het gaat om handhaving, opsporing en strafrechtelijke vervolging

 

20220426 123408 1

 

20220426 123542 1 1

 

Wijntje bij de kapper weer dichterbij, Trimbos verbijsterd | KRO-NCRV (20 april 2022)

Het is de Partij voor de Dieren niet gelukt om een drempel op te werpen voor het kabinetsplan om winkels, zoals kappers en boekhandels, alcohol te laten schenken. De PvdD wilde dat het kabinet eerst meer advies in zou winnen bij experts over de risico’s en schade voor de volksgezondheid. Een motie met die strekking werd gisteren verworpen door een meerderheid van de fracties in de Tweede Kamer, waaronder D66. “Kennelijk hebben we in Nederland een politieke realiteit en een realiteit van de wetenschap.”  

Voor ons dossier Vet! waarin we onderzoeken hoe moeilijk het is om gezond op te groeien, verdiepen we ons in hoe normaal het drinken van alcohol voor jongeren is en hoe dat komt. Tijdens het onderzoek stuiten we op iets opvallends: terwijl alcoholgebruik juist minder normaal moet gaan worden, ligt er een wetsvoorstel van de VVD klaar om het aantal verkooppunten van alcohol uit te breiden. Hoe zit dat?

De VVD diende in 2018 een wetsvoorstel in zodat winkeliers hun klanten meer ‘beleving’ kunnen bieden. Blurring, zoals dit vermengen van horeca (en dus alcohol) en detailhandel heet, ligt politiek zeer gevoelig. Gezondheidsinstanties als het RIVM en het Trimbos Instituut wijzen er namelijk op dat de alcoholschade waarschijnlijk groter wordt als alcohol op meer plekken verkrijgbaar is. Daarmee lijkt blurring haaks te staan op het Nationaal Preventieakkoord waarmee de overheid problematisch alcoholgebruik terug wil dringen. Toch schreef het kabinet in het coalitieakkoord dat zij blurring in winkelgebieden wil gaan toestaan.

Zorgen om neerslachtige drinker na de coronacrisis - Trimbos-instituut (20 april 2022)

Onderzoek naar het alcoholgebruik tijdens de coronacrisis ten opzichte van vóór de crisis, bevat aanwijzingen dat juist een kwetsbare groep Nederlanders meer is gaan drinken. Houd die groep in de gaten, waarschuwen de onderzoekers.

Dat het alcoholgebruik in het eerste corona-jaar veranderde ten opzichte van daarvoor, was wellicht te verwachten. De horeca- en uitgaansgelegenheden waren door diverse lockdowns immers regelmatig dicht of beperkt open. De meeste mensen bleven echter (ongeveer) hetzelfde drinken als vóór de crisis. Een kleine groep is meer gaan drinken, terwijl een grotere groep juist minder alcohol is gaan drinken.

Onderzoek van het Trimbos-instituut op basis van het vragenlijstonderzoek van de RIVM Corona Gedragsunit en GGD’en naar gedrag, welzijn en draagvlak geeft nu een beeld van de veranderingen in het drinkgedrag tijdens de coronacrisis ten opzichte van daarvoor.

Jongeren veroorzaken vaker overlast in horeca dan voor de pandemie | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl (23 april 2022)

Jongeren veroorzaken vaker overlast in de horeca dan voor de pandemie, zeggen gemeenten en andere betrokken partijen tegen NU.nl. Met name jongeren voor wie uitgaan nieuw is, lijken vaker de grens op te zoeken. Dat uit zich in overmatig drankgebruik en agressief gedrag.

Onder meer Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoort het geluid van horecaondernemers. De brancheorganisatie zegt dat een deel van de uitgaanders het gevoel lijkt te hebben dat ze de afgelopen jaren moeten inhalen en daardoor meer grenzen overgaan.

Voor sommige jongeren is het uitgaan in de horeca daarbij nieuw, omdat zij de afgelopen twee jaar nog niet uit konden gaan. "Ze zijn wellicht meer gewend om in kleinere bekende groepen samen te komen op een huisfeest, in een keet of schuur", aldus een woordvoerder. "En daarvan ondervinden horecaondernemers nu dus meer overlast in het reguliere uitgaansleven."

Jongsocialisten willen verbod op alcohol, maar pleiten eigenlijk voor legalisering van cannabis. “Aandacht vragen voor de hypocrisie in het beleid” | Gent | hln.be (20 april 2022)

De jongsocialisten hebben wietzaadjes uitgedeeld aan de Blandijn. Dat deden ze heel bewust op ‘International Weed Day’. Officieel pleiten ze voor een verbod op alcohol, maar eigenlijk klagen ze het verschil in beleid aan.

