PODR 22 maart 2022

Experiment: openbare VOC vergadering in de avond - CNNBS.nl (22 maart 2022)

Sinds de oprichting van het VOC in 2009 organiseren we elke maand een openbare vergadering, waar sympathisanten en geïnteresseerden aan kunnen schuiven. Vanwege corona waren die vergaderingen de afgelopen twee jaar meestal digitaal, via Discord. Bij wijze van experiment is de vergadering deze maand niet overdag, maar vanaf acht uur ’s avonds.

Overzicht uitslagen gemeenteraadsverkiezingen 2022 | Verkiezingen | Kiesraad.nl (21 maart 2022)

Bent u benieuwd naar de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen? Hieronder vindt u een overzicht van alle officiële uitslagen, per gemeente. De gemeenten publiceren de uitslagen in de loop van donderdag 17 maart. In gemeenten waar centraal wordt geteld, is dat donderdagavond of in de loop van vrijdag 18 maart. (…) De officiele uitslag wordt op 21 maart om 10.00 uur vastgesteld door het gemeentelijk centraal stembureau, in een openbare zitting.

Drugs and Me | Benefit and Harm Management for Recreational Drugs (20 maart 2022)

We have all heard the trope of the 'lazy stoner'. It has permeated modern, Western society to the extent where 'stoners' have come to embrace—or perhaps simply accept—it themselves. But, is this view backed up by science? That was the question Martine Skumlien set out to address in her talk last December, the first one in a series dedicated to bringing you drug science by young researchers. This article summarises her presentation and goes over some of the salient points that it entailed.

Legalisering cannabis in overeenstemming met Enkelvoudig verdrag - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl)

Legalisering cannabis in overeenstemming met Enkelvoudig verdrag. Samenvatting High compliance. Hoge naleving; Een Lex Lata legalisering voor de niet-medische cannabis industrie. Door Kenzi Riboulet-Zemouli, maart 2022.

Hoe de recreatieve cannabis markt in overeenstemming te brengen met het Enkelvoudige Verdrag op verdovende middelen van 1961? 

In de studie past Riboulet-Zemouli de methode van een precieze tekstanalyse toe op het Enkelvoudig verdrag van 1961 en probeert bevestiging te vinden voor onduidelijke elementen in de tekst via een analyse van teleologische (doelmatige) interpretatie. En leunt hierbij op het vertrouwen van de algehele regels van het internationale recht, en gewoontes en precedenten in verdragsinterpretatie. 

Roosendaalse drugsdealer opgepakt in woning - Wapwinkel blog (18 maart 2022)

Roosendaal – De politie arresteerde woensdag 16 maart 2022 in een woning aan de Frans Halslaan de bewoners op verdenking van drugshandel. Het gaat om een 52-jarige vrouw en een 46-jarige man.

Politieke versplintering maakt vorming nieuwe colleges 'lastig en langdurig' | NOS

Nu de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest, moeten politieke partijen in meer dan 300 gemeenten bepalen wie in het college van burgemeester en wethouders gaan plaatsnemen. Op sommige plekken kan dat een behoorlijke uitdaging worden, vanwege het grote aantal partijen in de gemeenteraad.

Zo haalden in Den Bosch en Almere zestien partijen de gemeenteraad, waarvan meerdere met één zetel. Om in die steden een meerderheid binnen de raad te krijgen, zijn coalities van minimaal vijf partijen nodig. Vaak wordt een informateur aangesteld, om dat proces in goede banen te leiden.

Lokale partij hernieuwt strijd tegen datacentrum na megawinst in Zeewolde  | NOS (18 maart 2022)

Leefbaar Zeewolde wil als grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen alsnog proberen de komst van het megadatacentrum van Meta naar de gemeente tegen te houden. Dat zegt lijsttrekker Tom Zonneveld van de partij.

Leefbaar Zeewolde haalde bij de verkiezingen een ongekende winst. De partij verdubbelde het aantal zetels naar tien. De lokale partij is daarmee zelfs groot genoeg geworden voor een meerderheid in de raad.

Zonneveld denkt dat de partij gewonnen heeft omdat juist Leefbaar Zeewolde tegen de komst is van het grote datacentrum van het moederbedrijf van Facebook. Hij ziet de uitslag van de verkiezingen als opdracht om te proberen het genomen besluit te keren, vertelt hij bij Omroep Flevoland.

Aantal aanbieders van legaal online gokken in half jaar bijna verdubbeld | NOS (18 maart 2022)

Er zijn in Nederland inmiddels zeventien bedrijven die legaal online gokken aanbieden. Dat zijn er zeven meer dan op 1 oktober vorig jaar, toen online gokken in Nederland werd gelegaliseerd.

De Kansspelautoriteit zegt dat het aantal aanbieders nog verder zal groeien; de autoriteit heeft meerdere aanvragen in behandeling en er komen waarschijnlijk ook nog aanvragen bij.

Zo moesten enkele grote buitenlandse sites voor straf wachten met het indienen van hun aanvraag, omdat ze zich in het verleden op Nederlandse spelers hadden gericht toen dat nog niet mocht.

"Bayerischer Haschisch": Als der Freistaat Vorreiter beim Cannabis-Anbau war | Gesellschaft | BR KulturBühne | BR.de (17 maart 2022)

3.000 Kilo Cannabis habe man in den letzten Jahren dem deutschen Drogengroßhandel geliefert, heißt in der wissenschaftlichen Publikation "Heil- und Gewürzpflanzen" von 1925. Nach acht Jahren Auslese und Analyse müsse man feststellen: "Das englische Welthandelsmonopol wird in Kürze der Geschichte angehören".

