PODR 20 juni 2023

PODR 20 juni 2023

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridderradio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 4-tal knoppen (linkjes) om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen.
 
M3U    PLS    ASX    DIRECT 
 
 

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.    

 

Support Patients of Ukraine in fighting for a medical cannabis law

vlag van oekraine

Aanvragen van legalisatie van medicinale cannabis in Oekraïne

In dit land heeft de Verkhovna Rada, het Oekraïense parlement, de stemming over de wet op medicinale cannabis sinds 2020 uitgesteld, na een mislukte eerste stemming, ondanks de steun van de regering en president Zelensky. De datum van 1 juli is zojuist bekend gemaakt voor een voorlopige stemming. Om ervoor te zorgen dat de vereniging "Patiënten van Oekraïne", onze lokale tegenhanger, tijd heeft om de wetgevers voor te bereiden die gunstig zijn voor de legalisering van medicinale cannabis, moet het resultaat van elke actie uiterlijk op 26 juni aanstaande door hen zijn ontvangen. Er worden twee acties voorgesteld.

Een verklaring van Europese artsen die cannabis als medicijn voorschrijven/goedkeuren, aan de voorzitter van de Verkhovna Rada, waarin wordt getuigd van de therapeutische kwaliteiten van cannabis, meer bepaald voor de bestrijding van pijn, PTSS, epilepsie en andere veel voorkomende pathologieën tijdens oorlogsoperaties. Inna Ivanenko, president van patiënten van Oekraïne, zegt: "Het verbod op medicinale cannabis is schandalig, een kunstmatige staatsbarrière voor toegang tot behandeling, in een land waar binnenkort 6 miljoen patiënten pijnstilling nodig zullen hebben. Als activisten zitten we in een moeilijke situatie omdat er geen dokters in Oekraïne zijn die publiekelijk kunnen zeggen dat medicinale cannabis het leger helpt, omdat ze het niet gebruiken, omdat het verboden is. Het is daarom moeilijk voor ons om publiekelijk campagne te voeren zonder sterke buitenlandse sprekers die kunnen overtuigen dat deze behandeling ons leger helpt."

Ter ondersteuning van het verzoek van Patiënten van Oekraïne vragen we patiënten die in Europa met medicinale cannabis worden behandeld om naar Europese en internationale artsen- en patiëntenverenigingen te schrijven om het verzoek van Oekraïne van harte en massaal te steunen.

Internationale Alliantie voor Cannabinoïde Geneesmiddelen (IACM). Verzoeken te richten aan de twee voorzitters, dr. Kirsten Müller-Vahl en Dr. Franjo Grotenhermen, op  , met de vermelding: legalisering van medicinale cannabis in Oekraïne.

Daarnaast een brief van de "Europese moeders voor medicinale cannabis" gericht aan de voorzitter van de Verkhovna Rada, de heer Ruslan Stefanchuk, met een soortgelijk verzoek om medicinale cannabis te legaliseren, waarin niet zozeer technische argumenten naar voren worden gebracht, maar vooral persoonlijke overtuiging van het recht, van alle rechten op leven voor hun dierbaren die hun eigen leven riskeren voor het voortbestaan van de Oekraïense natie. Alle persoonlijke steun van Europese activisten is welkom en moet worden gericht aan  , ter attentie van mevrouw Inna Ivanenko, onder vermelding van: medicinale cannabis.

Het is belangrijk om te beseffen dat therapeutische cannabis iets anders is dan recreatief, vooral in een overwegend anti-prohibitionistische politieke omgeving. De oorlog in Oekraïne vormt een probleem van drugstekorten in het land en zou kunnen leiden tot een argument voor legalisatie. Daarom wordt onze actie door Patients of Ukraine als 'just in time' beschouwd. Het is echter aan ons om ervoor te zorgen dat onze actie door Oekraïense verbodsactivisten niet kan worden geïnterpreteerd als een open deur naar het grote 'Kwaad' dat wordt gepropageerd door de Enkelvoudige conventie van 1961.