“Cannabis is minder schadelijk dan alcohol”, zegt voorzitter Oskar Seuntjens. “Cijfers tonen dat duidelijk aan. Toch is cannabis vandaag nog steeds illegaal en alcohol niet. Cannabisgebruik is lang niet zo problematisch als alcoholgebruik. Door cannabis te regulariseren, kunnen we het product en dus ook het gebruik veiliger maken. Door te regulariseren haal je de handel uit criminele netwerken en controleer je als overheid de kwaliteit. Uiteindelijk speelt dit in het voordeel van de volksgezondheid.”

Alcohol staat nog steeds geboekstaafd als harddrug, cannabis als softdrug. Dat het ene verboden is en het andere niet, vinden de jongsocialisten dus absurd. De wietzaadjes die ze uitdeelden, waren er overigens van industriële hennep, planten waarin het verdovende THC ontbreekt dus.

 

123950745 117249386843276 4940463701892993305 o

 

Amsterdam wil geen dronken Koningsdagvierders: ’Maximaal 1 blikje bier per persoon’ | Binnenland | Telegraaf.nl (26 april 2022)

Amsterdam maakt zich op voor een drukbezochte Koningsdag. De Gemeente Amsterdam doet er alles aan om dronken feestvierders zoveel mogelijk te weren uit de stad. Om dat doel te bereiken handhaaft de stad de 1-blikje-regel.

Op de gemeentesite staat dat Amsterdam „overmatig alcoholgebruik zoveel mogelijk wil beperken.” Daarom mogen mensen in het centrum niet meer dan één alcoholconsumptie bij zich hebben. „Een thuistap of sixpack geldt als meerdere stuks. Winkels verkopen 1 blikje of flesje alcohol per persoon”, zo meldt de gemeente.

  

Nationaal drugbeleid

AP kritisch over voorstel afpakken 'criminele' goederen van mensen die niet veroordeeld zijn | Autoriteit Persoonsgegevens (21 april 2022)

De AP heeft kritisch geadviseerd over een nieuwe procedure voor het afpakken van goederen die mogelijk afkomstig zijn uit misdrijven, zonder dat iemand is veroordeeld. In het wetsvoorstel is niet goed onderbouwd wat het doel, de noodzaak en effectiviteit hiervan zijn. Ook is niet duidelijk voor welke vermeende misdrijven het kabinet deze procedure wil inzetten. Het gevaar is dat dit paardenmiddel wordt gebruikt voor gevallen waarin dat niet nodig en passend is. Met het risico op schrijnende situaties voor burgers die niets met criminaliteit te maken hebben.

Het wetsvoorstel geeft het Openbaar Ministerie (OM) een nieuw instrument om mogelijk criminele goederen snel te ontnemen via een civiele procedure, zonder veroordeling door de strafrechter. Het OM hoeft alleen aannemelijk te maken dat bijvoorbeeld een auto of een woning waarschijnlijk uit een misdrijf afkomstig is en iemand is zijn eigendom voorgoed kwijt.

Bij de voorgestelde procedure worden ook gevoelige persoonsgegevens verwerkt. Zo wordt de beslissing tot confiscatie gepubliceerd in de Staatscourant en een of meer landelijke kranten. Daarmee is de eigenaar of (onschuldige) mede-eigenaar van een 'fout' pand waarschijnlijk gemakkelijk te herleiden.

Onduidelijk welke criminaliteit

Het kabinet stelt deze procedure nodig te hebben voor de aanpak van 'georganiseerde, ondermijnende criminaliteit'. De AP onderstreept de noodzaak om de aanpak van georganiseerde criminaliteit te versterken. Het afpakken van criminele winsten helpt, omdat geld de voornaamste drijfveer voor georganiseerde criminaliteit is.

Maar de AP waarschuwt dat dit wetsvoorstel zo ruim is dat de nieuwe procedure ook gebruikt kan worden als er helemaal geen sprake is van georganiseerde criminaliteit. Onder meer omdat het kabinet in het voorstel niet duidelijk maakt wat 'georganiseerde, ondermijnende criminaliteit' nu precies inhoudt.