AF1911-Nationale-Drug-Monitor-2021.pdf (trimbos.nl) (17 maart 2022)

Het percentage volwassenen dat ervaring heeft met cannabis is stabiel en ligt in 2020 op 22,9%. Dat zijn 3.160.000 volwassen Nederlanders. Het laatste-jaar-gebruik van cannabis laat een geleidelijke toename zien. Tussen 2016 en 2020 steeg het gebruik van 6,6% naar 7,8% (1.080.000 volwassenen).

Onderzoek rookverbod openbare gebouwen en werkplekken 2021 | Breuer&Intraval (breuerintraval.nl) (17 maart 2022)

In de Tabaks- en rookwarenwet staat dat werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek. De werkgever is verantwoordelijk voor het rookverbod. Hij moet het verbod instellen (bijvoorbeeld door opname van het rookverbod in de huisregels), duidelijk aanduiden (door bijvoorbeeld een pictogram bij de ingang) en handhaven indien er bijvoorbeeld gerookt wordt op een plek waar dit niet is toegestaan (bijvoorbeeld door rokers aan te spreken als zij roken op een plek waar dit niet is toegestaan). De werkgever is verantwoordelijk voor de handhaving maar de NVWA ziet toe op de naleving hiervan.

Om zicht te krijgen op de naleving van het rookverbod binnen verschillende bedrijfstakken en -sectoren heeft de NVWA onderzoeks- en adviesbureau Breuer&Intraval opdracht gegeven hiervoor een naleefonderzoek uit te voeren. Ten tijde van dit onderzoek mocht nog wel gerookt worden in bepaalde sectoren in de daarvoor bestemde rookruimtes, mits er voldaan wordt aan aanvullende eisen.

In de periode maart tot en met juli 2021 hebben in totaal 816 bedrijven verdeeld over negen sectoren een online vragenlijst over het binnen hun bedrijf ingevoerde rookverbod ingevuld.1 In deze factsheet worden de belangrijkste resultaten weergegeven.

Grootschalig onderzoek naar hennepteelt: zes aanhoudingen, twee hennepkwekerijen in Leeuwarden en een in Tzum - Leeuwarder Courant (lc.nl) (17 maart 2022)

Op acht locaties in Friesland heeft de politie donderdagochtend invallen gedaan in verband met een lopend onderzoek. Aan de Pasteurweg en de Barent Fockesstraat in Leeuwarden en de Wommelserweg in Tzum werden hennepkwekerijen gevonden.

Zes personen zijn aangehouden. Een van hen is een 31-jarige man uit Leeuwarden, hij wordt gezien als de hoofdverdachte en verdacht van grootschalige hennepkweek en -handel.

Omroep Flevoland - Nieuws - Woningeigenaar moet 25.000 euro aftikken voor paar henneptakken op zolder (17 maart 2022)

Een inwoner van Almere protesteert bij de Raad van State tegen de burgemeester. Die wil dat de man 25.000 euro betaalt wegens de vondst van takken met henneptoppen op de zolder van een woning aan de Habanerastraat in de Almeerse Parkwijk.

Maar het spul was voor eigen gebruik, zegt de advocaat van de Almeerder. De toppen lagen te drogen op oude kranten. Volgens de advocaat kan het zijn dat van de toppen niet meer dan vijf gram is overgebleven. En dat valt nog binnen de gedooghoeveelheid. De hennep zou alleen voor eigen medicinaal gebruik zijn geweest.

Volgens de gemeente wogen de toppen 296 gram. Daar blijft zo'n tien procent van over voor gebruik, aldus een toezichthouder. Dat is altijd nog zo'n dertig gram. En dat is een handelshoeveelheid, zegt een woordvoerster van de burgemeester. In Nederland is het toegestaan om voor eigen gebruik maximaal vijf gram soft drugs in bezit te hebben. Heeft iemand meer op zak, dan wordt dat beschouwd als handelshoeveelheid.

Overige steden in NL aanvragen Thuiskweek Medicinale Cannabis - Medical Cannabis Supplies (16 maart 2022)

Sinds burgemeester Noordanus op 12 september 2016 toestemming heeft gegeven aan Stichting PGMCG, dat patiënten die gebruik maken van cannabis als medicijn, om onder strikte voorwaarden 5 planten voor eigen gebruik te mogen kweken, zijn de aanvragen elders in Nederland ook volop aan de gang.

Al in veel andere gemeenten heeft het Tilburgse convenant van burgemeester Noordanus inmiddels geleid tot agendering via de gemeenteraad van een medicinaal thuisteelt convenant (Almelo, Amsterdam, Bergen op Zoom, Boxtel, Brielle, Arnhem, Delft, Den Helder,Eindhoven, Vlaardingen, Pijnacker, Hof van Twente, Schagen, Rotterdam, Heerlen, Delft, Maastricht, Oss, Vlissingen & Terneuzen, Goes, Gemeente Oost Gelre, Spijkenisse/Nissewaard, Haarlem, Naaldwijk, Montferland, Hengelo, Loppersum).

Wij hopen dat er nog veel gemeentes zullen volgen.

Het valt ons op dat iedereen in de moties dit antwoorden: De motie roept de landelijke politiek op om voor deze categorie van patiënten tot een oplossing te komen. Dit in overleg met de farmaceutische industrie en de zorgverzekeraars.

Hierbij wordt de patiënt dus weer totaal vergeten!

Podcast – CannabisKenners (12 maart 2022)

Te gast in de 22ste aflevering van de CannabisKenners podcast is Margriet van der Wal. Zij was gedurende 20 jaar werkzaam bij een coffeeshop in Breda.

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600