PODR 2 augustus 2022

PODR 2 augustus 2022

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aanbod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.

Gerstenat en WC-eend

Heineken profiteert van hogere bierprijzen en heropening horeca (nos.nl) (1 augustus 2022)

Heineken, de op een na grootste brouwer ter wereld, heeft een sterk eerste halfjaar achter de rug. De bierbrouwer verkocht wereldwijd meer bier, onder meer door het wegvallen van de coronabeperkingen, en heeft ook de afzetprijzen verhoogd.

"Consumenten keren terug aan de toog. En de biervraag is veerkrachtig ondanks de druk van de hoge inflatie op de inkomens", zegt Heineken-topman Dolf van den Brink. Overal in de wereld heropende de economie en opende de horeca opnieuw de deuren.

De omzetstijging is ook het gevolg van hogere bierprijzen. De gestegen prijzen van grondstoffen zoals graan, energie, transport en glas berekent Heineken daarin door.

De omzet bedroeg 16,4 miljard euro, een groei van 37 procent. De nettowinst in de eerste zes maanden bedroeg bijna 1,3 miljard euro, een stijging met 22 procent.(…)

‘$15 pint’: biggest tax hike in 30 years paints sobering future for Australia’s beer drinkers | Beer | The Guardian (2 augustus 2022)

Pour one out for Australia’s beer drinkers as the price of a pint at the pub surges up to $15 (£8.60/US$10.50) following the largest tax hike in more than three decades.

The Australian Tax Office announced the excise on beer would be lifted by 4% on Monday under its CPI indexation review.

The Brewers Association of Australia said it was the biggest increase in more than 30 years to hit a market that was already taxed more than “almost any other nation”.

“We have seen almost 20 increases in Australia’s beer tax over the past decade alone,” CEO John Preston said.(…) 

aussieglasses custom size 414 193

Wie e-sigaretsmaken wil verbieden, snapt weinig van tabaksontmoediging | opinie - Dagblad van het Noorden (dvhn.nl) (Emil ’t Hart • 29 juli 2022, 15:00 • Opinie)

Jongeren gaan niet roken door de e-sigaret, stelt Emil ‘t Hart. Volgens hem moeten we bestaande regels handhaven en geen nieuwe regels invoeren die averechts werken, zoals een smaakjesverbod.

We lijken er niet in te slagen om het roken te verslaan. Onlangs werd bekend dat het aantal rokers in Nederland vorig jaar met 100 duizend mensen was gestegen naar 2,9 miljoen. Een schande. Hoe kom dat? Wij geven rokers een duidelijke keuze: u stopt of niet (en u gaat dood).

Een middenweg, bijvoorbeeld verstokte rokers wijzen op minder schadelijk alternatieven die wel nicotine afgeven maar geen schadelijke rook produceren, zoals e-sigaretten, is voor de overheid ondenkbaar. Onze zuiderburen zijn realistischer. De Hoge Gezondheidsraad van België wil dat rokers gewezen worden op de minder schadelijke e-sigaret. Een groot verschil met Nederland dus.

Roken is een ernstige en vooral een ziekmakende verslaving. Daarom is het zorgelijk dat er nog zo veel rokers zijn en dat steeds minder rokers een stoppoging doen. Met dit in mijn achterhoofd vraag ik me iedere dag af waarom er zoveel afkeer is tegen een van de meest effectieve en gewilde rookstopmiddelen die in de afgelopen 20 jaar is ontwikkeld: de elektronische sigaret.(...)

Is de e-sigaret schadelijk: Alle vragen en antwoorden - SUPPLEMENTGUIDE (24 augustus 2021)

In veel medische of ook rokers-specifieke kringen wordt de e-sigaret gevierd als een gezond alternatief voor tabaksproducten. De bijwerkingen of zelfs de gevolgen op lange termijn zouden onbestaande zijn of slechts in geringe mate aanwezig. Voorstanders van deze stelling baseren hun argument vooral op het feit dat er aanzienlijk minder nicotine gebruikt wordt.

Verdere argumenten van positief gezinden zijn de andere samenstelling van de rook, en het ontbreken van teer, dat zich in de longen kan nestelen. Niettemin zijn er enkele critici van deze beweringen.