82 miljoen euro om jongeren uit drugscriminaliteit te houden | NOS (26 april 2022)

Het kabinet trekt geld uit om jongeren te behoeden voor een carrière in de criminaliteit. Minister Yeşilgöz van Justitie zegt dat het rekruteren van kinderen door drugscriminelen gestopt moet worden en stelt daarvoor jaarlijks 82 miljoen euro beschikbaar.

"Criminelen verleiden kinderen op de basisschool al om ergens een pakketje af te geven. Ze vragen middelbare scholieren om met hun scooter iemand weg te brengen en op te pikken", schetst de minister. "Op een dag horen ze schoten en raken ze betrokken bij een liquidatie."

Het geld gaat naar vijftien gemeenten waar deze problemen spelen. Het gaat om Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Lelystad, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad. Gemeenten moeten zelf specifieke plannen maken voor de meest problematische wijken. Op basis daarvan wordt het geld verdeeld over de verschillende steden. Later dit jaar komen meer gemeenten in aanmerking.

Commissiedebat: "Drugsbeleid" | Tweede Kamer der Staten-Generaal

12 mei 2022 10:00 - 13:00 uur Locatie: Klompézaal Commissie: Justitie en Veiligheid

 

Lokaal cannabisbeleid

Alternatieve voorstellen voor ingezetenencriterium - Best Friends Amsterdam (14 april 2022)

Onderzoek toont aan dat het plan om toeristen de toegang tot coffeeshops te ontzeggen tot overlast en een grotere illegale markt leidt. Barneys, Best Friends en Sensi Seeds hebben daarom een discussienota met alternatieve voorstellen opgesteld.

Met de nota ‘It takes two to tango’ reageren wij op de oproep van de burgemeester om mee te denken over de vraag hoe de Amsterdamse cannabismarkt kleinschaliger, transparanter, beheersbaarder en minder aantrekkelijk voor toeristen kan worden gemaakt. De nota bevat naast 8 concrete voorstellen een goed onderbouwde analyse van de problematiek. Bezoekers van Amsterdamse coffeeshops zijn niet vergelijkbaar met coffeeshoptoeristen in grensgemeenten zoals Maastricht of Breda. De meeste toeristen komen niet alleen vanwege de coffeeshops naar Amsterdam. Als zij niet meer welkom zijn in de coffeeshops zullen zij op zoek gaan naar alternatieve verkoopkanalen.

Halsema wil alternatieven voor wietverbod toeristen: "Ik vind de gemeenteraad te stil" - AT5 (22 april 2022)

Het lijkt er op dat er onvoldoende steun in de raad is om het omstreden i-criterium in te voeren. De meeste partijen vrezen voor illegale straathandel als buitenlanders geen joints meer in coffeeshops kunnen kopen. De burgemeester vraagt zich af wat de raad dan wel wil.

De drukte in de binnenstad, weer helemaal terug, baart Halsema zorgen. En dan in het bijzonder het gedrag van een bepaalde groep die Amsterdam weer weet te vinden om "te komen zuipen, blowen en zich te misdragen".

"Hooliganism" en "een kritische grens die is bereikt", volgens de burgemeester. Maar de invoering van het i-criterium blijft voor haar in de eerste plaats een maatregel om de softdrugsmarkt weer tot bedaren te brengen. 

"Ik ben er niet naïef over en ik wil er ook geen onverantwoorde risico's op nemen, maar ik vind wel dat de raad eens met mij zou moeten gaan meedenken hoe wij ervoor kunnen zorgen dat de cannabismarkt weer meer een lokale markt wordt, en niet een internationale markt. Zodat we ook stappen kunnen zetten naar het echt reguleren van de markt, daarvoor moeten we ervoor zorgen dat hij niet zo groot en geëxplodeerd is als dat-ie nu is", aldus de burgemeester.

Coffeeshops in Amsterdam sluiten voor toeristen vanwege overlast? In Maastricht werkte het na 10 jaar handhaven - EenVandaag (avrotros.nl) (25 april 2022)

Als het aan burgemeester Halsema ligt kunnen buitenlandse toeristen in Amsterdam geen jointje meer kopen. Maastricht ging de hoofdstad voor. "Nu is niet langer overlast van coffeeshop toeristen, maar hondenpoep de meest voorkomende klacht."

Verschillende steden gingen Amsterdam voor. Zij gingen actief handhaven op toeristen die wiet kopen in een coffeeshop. Maar een aantal daarvan hebben het handhaven inmiddels over boord gegooid.

