PODR 21 mei 2024

PODR 21 mei 2024

 

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden.
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.   

  

HOOP, LEF EN TROTS 

Hoofdlijnenakkoord 2024 – 2028 van PVV, VVD, NSC en BBB

Nederland is een prachtig land.
Een land om trots op te zijn.

Wij moeten hard werken om het vertrouwen van Nederlanders te verdienen.

Iedere dag opnieuw.
Want vertrouwen is niet vanzelfsprekend.

Politiek en bestuur hebben ondanks goede bedoelingen de afgelopen jaren steken laten vallen, door de zorgen van mensen niet altijd serieus te nemen.

Wij slaan een nieuwe weg in. (...)

Het blijft verboden drugs te bezitten, verkopen of produceren. 

 

 

Mozes Kriebel

Jemig de Pemig en De Tuin vechten tegen regelzucht Almelo: rechter in Zwolle wijst bezwaren af | Almelo | destentor.nl (18 mei 2024)

Jemig de Pemig en De Tuin vechten tegen regelzucht Almelo: rechter in Zwolle wijst bezwaren af

De twee Almelose coffeeshops zitten opeens in het nauw. Een poging om de bestuursrechter in Zwolle aan hun zijde te krijgen in de juridische strijd tegen plotselinge regelzucht van de gemeente Almelo is mislukt. Nu wacht waarschijnlijk een gang naar de Raad van State in Den Haag.

Jemig de Pemig en De Tuin. Het zijn twee volledig geaccepteerde en geïntegreerde gedoogplekken in Almelo voor gebruik en uitgifte van softdrugs. Er zijn zelden problemen. Toch heeft de gemeente en met name de vorige burgemeester Arjen Gerritsen in de nieuwste gemeenteverordening (APV) de touwtjes strak aangehaald.

De coffeeshops hoeven nog niet dicht, maar moeten volgens het nieuwste protocol elke vijf jaar een vergunning aanvragen. En toestaan dat de stichting als rechtspersoon niet meer wordt geaccepteerd. De tenaamstelling moet worden gekoppeld aan privépersonen waardoor de gemeente juridisch meer invloed heeft.

Opgesloten in de APV

Beide coffeeshops hebben in maart bij de bestuursrechter in Zwolle geprobeerd die aanpassingen van tafel te krijgen. Tevergeefs. Daarbij speelt vooral mee dat de algemene beperkingen voor de twee Almelose coffeeshops zijn verpakt in de APV. En bezwaar of beroep aantekenen tegen regels in de APV kan niet. De bestuursrechter volgt die lijn heel formeel.

Nieuwe jurisprudentie

„Onze bezwaren zijn door de bestuursrechter ongegrond verklaard”, zegt raadsman John Eshuis van Jemig de Pemig. „Dat betekent dat we in hoger beroep gaan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het wachten is op nieuwe jurisprudentie van het hoogste bestuursorgaan. Dat zal nog wel even duren.”

Advocaat Diederik Briedé van De Tuin houdt nog een kleine slag om de arm maar overweegt ook een gang naar de Raad van State: „Met het risico dat ook die rechter op dezelfde gronden ons beroep afwijst. Maar baat het niet schaadt het niet. Het blijft vreemd dat we geen bezwaar kunnen maken tegen een algemene regel die maar voor twee coffeeshops geldt. Dit had de gemeente buiten de APV moeten houden en anders moeten regelen”

Coffeeshops willen stichtingsvorm terug

De coffeeshops willen dat de Raad van State de bepalingen uit de APV haalt. Dus geen tussentijdse aanvraag voor verlenging en een streep door de aanpassing dat beide zaken op naam staan van privépersonen.

Eshuis: „De coffeeshops staan nu als horecazaken op naam van de bestuurders. Dat moet eraf. Wij willen de stichtingsvorm terug.” Briedé: „Wij hebben als De Tuin formeel zelfs bezwaar gemaakt tegen de nieuwe vergunning die we op persoonlijke titel hebben gekregen. Als we dat niet doen gaan we feitelijk akkoord met deze maatregel in de APV. En we willen de stichtingsvorm terug.”

Horecavergunning als paraplu

Jemig de Pemig en De Tuin hoeven niet dicht. De vergunning is voor vijf jaar verlengd. Het gedoogbeleid jegens de verstrekking van hasj, wiet en andere cannabisproducten op de locaties aan de Bornerbroeksestraat en de Willemsgang wordt daarmee gecontinueerd. Dat gebeurt onder de vlag van een horecavergunning.

Maar juridische beperkingen dreigen nog steeds voor de twee coffeeshops. Eshuis: „Dat is niet nodig. Beide instellingen zijn onderdeel van het maatschappelijk leven in Almelo. Het gaat al 25 jaar goed. Een goeie jointroker is hier geen onruststoker.”

 

Trends

Politie ontdekt meer labs dan ooit, maar steeds minder wiet - Omroep Brabant (21 mei 2024)

De politie heeft in Brabant vorig jaar meer drugslabs gevonden dan ooit tevoren. Maar Brabant is in de totaalcijfers geen koploper meer. Die rol is nu overgenomen door Zuid-Holland dat vooral veel cocaïnelabs had. Als je alleen kijkt naar de synthetische drugslabs, dan domineert Brabant nog wel. Net als bij het aantal opslagplaatsen en dumpingen lijkt Brabant de drugsprovincie bij uitstek.

