PODR 24 mei 2022

PODR 24 mei 2022

Cannabisnieuws - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl)

Update am Morgen: Wie lange ist Kiffen noch kriminell? - ZDFheute (24 mei 2022)

Guten Morgen, fast jedes Wochenende gehen sie auf die Straße: Die Aktivist*innen vom "Global Marijuana March" fordern die schnelle Legalisierung von Cannabis. Ist es realistisch, dass man in Deutschland bald legal kiffen kann? Die Ampel-Koalition, vor allem FDP und Grüne, will bekanntermaßen den Konsum von Cannabis erlauben, jedenfalls für Erwachsene. Noch ist aber unklar, wann und wie. Man befinde sich in einer Sondierungsphase, meinte kürzlich der Bundesdrogenbeauftragte Burkhardt Blienert, SPD. Sein Parteigenosse, Bundesgesundheitsminister Karl Lauterbach, hatte Anfang des Monats nach langem Zögern plötzlich Volldampf bei der Legalisierung angekündigt. Er will noch in diesem Jahr einen Gesetzentwurf vorlegen, der das "Wie" erläutern wird.

Gemeenten houden zich onvoldoende aan de privacywet, blijkt uit ons onderzoek – Bits of Freedom (24 mei 2022)

We deden onderzoek naar de naleving van de privacywet door de tien grootste gemeenten. Helaas scoorden de meeste gemeenten een onvoldoende, ondanks dat de wet vandaag vier jaar bestaat.

Vier kaarsjes voor de privacywet

Vier jaar geleden trad op 25 mei 2018 de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. Deze wet verving de Wet bescherming persoonsgegevens. Er kwamen meer regels voor organisaties die ervoor moesten zorgen dat zij beter verantwoording zouden afleggen over de manier waarop ze omgaan met persoonsgegevens. Ook moest de privacywet meer zeggenschap en controlemogelijkheden geven aan mensen.

We vroegen ons af hoe goed de wet in de praktijk werkt. We besloten onderzoek te doen onder gemeenten. Dat zijn bij uitstek dé organisaties die veel verschillende en heel gevoelige persoonsgegevens verwerken van burgers, vaak zonder dat burgers daar een keuze in hebben. Gemeenten mogen en moeten persoonsgegevens namelijk vaak verwerken op grond van een wettelijke taak of plicht.

We kozen voor de tien grootste gemeenten van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda en Nijmegen. Ten eerste omdat deze tien gemeenten bij elkaar opgeteld de gegevens verwerken van zo’n 3,8 miljoen mensen. Ten tweede besteden kleine gemeenten regelmatig werkzaamheden uit aan grote gemeenten, en is de stand van zaken bij de grote gemeenten dus ook relevant voor de kleinere gemeenten. Ten derde vervullen grote gemeenten een voorbeeldfunctie voor kleinere gemeenten. We hebben bij de tien grootste gemeenten een Wob-verzoek ingediend met de vraag ons alle rapportages van de Functionarissen Gegevensbescherming op te sturen vanaf 2017 tot nu, samen met alle rapportages over de informatiebeveiliging. Ook hebben we gevraagd de interne reacties daarop met ons te delen.

Vandaag publiceren we ons rapport naar aanleiding van ons onderzoek op basis van deze documenten.

Wiet zorgt voor schrijnend gebrek aan truckers - Autoblog.nl (22 mei 2022)

De wereld wordt geteisterd door problemen met bevoorradingsketens. Een van de problemen is dat wiet voor een tekort aan truckers zorgt. I was gonna drive a truck…but then…

De wereld heeft het niet makkelijk dezer dagen. Milieuproblematiek, de oorlog in Oekraïne, COVID-19, bestuurders die SMS-jes wissen, het is allemaal niet fraai. Je zou zeggen dat iedereen er alles aan doet om de pijn wat te verzachten. Nou zou het niet zo productief zijn als iedereen wiet gaat roken of andere producten gaat gebruiken van de bekende geurige groene plant. Maar, ietsje soepeler omgaan met degenen die dat wel doen, zou in Amerika wellicht geen slecht idee zijn.