'Kwestie van lange adem'

In Maastricht niet. De grensstad liep in 2013 voorop met het weren van buitenlanders uit de coffeeshops. Ondanks de verschillen, kan Maastricht een voorbeeld zijn voor Amsterdam volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

"Je ziet niet meteen resultaat, maar toch moet je doorgaan", vertelt ze. "Het is een kwestie van een lange adem en veel handhaven. Daar zijn wij nog steeds dagelijks druk mee."

Tilburg krijgt er twee coffeeshops bij, wil met Breda eerder met wietproef starten - cannabisindustrie.nl (22 april 2022)

Er mogen twee coffeeshops bij komen in Tilburg en de stad heeft samen met Breda in Den Haag toestemming gevraagd voor het eerder starten met de wietproef.

a meldingen over twee coffeeshop sluitingen eerder deze week, is er deze week gelukkig ook goed nieuws te melden op coffeeshop gebied. Zo werd gisteren bekend dat er twee coffeeshops bij mogen komen in Tilburg. Ook willen Tilburg en Breda eerder van start met het wietexperiment met een select groepje telers berichtte het Brabants Dagblad.

Twee coffeeshops erbij in Tilburg

Uitgaande van de bezoekersaantallen, is er in Tilburg ruimte voor twee nieuwe coffeeshops. Momenteel heeft de Brabantse stad met 217.259 inwoners (data van januari 2019) er elf.

De coffeeshops in Tilburg zouden gezamenlijk goed zijn voor zo’n 250.000 bezoekers per jaar, wat gemiddeld 40.000 bezoekers meer zouden zijn dan gemiddeld elders in het land. Ook bedienen ze de regio, waardoor het er drukker is.

 

Cannabisbeleid buitenland

Marihuana-Aktionstag: Demonstranten fordern Cannabis-Legalisierung (msn.com) (21 april 2022)

Ganz legal kiffen. Das ist der Wunsch, der am Mittwoch mehr als tausend Menschen in Berlin auf die Straße trieb. Am Aktionstag der Marihuana- oder Haschisch-Konsumenten wurde friedlich gegen das Verbot und für die gesetzliche Freigabe von Cannabis demonstriert.

Die Polizei zählte rund 1400 Teilnehmer auf der Demonstration, die vom Brandenburger Tor zur SPD-Zentrale nahe dem Landwehrkanal zog. Im Görlitzer Park in Kreuzberg demonstrierten außerdem 50 Menschen bei einer Kundgebung mit dem Titel „Cannabis Smoke-in“.

Auf Fotos waren Demonstranten mit Joints, also Marihuana- oder Haschisch-Zigaretten, zu sehen. Die Polizei sprach von einzelnen Verstößen gegen das Betäubungsmittelgesetz, nach dem der Besitz von Drogen verboten ist. 

FQyj4lsXEAs9SCx

Cannabis Normal! | cannabisnormal.de

Die Ampel-Koalition hat angekündigt, Cannabis zu legalisieren. In lizenzierten Geschäften soll Cannabis an Erwachsene verkauft werden. Alle weiteren Details sind allerdings noch unklar, denn die Debatte in der Politik beginnt gerade erst. Der Deutsche Hanfverband (DHV) hat dabei die Aufgabe, die Perspektive der Konsumenten und privater Legalisierungsbefürworter in den Prozess einzubringen.

Soll Cannabis auch in Apotheken verkauft werden dürfen? Welche Regeln könnten für privaten Eigenanbau gelten? Was erwarten Konsumenten von einem Cannabisfachverkäufer? Ist eine THC-Obergrenze für die verkauften Produkte sinnvoll? Wie lösen wir das Führerscheinproblem? Es gibt viel zu tun und zu diskutieren.

Der DHV wird zur CaNoKo Eckpunkte für die Legalisierung vorlegen und mit Politikern, Wissenschaftlern und Aktivisten diskutieren. Hinweise und Meinungsbilder aus der Community werden wir bei unserer zukünftigen Lobbyarbeit berücksichtigen.

Switzerland to launch 1st cannabis sale pilot in summer | News | DW  (19 april 2022)

Swiss authorities have approved a plan for pilot testing the sale and use of cannabis for recreational purposes this summer in Basel, joining in on a debate over the pros and cons of selling cannabis legally.

Swiss health authorities on Tuesday approved the launch of a pilot project for the recreational consumption of cannabis in Basel this summer.

About 400 people in the city will be allowed to buy cannabis from select pharmacies in Basel in late summer, the city's government said.

They will be questioned regularly about their usage pattern and physical and mental health.