Sommige onderzoekers uit de medische wereld hebben al effecten kunnen vaststellen die e-sigaretten theoretisch net zo ongezond of slechts marginaal gezonder maken. Kritische argumenten zijn vaak gebaseerd op de verslavende stof nicotine.

Ongeacht waar het in zit, de verslavende werking en de bijwerkingen zijn hetzelfde. Het volgende artikel is bedoeld om je alle belangrijke informatie te geven over het onderwerp e-sigaretten. Mogelijke gevolgen in verband met bepaalde menselijke situaties worden nader toegelicht.

Op basis van deze informatie moet je dan weten of je zonder zorgen kunt genieten van het gebruik van e-sigaretten.(...)

 

Betaalmiddelen in handen van het publiek, onder te verdelen in chartaal en giraal geld

Advocaten over contante betalingen: ‘Cash geld op zich is niet meteen verkeerd’ - NRC (1 augustus 2022)

Strafrechtadvocaten namen te vaak contant geld aan, bleek maandag. Cash kan een risico zijn, erkennen de advocaten, maar doorslaan in regulering óók.

Een voorschot van 10.000 gulden, betaald in tien briefjes van duizend. Zo ging dat vroeger, vertelt strafrechtadvocaat Jan Boone. Dat werd dan keurig ingeboekt, naar de bank gebracht, en op de rekening van het advocatenkantoor gestort. Niemand die er moeilijk over deed. „De mentaliteit was toen: als je naar de bakker gaat en betaalt met 100 euro, vraagt hij toch ook niet waar het vandaan komt?”

Die mentaliteit is veranderd. De regels rondom cashbetalingen aan strafrechtadvocaten zijn de laatste jaren verder aangescherpt. Contante betaling is in een beperkt aantal gevallen toegestaan, bijvoorbeeld als een cliënt niet over een eigen bankrekening beschikt of als er beslag is gelegd op de bankrekening.(…)

Advocaat Niels van Schaik zegt de regels nooit onduidelijk te hebben gevonden. „Uitgangspunt is gewoon: geen contant geld, ook niet onder de 5.000 euro. En als er sprake is van een cliënt die zegt geen bankrekening te hebben, dan moet je dat goed onderzoeken.” Van Schaik zegt dat een vergelijking met contant betalen in een winkel niet altijd opgaat. „Als advocaat heb je in het maatschappelijk verkeer een bijzondere positie en weet je bovendien meer van je cliënt dan een winkelier. Als iemand zonder inkomen die verdacht wordt van een hennepkwekerij aankomt met 3.000 euro cash, is dat daarom voor een advocaat een ander verhaal, dan voor de tweedehands autodealer op de hoek.”

 IMG 20190530 WA0009

 

Internationaal nieuws

Hollandse koudwatervrees op historische wiettop Luxemburg - CNNBS.nl (26 juli 2022)

Afgelopen 15 juli vond in Luxemburg een historische wiettop plaats. Ook Nederland deed mee aan de gesprekken over een nieuw Europees cannabisbeleid. Alleen stuurde ons land daarvoor geen minister, en ondertekende de onbekende Nederlandse afgezant ook het gezamenlijke ‘joint statement’ niet. Het halfslachtige Nederlandse optreden was een domper op de Europese mijlpaal voor onze columnist…

Het was een onverwacht cadeau op mijn verjaardag, 15 juli. Voor het eerst overlegden ministers van meerdere EU-landen over regulering van recreatieve cannabis. Aan deze historische wiettop deden Luxemburg, Duitsland, Malta en Nederland mee. Ons land stuurde geen minister, maar een topambtenaar. Waarom weigerde deze Victor Sannes de slotverklaring te ondertekenen?

Toekomstdroom

Decennia lang was het een toekomstdroom. Ooit zou er toch een groepje Europese landen die af willen van het cannabisverbod samen moeten komen, om sterker te staan en elkaar te helpen met kennis en ervaring? Uiteindelijk is het Luxemburg geworden die zo’n bijeenkomst op touw heeft gezet, in het statige kasteel van het stadje Senningen.