Onze actie heeft tot doel medicinale cannabis te legaliseren voor gebruik door soldaten in de oorlog in Oekraïne. Oekraïners en Russen. Onze verzoeken zullen daarom ook naar Moskou worden gestuurd.

Пацієнти України (patients.org.ua)

 

patients of ukraine 1

patients of ukraine 2

patients of ukraine 3

Gasten: Iryna Rachynska - Executive Director Advisor on Communities and Partnerships Development (Team | Пацієнти України (patients.org.ua)en Adriaan Bronkhorst (Drugs Peace Institute - Home)

 

Achterdeur obsessie

Gerechtshof stelt OM pittige vragen over achterdeur obsessie - CNNBS.nl (13 juni 2023)

Een mooi succes voor Henry Dekker, eigenaar van vijf coffeeshops in Amsterdam en Mijdrecht. Het Amsterdamse Gerechtshof stelde vorige week een serie vragen aan het Openbaar Ministerie over het vervolgingsbeleid van coffeeshops in een zaak over een voorraad cannabis die de politie in 2018 bij Dekker thuis vond. (...)

(...)Hof eist opheldering OM over jacht op coffeeshop stashes

In een tussenbeslissing wijst het Hof op het grote belang van de samenleving dat de handel in cannabis wordt verricht door bonafide coffeeshopondernemers. Het Hof wijst ook op het risico dat politie en justitie via anonieme tips voor het karretje worden gespannen van bijvoorbeeld een concurrent of een criminele organisatie.

Ook niet onbelangrijk: in de afgelopen jaren is een flink aantal voorraad zaken geëindigd in schuldigverklaring zonder strafoplegging. Gelet op dit alles stelt het Hof zes vragen aan het OM, te beantwoorden voor 2 oktober 2023. Die vragen zijn fundamenteel van aard:

  • Wat is het opsporings- en vervolgingsbeleid als het gaat om teveel voorraad bij bonafide coffeeshops?
  • Hoe vaak gaat het OM over tot opsporing en vervolging van bonafide shops vanwege de voorraad en hoe vaak niet?
  • Welke afwegingen worden daarbij gemaakt?
  • Is er een specifiek doel dat met vervolging wordt nagestreefd?
  • Houdt het OM rekening met het risico van dubieuze tipgevers?
  • Is de aanpak van het OM proportioneel? (...)

 

1300 gram per coffeeshop per dag

Omwonenden coffeeshops ervaren nauwelijks overlast (binnenlandsbestuur.nl) (16 juni 2023)

Uit tellingen van coffeeshopbezoekers bleek dat er gemiddeld 650 bezoekers per dag bij een coffeeshop komen en 1300 gram wordt verkocht.

In de directe omgeving van de coffeeshop wordt nauwelijks overlast ervaren van de coffeeshop en zijn bezoekers. Over het algemeen zijn die bezoekers tevreden over de cannabis die zij kopen in de coffeeshop, voornamelijk vanwege de hoge kwaliteit van het gekochte product. Dat blijkt uit een voormeting voor het onderzoek naar het Experiment Gesloten Coffeeshopketen oftewel de wietproef. (...)

(...) 1300 gram per coffeeshop per dag

Uit tellingen van coffeeshopbezoekers bleek dat er gemiddeld 650 bezoekers per dag bij een coffeeshop komen. Dit komt overeen met de verkoop van gemiddeld 1300 gram cannabis per coffeeshop per dag. De drie belangrijkste redenen die bezoekers gaven voor de aanschaf van wiet en/of hasj in de coffeeshop waren: een gunstige en goed te bereiken locatie, verkoop van hoge kwaliteit cannabis en een goede sfeer/gezelligheid/vriendelijk personeel. Gemiddeld gaven degenen die wiet kochten 19 euro uit en degenen die hasj kochten 16 euro. De meest voorkomende uitgave per transactie was 10 euro voor zowel wiet als hasj. (...)