Truckers tekort

In de States is er namelijk een schrijnend tekort aan truckers. Eind vorig jaar is dit tekort volgens de American Trucking Associations zelfs opgelopen tot circa 80.000 professionele vrachtwagenbestuurders. De situatie is dermate nijpend dat Biden en zijn regering al maatregelen getroffen hebben om meer mensen op te leiden en vergunningen met meer haast toe te kennen. Maar op de korte termijn helpt dat niet heel veel. Een frustratie van truckers en mensen die hen vertegenwoordigen, is dat de overheid ook zorgt voor een verergering van het tekort. Dit door gebruik van wiet keihard aan te pakken.

De Publieke Tribune: Welzijn van de Student - 21 mei 2022 - NPO Radio 1 Gemist | NPO Radio 1 (21 mei 2022)

Gepresenteerd door: Coen Verbraak

Ruim één op de vijf jongeren had tijdens de laatste lockdown wel eens serieuze zelfmoordgedachten, blijkt uit onderzoek van het RIVM en andere gezondheidsorganisaties dat deze maand verscheen. In die periode zagen huisartsen het aantal zelfmoordmeldingen met ruim een derde stijgen ten opzichte van voor de corona-pandemie. Ondertussen slaan studentenverenigingen deze maand alarm over de enorme toename van harddrugsgebruik onder studenten sinds corona.

Hoe houdt dit alles met elkaar verband? Hoe is het überhaupt gesteld met de veerkracht van onze jongvolwassenen? Hebben ze de draad weer opgepakt, nu ze weer naar school, het café en de vereniging mogen? Of heeft de coronacrisis blijvend sporen achtergelaten in de wereld van studenten?

Opinie | Waar komt toch die drang vandaan om vrouwen te drogeren? - NRC (20 mei 2022)

Verstandige vrouwen houden tijdens het uitgaan hun hand over hun drankje. Maar is zulke waakzaamheid niet het failliet van een vrije en gelijkwaardige omgang tussen de seksen, vraagt Sarah Meuleman zich af.

Mijn dochter van twaalf kwam een paar dagen geleden terug van schoolkamp. Ze vertelde dat er tijdens de bonte avond, de traditionele feestavond op het kamp, werd gefluisterd dat de jongens pilletjes in de cola van de meisjes zouden hebben gedaan. Een jongen was gezien met een strip roze pillen. Mijn dochter beschreef ze in detail. „De meisjes werden superdruk”, vertelde ze. Er werd gefluisterd over „iets tegen adhd”. Ik was sprakeloos.

Is de komst van drie legale wietfabrieken in Groningen te veel? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag - Dagblad van het Noorden (dvhn.nl) (20 mei 2022)

Van de tien legale wietfabrieken in Nederland komen er drie in de provincie Groningen. Is dat te veel? 68 procent van de deelnemers aan onze Stelling van de dag vindt van niet.

Groningen krijgt drie legale wietfabrieken: in Stad, Veendam en Nieuw Beerta. Ze doen mee aan de landelijke proef voor legalisatie van teelt en verkoop van softdrugs.

Sprookjesboek over drugs - Normaal over Drugs

‘De middelen van de koning’ is een nieuwe poging van #normaaloverdrugs om de discussie over het drugsbeleid op gang te brengen. De kabinetten Rutte zetten al jarenlang in op hetzelfde, fantasieloze beleid van verbieden en hard aanpakken, maar dit beleid werkt niet.

Enter: het sprookjesboek. Als er één plek is om buiten de kaders te denken van een vastgelopen discussie, dan is het wel in een fantasiewereld. ‘De middelen van de koning’ volgt een koning die tegen allerlei problemen aanloopt in zijn rijk. Hij kampt met een oneindig sneeuwgevecht (cocaïne), een ondoorgrondelijke drang naar een suikerkick (xtc) en een onbegrijpelijke appelbusiness (wiet). De harde aanpak van de koning lijkt niet te werken, maar misschien weet de prins raad?

Bekijk hieronder het flipbook, download de pdf of het e-book of doneer 50 euro of meer en ontvang een hardcopy. Lees ook de blog over het hoe en waarom.

De Middelen Van De Koning.pdf (normaaloverdrugs.nl)

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600