The Swiss Federal Office of Public Health said the idea was to increase understanding of "alternative regulatory forms" or regulate the sale of cannabis at pharmacies because so many people consumed the drug.

Grünes Licht für Pilotprojekt – Cannabis-Abgabe in Basler Apotheken startet im Spätsommer | Basler Zeitung (bazonline.ch)

Knapp 400 Teilnehmende würden ab Spätsommer im Rahmen der Studie verschiedene Cannabisprodukte wie getrocknete Cannabisblüten und Haschisch in ausgewählten Basler Apotheken kaufen können, teilte das Gesundheitsdepartement Basel-Stadt am Dienstag mit. Die Cannabisprodukte werden vom Schweizer Anbieter «Pure Production» in Zeiningen AG bezogen. Dieser besitzt seit Anfang 2020 vom Bundesamt für Gesundheit (BAG) eine entsprechende Ausnahmebewilligung.

Die Teilnehmenden sollen vier Wochen vor Studienstart rekrutiert werden. Mitmachen können Personen ab 18 Jahren, die bereits Cannabis konsumieren und ihren Wohnsitz im Stadtkanton haben. Die Anmeldung erfolgt über das ambulante Studienzentrum der Universität Basel und wird von einem Studienarzt geprüft. Weitere Informationen will das Gesundheitsdepartement zu einem späteren Zeitpunkt bekannt geben.

Die Studie dauert zweieinhalb Jahre und soll in erster Linie die Auswirkungen des regulierten Cannabisverkaufs auf das Konsumverhalten und die Gesundheit von Cannabiskonsumenten liefern.

Neben Basel-Stadt planen weitere Schweizer Städte und Kantone – beispielsweise die Stadt Zürich – wissenschaftliche Pilotstudien mit Cannabis.

‘Today is absolutely historic’: legal marijuana sales roll out in New Jersey | New Jersey | The Guardian (23 april 2022)

For customers at the Apothecarium dispensary, one of 13 medicinal marijuana stores in New Jersey, 4/20, the unofficial celebration of all things marijuana, came a day late.

On Thursday, 21 April, recreational use of cannabis was legalized throughout New Jersey, allowing anyone 21 or older to legally purchase marijuana.

At Apothecarium, tucked between a smoothie bar and a cafe in Maplewood, hundreds arrived to buy weed legally for the very first time in New Jersey, just a hop and a skip – or a bridge or tunnel – away from New York City.

Arriving in groups or solo, young and old came to celebrate what many described as a long-awaited step in making marijuana more accessible.

Federal attempts to legalize marijuana flail, even as public support grows | NC Policy Watch (21 april 2022)

A majority of voters in all 50 states support the idea, but the U.S. Senate doesn’t

Across the country, attitudes toward cannabis are becoming more permissive and accepting, but partisan gridlock in Congress virtually ensures that legislation to decriminalize marijuana will languish and die in the U.S. Senate.

Earlier this month, the U.S. House of Representatives passed the Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement Act (MORE) by a narrow 220-204 margin.

In addition to descheduling, the MORE Act would require federal courts to purge convictions for cannabis-related offenses and allow re-sentencing for individuals with federal convictions. And it includes funding for social equity programs in communities that have been hurt most by enforcement of old drug laws.

It also seeks to right some of the wrongs inflicted on American citizens by the decades-long War on Drugs. For instance, it would establish a Cannabis Justice Office to manage an “opportunity trust fund,” that would provide grants and resources for programs, from expungement to community investment to drug treatment.

shutterstock 278219237

Arizona Collected More Tax Revenue From Marijuana Than Alcohol And Tobacco Combined, March Data Shows - Marijuana Moment (25 april 2022)

Arizona generated more tax revenue to the state general fund from legal marijuana sales than from tobacco and alcohol combined last month, state data released last week shows.

Tax deposits to the state general fund from medical and adult-use cannabis reached about $6.3 million in March, compared to $1.7 million from tobacco and $3.7 million from alcohol sales, according to the Arizona Joint Legislative Budget Committee (JLBC).

Beyond that $6.3 million in cannabis tax dollars for the general fund, marijuana excise taxes separately exceeded another $11.9 million last month, for a total of $18.2 million in marijuana revenue—most of which goes to the state, with smaller portions being distributed to cities and counties.

