PODR 24 januari 2023

PODR 24 januari 2023

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van de Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. 

Bij Ridderradio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.   

 

Experiment

De Stem 20-01-2023.pdf

Wietproef weer uitgesteld, Breda en Tilburg willen toch graag eerder beginnen

De Stem 24-01-2023.pdf

Depla wil snel legale wiet, ook al komt die van slechts één leverancier

Lokaal

CDA en ChristenUnie krijgen geen blowverbod in Zaanstad  - De Orkaan (18 januari 2023)

Drugs is niet om er even bij te toen om het leuk te hebben. Door in het openbaar drugs te kunnen nuttigen geven we dit signaal wel af.’ 

De Zaanse CDA en ChristenUnie vroegen in december vorig jaar om blowen in openbare ruimten te verbieden: 

‘Wij zien dat in Zaanstad door veel mensen in de publieke ruimte geblowd wordt. Formeel is dit in de openbare ruimte toegelaten, maar net zoals alcohol kunnen gemeentes doormiddel van aanpassing van hun APV* blowen in de openbare ruimte verbieden.’

Daarop (ont)vingen zij gisteren antwoord en bot:

‘Het college heeft in beginsel geen bezwaar tegen het gebruik van softdrugs in de openbare ruimte. De regels rondom softdrugsgebruik zijn geregeld in de Opiumwet. Het college kan alleen aanvullende regels (verboden) in de APV opnemen met als doel om overlast tegen gaan. Als daar sprake van zou zijn, is het college bereid om daartoe over te gaan.’

De twee christelijke partijen waren ook bang dat de ellende van Amsterdam zich richting Zaanstad verplaatst, als in de hoofdstad blowers uit het centrum worden geweerd, maar die jonko wordt niet zo heet gerookt als hij wordt opgediend vindt het college:

‘Het college is op de hoogte van dit soort beleidsmaatregelen in naburige gemeenten en is alert op ongewenste effecten in onze stad. Vooralsnog is de verwachting dat de maatregelen in Amsterdam geen grotere hoeveelheid ongewenst drugstoerisme in Zaanstad tot gevolg heeft.’

Mocht er in de toekomst wel sprake zijn van een waterpijpbed-effect, dan wordt tegen die tijd naar passende maatregelen gekeken.

Hier vind je de vragen en antwoorden.

Raad van State fluit burgemeester terug om sluiting coffeeshop Amsterdam (nos.nl) (18 januari 2023)

De eigenaar van een coffeeshop in Amsterdam-Oost die in 2018 door burgemeester Halsema werd gesloten na twee explosies, heeft met succes tegen de sluiting geprocedeerd bij de Raad van State. Volgens de hoogste bestuursrechter had de burgemeester beter moeten motiveren waarom de coffeeshop na de explosies niet meer open mocht.

Bij de coffeeshop vonden in september 2018 twee explosies plaats. Het pand raakte daardoor beschadigd, net als twee auto's die in de buurt geparkeerd stonden. Uit onderzoek bleek dat de ontploffingen waren veroorzaakt door zwaar professioneel vuurwerk.

Burgemeester Halsema besloot de coffeeshop per direct voor onbepaalde tijd te sluiten. "Een dergelijk incident in de openbare ruimte brengt de veiligheid van omwonenden en voorbijgangers ernstig in gevaar en tast de openbare orde aan", motiveerde de burgemeester haar ingrijpen toen. (…)

Burgemeester door rechter teruggefloten rond sluiting coffeeshop in Oost - NH Nieuws (18 januari 2023)

De eigenaar van coffeeshop Los Angeles in Oost, die in 2018 door burgemeester Halsema werd gesloten na twee explosies, heeft met succes tegen de sluiting geprocedeerd bij de Raad van State. Volgens de hoogste bestuursrechter moet de burgemeester beter motiveren waarom de coffeeshop na de explosies niet meer open mocht. (…)

Recht.nl Raad van State 18-01-2023, 202102068/1/A3

Meer of minder coffeeshops in Waalwijk? Even wachten op uitspraak over Down Town | Waalwijk, Heusden e.o. | bd.nl (18 januari 2023)

Waalwijk wil het beleid rond coffeeshops opnieuw tegen het licht houden. Het wordt volgens de gemeente tijd om te kijken of er meer of juist minder coffeeshops moeten komen, en op welke plekken. Ze wacht wel eerst de rechtszaak rond Down Town af.

In Waalwijk mogen twee coffeeshops gevestigd zijn. De gemeente telt er nu maar één: de zaak Manhattan aan het Bloemenoordplein. Coffeeshop Down Town raakte in 2020 de vergunning kwijt. De exploitant verzet zich nog altijd tegen de gedwongen sluiting. Nu ruim twee jaar later ligt de zaak bij de Raad van State. Alle betrokken partijen snakken naar een uitspraak.