 

The drug situation in Europe up to 2023

european union flag

European Drug Report 2023: Trends and Developments | www.emcdda.europa.eu (16 juni 2023)

(...)The drug situation in Europe up to 2023

This page draws on the latest data available to provide an overview of the current situation and emerging drug issues affecting Europe, with a focus on the year up to the end of 2022. The analysis presented here highlights some developments that may have important implications for drug policy and practitioners in Europe.
The drug situation in Europe up to 2023

Drug supply, production and precursors

An analysis of the supply-related indicators available on the commonly used illicit drugs in the European Union suggests that availability remains high across all substance types. On this page, you can find an overview of drug supply in Europe based on the latest data, supported by the latest time trends in drug seizures and drug law offences, together with 2021 data on drug production and precursor seizures.
Drug supply, production and precursors – the current situation in Europe

Cannabis

Cannabis remains by far the most commonly consumed illicit drug in Europe. On this page, you can find the latest analysis of the drug situation for cannabis in Europe, including prevalence of use, treatment demand, seizures, price and purity, harms and more. 
Cannabis – the current situation in Europe (...)

 

Huidige transparantiebeleid kabinet is ondoorzichtig

Kabinet krijgt tik op de vingers voor huidige transparantiebeleid (volkskrant.nl) (15 juni 2023)

Het kabinet schendt de Grondwet door chatverkeer tussen bewindspersonen bij voorbaat geheim te verklaren. Ook de categorische weigering om ambtelijke conceptstukken te verstrekken aan de Tweede Kamer is ‘niet te verenigen’ met de grondwettelijke plicht om het parlement goed te informeren.

Dat concluderen vier hoogleraren, die in opdracht van de Tweede Kamer een wetenschappelijke notitie hebben opgesteld over artikel 68 van de Grondwet, waarin de informatieplicht richting de Kamer is vastgelegd. Het kabinet verklaart nu volgens de experts te snel en ongericht stukken geheim, met het argument dat anders het functioneren van de staat in gevaar komt. Die aanpak is ‘niet verenigbaar met de huidige uitleg van artikel 68 van de Grondwet’, aldus de notitie.

Het kabinet krijgt daarmee een tik op de vingers vanwege het huidige transparantiebeleid. Volgens de experts biedt de Grondwet wel ruimte om bepaalde informatie geheim te houden als het functioneren van de staat in gevaar komt, maar dat argument kan alleen ‘terughoudend’ en ‘beargumenteerd’ worden ingezet.

Het kabinet doet het tegenovergestelde: ambtelijke conceptstukken worden bijna nooit meer openbaar gemaakt, en hetzelfde geldt voor chatverkeer tussen bewindspersonen onderling, tussen bewindspersonen en Kamerleden, en tussen politiek assistenten van bewindspersonen en Kamerleden. In al die gevallen zou het functioneren van de staat in het geding zijn bij openbaarmaking. (...)

Wetenschappelijke factsheet 'De reikwijdte van de inlichtingenplicht van artikel 68 van de grondwet' | Tweede Kamer der Staten-Generaal (9 juni 2023)

 

Kristne kokainfiskere

'Urker viskotters betrokken bij grootscheepse drugssmokkel in Deense wateren' (nos.nl) (19 juni 2023)

Verschillende Urker kotters zijn betrokken bij cocaïnesmokkel in Deense wateren. Dat meldt de Deense publieke omroep TV2 die twee jaar lang onderzoek deed. De omroep analyseerde de vaarroutes van de kotters en sprak met betrokkenen in de Deense havens en met een anonieme Nederlandse visser.

De drugs worden van containerschepen uit Zuid-Amerika met een gps-zender in de Noordzee gedumpt, waarna de kotters de pakketten uit het water vissen. Vervolgens wordt de cocaïne naar Deense havens verscheept en van daaruit over de weg naar Nederland vervoerd. Daar worden de drugs volgens de anonieme visser versneden en verder Europa in vervoerd.