Ik las voor het eerst over deze wiettop in een artikel over de legalisering in het Hertogdom van de Luxemburger Wort van 15 juni. Minister van justitie Sam Tanson zei bij de presentatie van haar legaliseringsplan: ‘We hebben nu sterke bondgenoten in de regio en ook Nederland en Malta gaan deze weg op. We zijn niet meer alleen.’ De laatste zin van het stuk vond ik het interessantst: ‘In juli nodigt Luxemburg gelijkgestemde EU-landen uit voor een bijeenkomst.’(…)

 

Cijfers en letters

Illegale handel, bezit en productie 16.0 Laatste feiten en trends - Nationale Drug Monitor (26 juli 2022)

(Nationale Drug Monitor, editie 2022. Illegale handel, bezit en productie 16.0 Laatste feiten en trends - Nationale Drug Monitor. https://www.nationaledrugmonitor.nl/illegale-handel-bezit-en-productie-laatste-feiten-en-trends/. Geraadpleegd op: 2 augustus 2022. Trimbos-instituut, Utrecht & WODC, Den Haag.)

(…)Inbeslagnames van drugs en ontmantelingen van productielocaties (§ 16.3)

    • In 2021 zijn door de politie minder cannabisplanten in beslag genomen dan in 2020. Het aantal kilo’s in beslag genomen cannabistoppen lag ook lager in 2021 dan in 2020.
    • Na een jarenlange stijging, was in de eerste helft van 2021 het aantal kilo’s cocaïne dat de Douane in beslag nam lager dan in de eerste helft van 2020. Ook het aantal kilo’s onderschepte ecstasy/MDMA, amfetamine, hasj en qat was in de eerste helft van 2021 gedaald ten opzichte van de eerste helft van 2020. Dit geldt vooral voor de omvang van in beslag genomen hasj en qat. De onderschepte hoeveelheid heroïne was in de eerste helft van 2021 al groter dan in het gehele jaar 2020.
    • In 2021 werd in totaal 8.273 kilo (pre-)precursoren voor de productie van synthetische drugs in beslag genomen. Dat is vergelijkbaar met 2020, maar flink lager dan in de jaren 2017-2019.
    • Vanaf 2013 tot 2020 steeg het aantal ontmantelde productielocaties. In 2021 daalde het aantal ontmantelde productielocaties echter ten opzichte van 2020. Deze daling kan mogelijk worden verklaard door de strafrechtelijke aanpak van verschillende criminele netwerken in 2020 en 2021. Het aantal aangetroffen dumplocaties is in 2021, na een afname in 2019 en 2020, opnieuw gestegen. Dit kan mogelijk verklaard worden door de vondst van meer kleinschalige afvaldumpingen en lege verpakkingen (jerrycans).
    • Het aantal ontmantelde methamfetaminelabs is in 2021 sterk gedaald ten opzichte van 2020. Ook het aantal ontmantelde cocaïnewasserijen is ten opzichte van 2020 sterk gedaald.
    • Er zijn in 2021 in totaal ruim 2.000 hennepkwekerijen geruimd. Dat zijn er bijna 600 minder dan in 2020.(…)

Waarom zet @Trimbos hier in hemelsnaam een wietblad bij? Het gaat over productielocaties van synthetische drugs. Waar slaat dit op? (@vocnederland, 27 juli 2022)

Dit is ons algemene logo als het gaat om druggerelateerde posts. In het logo zie je onder meer twee pillen en een hennepblad. (@Trimbos, 27 juli 2022)

FYqHnQoXkAMgl6A

Privacy-expert: ‘Politie is veelpleger bij schending privacy-regels’ - NRC (26 juli 2022)

De politie blijkt van negen miljoen Nederlanders ‘levensgebeurtenissen’ bij te houden, zoals een verhuizing, huwelijk of geboorte. Dagblad Trouw schreef hier maandag over op basis van een interne politiememo. Iedere burger die ooit contact had met de politie, bijvoorbeeld vanwege een aangifte of een getuigenis, wordt opgenomen in de politiesystemen. De gegevens worden voortdurend geactualiseerd met informatie uit de Basis Registratie Personen. Een zogenoemde ‘afnemersindicatie’ wordt nooit meer verwijderd, waardoor de politie van steeds meer Nederlanders gegevens verzamelt.