De gemeente wil het 'verouderde’ coffeeshop-beleid herzien, iets dat overigens los staat van de rechtszaak rond Down Town. Waalwijk wil kijken naar het aantal coffeeshops. Moeten dat er meer of minder worden? En welke locaties lenen zich het best voor een coffeeshop? Het is de bedoeling dat ook de politiek zich over deze vragen buigt. In verkiezingstijd liepen de meningen nogal uiteen. De éne partij ziet de coffeeshops het liefst helemaal verdwijnen, terwijl de ander vreest voor (nog meer) illegale handel als dat gebeurt.

Kwestie uit de lucht

De politieke discussie laat nog wel even op zich wachten. Burgemeester en wethouders willen eerst de zaak rond coffeeshop Down Town afgewikkeld zien. Als de Raad van State uitspraak doet, is die kwestie uit de lucht. De politiek kan daarna het coffeeshopbeleid verder onder de loep nemen.

De zaak rond Down Town is er één van de lange adem. Oud-burgemeester Nol Kleijngeld trok eind 2020 de vergunning in van de coffeeshop aan de Stationsstraat. Het besluit volgde na enkele overtredingen op de Opiumwet. Er zou bovendien kans zijn op criminele activiteiten. Kleijngeld baseerde zich daarbij op het Bibob-onderzoek, dat is verricht naar de achtergronden van de exploitant. De inhoud van het rapport is geheim, maar de burgemeester zag genoeg reden om de tent te sluiten. Bovendien was in strijd gehandeld met criteria van het gedoogbeleid en de voorschriften van de vergunning zelf.

‘Sluiting buiten proporties’

De exploitant vond de sluiting buiten proporties. Zijn verzet loonde tot dusver niet. Hij ving eerder bot bij de voorzieningenrechter, waarna de coffeeshop eind 2020 daadwerkelijk dicht moest. Down Town is al die tijd gesloten gebleven, maar de juridische strijd duurt voort. De exploitant is in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. Het is de vraag wanneer die tot een uitspraak komt. ,,Bij ons is nog geen datum bekend", aldus de gemeentewoordvoerder. ,,We hopen in de loop van het jaar die duidelijkheid wel te krijgen.”

 

Gras aber fair

Tacheles - Deutschlandfunk Kultur · Ärztin zur Legalisierung weicher Drogen - "Man müsste Alkohol verbieten und nicht Cannabis" · ARD Audiothek (21 januari 2023)

Der Konsum von Alkohol berge vergleichsweise größere Risiken als der von Cannabis, sagt die Fachärztin Kirsten Müller-Vahl. Deshalb halte sie es für "vertretbar", die Droge zu legalisieren. Damit drohe kein Abrutschen in eine Rauschgesellschaft. Moderation: Annette Riedel

hart aber fair - Sendungen - Hart aber Fair - Das Erste (wdr.de) (23 januari 2023)

Alkoholatlas Deutschland 2022 (dkfz.de)

Doku & Reportage: Drug Nation - Das Versagen der Drogenpolitik | ARD Mediathek (4 april 2022)

FnMAVMQWYBI3ct6

 

Onderzoek

Los consumidores de cannabis tienen menos problemas de colesterol y depresión que la población general | Público (publico.es) (22 januari 2023)

Los consumidores de cannabis tienen menos problemas de colesterol, presión arterial y depresión que la población general, y han reducido más de un 30% el uso de medicamentos, aunque, por el contrario, tienen más trastornos con el sueño. Así lo refleja el primer estudio que se ha hecho en España sobre indicadores de salud pública con usuarios de la marihuana, que sus autores consideran que debería ser tenido en cuenta como otra evidencia a la hora de evaluar una posible legalización. (…)

 

Gemeentepolitiek

Strafzaak Haagse corruptieaffaire van start: maakte Richard de Mos zich schuldig aan vriendjespolitiek? (parool.nl) (23 januari 2023)

In de rechtbank van Rotterdam start maandag de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. Ze worden beticht van corruptie en omkoping. Waar gaat deze zaak over? Vier vragen en antwoorden. (…)

 

Proviciale Statenverkiezingen

Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze | Al het nieuws uit Alkmaar (rodi.nl)

Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? | Al het nieuws uit Alkmaar (rodi.nl)

Provinciale Staten | Verkiezingen | Kiesraad.nl

Fracties - Eerste Kamer der Staten-Generaal

Partijen geven fors meer uit aan campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen | RTL Nieuws

Provinciale Staten: gezamenlijke fractie PvdA/GL kan grootste worden in Senaat - I&O Research (ioresearch.nl)

De versplintering van politiek Nederland in kaart - Maurice de Hond

Rondje Binnenhof terug in aanloop naar Provinciale Statenverkiezingen - Over NOS

 

Tweede Kamer

Tussentijds vertrek uit de Tweede Kamer - Parlement.com

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600