Grote drugscriminelen uit de Amsterdamse onderwereld die banden hebben met Zuid-Amerikaanse kartels zouden de opdrachtgevers van de Urker kottervissers zijn. 

Verdachte vaarbewegingen

Volgens de omroep gaat het om zeker zes kotters uit Urk. TV2 ontdekte dat de kotters hun eigen positiesignaal op zee uitschakelden. Daarnaast zagen ze dat de kotters lang op dezelfde plek stillagen, alsof ze ergens op wachtten. Andere kotters voeren zigzaggend heen en weer, vermoedelijk om minder op te vallen.

Kotters die vissen, varen normaal gesproken heen en weer in hetzelfde gebied. De verdachte kotters dobberden urenlang rond en voeren vervolgens ineens achter een groot containerschip, stopten dan om in een keer terug naar de haven te gaan.

Dat cocaïne met behulp van kotters uit Urk wordt gesmokkeld, is niet nieuw. In 2018 zijn een eigenaar en vier opvarenden veroordeeld tot celstraffen van drie tot zes jaar. Dat ging om smokkel naar Nederland.

Dat het nu ook in Denemarken zou plaatsvinden, komt volgens de anonieme Nederlandse visser omdat de controles daar minder scherp zijn dan in Nederland. Dat bevestigt ook de Nederlandse criminoloog Shanna Mehlbaum, die onderzoek deed naar drugssmokkel door vissers, aan de Deense omroep. 

Grote bedragen

De anonieme visser zegt tegen de Deense omroep dat er met grote bedragen wordt gezwaaid. "Als je 100.000 euro kunt krijgen om 'ze maar een beetje te helpen', dan zeg je ja. Wat zou je zelf doen als je zoveel geld ziet?"

Het begint met kleine hoeveelheden (50 tot 70 kilo) en dat loopt al snel op naar meer dan een ton. Er zomaar mee ophouden, kan volgens de visser niet. "Ze blijven je de rest van je leven achtervolgen." Hij zegt dan ook te vrezen voor zijn leven.

Burgemeester Cees van den Bos (SGP) van Urk wil nog niet reageren op de inhoud van het Deense onderzoek, maar zegt tegen Omroep Flevoland "niet direct geschrokken te zijn" door het nieuws. "We zijn als gemeente al geruime tijd alert op dit soort signalen. Het gebeurt, we zien dat eerlijk onder ogen en gaan het niet wegpoetsen."

Volgens de burgemeester is er veel aan gelegen om de visserijsector op Urk te beschermen tegen criminele invloeden. "We hebben hier een heel sterke economie en die laten wij niet kapen door criminelen. Wij blijven ons daartegen wapenen."

Under overfladen: Narkokarteller smugler kokain i Nordsøen - TV 2 (18 juni 2023)

 

Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC)

Agenda - VOC (voc-nederland.org) 

Mondeling verslag (?): Maandagavond 19 juni:Stichting VOC vergadering: vanaf 19:00 tot omstreeks 22:00 uur bij coffeeshop ‘t Grasje in Utrecht (Obrechtstraat 1, 3572 EA Utrecht). Voorafgaand aan de vergadering zullen we pizza’s halen (rond 18:30 uur)  in verband met de vergadertijd rond etenstijd en rekening houdende met reistijd. Wil je mee pizza’s eten, zorg dan dat je er rond 18:30 uur bent. Mocht je liever iets anders hebben of specifieke etensvereisten hebben; er zijn genoeg opties op loopafstand van ‘t Grasje op de Biltstraat (zie ook kaartje hieronder). Aanmelden is niet verplicht, maar is wel handig voor de planning. Dat kan via 

STEUN HET VOC IN DE STRIJD
VOOR FATSOENLIJK
CANNABISBELEID

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600