Landelijk werden er in totaal 151 productielocaties voor drugs gevonden. Dat zijn plekken waar ze drugs verwerkten: van synthetische drugs zoals xtc, speed en crystal meth tot aan cocaïne en heroïne en andere soorten drugs.

Wereldwijde vraag
Het aantal van 151 illegale fabriekjes is hoger dan we ooit hebben gezien in Nederland. Het is een stijging van 44 procent met 2022. Volgens Willem Woelders, portefeuillehouder drugs bij de landelijke eenheid komt dat omdat meer mensen drugs willen gebruiken.

"We hebben sterke aanwijzingen om aan te nemen dat de vraag toeneemt", zegt Woelders. "Dat zien we bijvoorbeeld aan de wereldwijde inbeslagnames van (synthetische) drugs die te relateren zijn aan Nederland." Ook kwamen er meer meldingen over drugslabs binnen bij Meld Misdaad Anoniem (MMA). Dat kan mede de stijging hebben veroorzaakt.

In Brabant werden in 2023 in totaal 35 labs ontdekt, 2 meer dan in het recordjaar 2020.

Vorig jaar waren 32 van die labs ingericht voor synthetische drugs. De andere drie waren cokelabs: in Bergen op Zoom, Chaam en Den Bosch. Ter vergelijking: Zuid Holland had 40 productielocaties, waarvan 14 cokelabs.

Dumpingen en opslag
Als je kijkt naar het aantal drugsdumpingen is Brabant koploper. Dat waren er 42. Vooral in het westen van de provincie was het raak, met onder meer een megadumping in de bossen bij Achtmaal.

De nummer twee met dumpingen is Zuid-Holland met 33 gevallen en Gelderland met 31. Landelijk werden er 191 incidenten geteld met jerrycans en tonnen op straat, in bossen en op landwegen.

Ook het aantal opslagplaatsen voor drugsgrondstoffen en apparatuur is het hoogst in Brabant: 39 werden er ontdekt in loodsen en schuren. Landelijk: 120.

Soorten drugs
Toenames waren zichtbaar in de productie van mdma (xtc) en crystal meth. Landelijk gezien blijft het aantal labs met speed stabiel. GHB wordt nauwelijks nog gemaakt, zo lijkt het.

Een bijzondere vondst ook voor landelijke begrippen vorig jaar was een klein flakkalab op een camping bij Bergen op Zoom, mogelijk voor de lokale en regionale markt. En de politie vond in Haps een lab waar ze 'Poes' maakten.

Wiet
Het aantal hennepkwekerijen nam opnieuw af. In de politie-eenheden Zeeland- en West-Brabant en Oost-Brabant werden 203 kwekerijen opgerold.

Opvallend was wel het hoge aantal stekkerijen dat de politie Zeeland-West-Brabant vond, namelijk twaalf. Dat is pakweg een kwart van het landelijk aantal kwekerijen waren ze de wiet zaaien of stekken en laten uitgroeien tot plantjes.

De afname is al jaren zichtbaar in het hele land. Ruim 1200 kwekerijen waren er vorig jaar tegenover 1600 een jaar eerder. Volgens de politie komt dat omdat de politie er minder naar kijkt: het heeft minder prioriteit en er is onvoldoende capaciteit. Maar de daling komt ook omdat er meer wiet uit het buitenland binnenkomt.

 

Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen staat wiet met tegenzin en veel zorgen toe (regio8.nl) (17 mei 2024)

Met flinke tegenzin geeft de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen handen en voeten aan de nieuwe cannabiswet. Sinds vorige maand is wiet legaal in Duitsland, maar in de deelstaat zijn grote zorgen over het effect op met name kinderen en jongeren.

“De federale cannabiswet is een slecht vormgegeven wet waarvan ik het doel niet deel”, aldus Karl-Josef Laumann, minister van Volksgezondheid in de Duitse deelstaat, in een persverklaring. “Niettemin zullen we het in Noordrijn-Westfalen consequent implementeren, maar zonder schuim op de mond.” Belangrijk vindt Laumann dat met name kinderen en jongeren worden beschermd. Want hoewel er een grote stap in legalisering wordt gezet, gelden er wel spelregels. Zo mag er in openbare ruimtes tussen 07.00 uur en 20.00 uur niet worden geblowd, dit geldt in voetgangerszones.

Mensen die toch blowen in deze ‘verboden zones’, kunnen boetes krijgen van 50 tot 500 euro. Wietgebruik in de aanwezigheid van minderjarigen kan worden bestraft met een bekeuring van 300 tot 1.000 euro. Dit is volgens Laumann met name om de jongeren en kinderen ‘te beschermen’. “Om deze bescherming te garanderen moeten de bezitshoeveelheden, consumptieverboden en reclameverboden die zijn vastgelegd in de federale cannabiswet voor consumenten consequent worden gehandhaafd”, vindt de minister.

Wiet legaal, Cannabis Social Clubs volgen

Het gebruik en bezit van wiet is sinds vorige maand al legaal in Duitsland. Vanaf 1 april mogen Duitsers maximaal drie planten kweken. Ook mogen ze maximaal 25 gram aan gedroogde wiet bij zich hebben, in huis gaat het om vijftig gram. Daarnaast wordt het gebruik in de openbare ruimte legaal, hoewel er wel spelregels gelden. Cannabis kopen kan op dit moment nog niet, maar op korte termijn wel. De eerste zogenaamde ‘Cannabis Social Clubs’ mogen vanaf 1 juli de deuren openen. Een lid hiervan kan elke maand maximaal vijftig gram kopen.

 

 

 

 

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600