 

Wie luistert, hoort meer

CannabisKenners: De podcast die pleit voor een Belgisch cannabisbeleid

In de tweewekelijkse CannabisKenners podcast geeft eén centrale gast zijn of haar visie op het thema cannabis in België. Te beluisteren via: 🔉Spotify: https://open.spotify.com/show/37Qk4SF... 🔉Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/be/podcast... 🔉Google podcasts: https://podcasts.google.com/feed/aHR0... 🔉Website: https://www.cannabiskenners.be/

Cannabis legalisieren? - Life Radio (20 april 2022)

Immer mehr Oberösterreicher konsumieren Cannabis und sind abhängig davon. Häufig wird ja auch eine Legalisierung der Droge diskutiert. Was spricht dafür? Was dagegen? Sind Kiffer kriminell? Ab welchem Alter ist kiffen weniger gefährlich? Über diese spannenden Fragen spricht Kurosch Yazdi, Suchtexperte an der Kepler Uniklinik, heute am Cannabis-Welttag, im Podcast.

Boekpresentatie en talk: Roes

Over de functie van roes en het navigeren door een verslavingsgevoelige maatschappij “Ik dronk niet de wijn, maar de wijn dronk mij”. Voor haar nieuwe boek “Roes”, over de zoektocht naar genot, gebruikte de verslavingsgevoelige toekomstonderzoeker Jeanneke Scholtens zichzelf als studieobject. Zij stopte met drinken en beschrijft eerlijk, grappig en open wat dat met haar deed. Maar ook over hoe we allemaal op zoek zijn naar ons shotje genot en de wereld om ons heen daar keihard op inspeelt. Deze avond presenteert Jeanneke haar boek en bespreken we met experts uit het boek welke functie roes kan hebben in verbinding en zingeving. En hoe je als verslavingsgevoelig persoon de weg kunt vinden tussen de verleidingen van de stad. Klik hier voor meer informatie over het programma: https://dezwijger.nl/programma/roes-2

 

Nader bekeken

Kansen voor coffeeshops – deel 1: anatomie van (joint) consumptie (cannabisindustrie.nl) (25 april 2022)

Cannabis wordt meestal in Nederland in een joint met tabak geconsumeerd, maar dat kan beter. In deel 1 van een serie behandelt Jef Martens allereerst de anatomie van een joint.

Met de komst van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen is een onderwerp meer prominent in beeld: gezondere consumptie. Of minder schadelijke consumptie. Dat kan op vele wijzen. Langs welke paden dit zoal bewandeld kan gaan worden gaan we behandelen in enkele delen. Tot nu toe zijn er 4 domeinen geïdentificeerd die aan bod komen: Informatie, Gedrag, Producten en Diensten.

Deze week deel 1: anatomie van de consumptie als inleiding voor Gedrag en Producten. Daarbij verkennen we structureel de meest gebruikte consumptiemethoden van cannabis. In de komende delen komen we ook dieper terug op kansen voor coffeeshops. Maar eerst beginnen bij het begin: anatomie les.

Dat dagelijkse kopje koffie bij het ontbijt of na het diner heeft meer invloed op u dan u denkt (volkskrant.nl) (15 april 2022)

Voor zijn nieuwe boek over de invloed van bepaalde planten op ons brein, stopte journalist Michael Pollan met koffie drinken. Hij schrok van het effect. ‘Het voelde alsof ik een aandachtsstoornis had.’

Halverwege het schrijven van zijn nieuwste boek Plant en psyche begon Michael Pollan (67) zich serieus af te vragen of het iemand ook maar iets zou interesseren wat hij te zeggen had. De Amerikaanse journalist heeft een reeks bestsellers op zijn naam staan over voedsel, drugs en de menselijke geest, maar op dat moment kon hij zich niet meer herinneren waarom het hem ooit een goed idee had geleken te schrijven over de invloed van cafeïne op ons mentale functioneren.

Hij voelde zich wazig, onzeker en de concentratie om iets zinnigs op papier te krijgen ontbrak. De oorzaak van deze mentale inzinking was een verschijnsel dat in de DSM, het handboek van psychiatrische stoornissen, wordt omschreven als het ‘cafeïneonttrekkingssyndroom’. Pollan had, met andere woorden, last van afkickverschijnselen nadat hij gestopt was met het drinken van cafeïnehoudende dranken.

‘Je kunt niet over een drug schrijven terwijl je onder invloed ervan bent’, vertelt de auteur die videobelt vanuit zijn huis in Berkeley, Californië. ‘Je moet afstand nemen, daarom was ik gestopt.’ Het gevolg was dat het hem nauwelijks lukte een coherent verhaal te schrijven.

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600