Dit verbaast Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom niet. Sinds 2009 onderzoekt Zenger in hoeverre de politie bij het verzamelen van gegevens over burgers hun privacy respecteert. De politie is volgens Zenger een „veelpleger” met tientallen datasystemen die de privacy-voorschriften schenden.(…)

Regels voor coffeeshops | Ondernemersplein - KVK (Laatst gecontroleerd op 27 juli 2021)

Heeft u een coffeeshop? Of wilt u een coffeeshop openen? Dan mag u onder strenge voorwaarden de softdrugs hasj en wiet (cannabis) verkopen.

Bekijk hier de regels in uw gemeente. (op de site in te vullen)

Bovenkant formulier

Onderkant formulier

Drugs verkopen is strafbaar. De overheid gedoogt de verkoop van hasj en wiet (cannabis) in coffeeshops. Dat betekent dat als u zich aan de regels van het gedoogbeleid houdt, u niet strafrechtelijk wordt vervolgd.

Het telen van hennepplanten (cannabisplant) voor softdrugs is verboden. Ook de voorbereiding van illegale hennepteelt is verboden.

Eisen voor coffeeshops

Voor de verkoop van de softdrugs hasj en wiet (cannabis) moet u zich aan deze regels van het gedoogbeleid houden:

    • U mag niet meer dan 5 gram softdrugs per dag per persoon verkopen.
    • U mag geen harddrugs (harddrugs staan op lijst I van de Opiumwet) verkopen.
    • U mag geen softdrugs verkopen aan minderjarigen (jonger dan 18 jaar).
    • Er mogen geen mensen jonger dan 18 jaar in uw coffeeshop zijn.
    • U mag geen alcohol schenken in uw coffeeshop.
    • U mag geen reclame maken voor drugs en uw coffeeshop.
    • Uw coffeeshop mag geen overlast voor de omgeving geven.
    • U mag niet meer dan 500 gram softdrugs op voorraad hebben.
    • U mag alleen softdrugs verkopen aan mensen die in Nederland wonen.
    • Alleen mensen die in Nederland wonen mogen in uw coffeeshop zijn.
    • U mag hasj en wiet niet online aanbieden.
    • U mag geen drugs bezorgen of afleveren bij klanten.(…)

 

Binnenlandse Zaken

Coffeeshops Vlissingen blijven toegankelijk voor buitenlanders - Omroep Zeeland (26 juli 2022)

De twee coffeeshops in Vlissingen blijven tot eind dit jaar ook toegankelijk voor buitenlanders. Eigenlijk mogen coffeeshops alleen klanten ontvangen van 18 jaar en ouder die in Nederland wonen. Maar vanwege een proef is die bepaling in Vlissingen tijdelijk opgeheven. De proef loopt op 31 juli af, de vrije toegang blijft echter tot eind dit jaar.

Er zijn twee coffeeshops in de gemeente Vlissingen, in de Aagje Dekenstraat en in de Nieuwstraat. Tijdens de proef, die liep van 1 augustus vorig jaar, was er extra beveiliging en zijn er plekken voor kort parkeren gecreëerd. Gekeken is of de overlast door straathandel afnam. Ook wilde de gemeente inzicht krijgen in de nationaliteit van de coffeeshopbezoekers.

Vanaf augustus vindt eindonderzoek plaats en volgt een evaluatie. Omwonenden, ondernemers en coffeeshopbezoekers wordt gevraagd om mee te werken aan een enquête. Daarna bespreekt de gemeente de uitkomsten met de wijktafels Scheldebuurt en Centrum, ondernemersvertegenwoordigers en de coffeeshophouders. De presentatie van de eindrapportage aan de gemeenteraad staat gepland op 17 november.

Vrouwelijke jointjesdraaiers Grass Company krijgen straf van de rechter | Tilburg e.o. | bd.nl (28 juli 2022)

Voor het draaien van jointjes voor de coffeeshops van The Grass Company zijn negen Thaise vrouwen en een Belgische donderdag door de rechtbank veroordeeld tot voorwaardelijke werkstraffen. Advocaat Rob Milo vindt de uitspraak teleurstellend en overweegt in beroep te gaan.

Milo en zijn collega Suzanne Brinkman pleitten twee weken geleden voor een rechterlijk pardon: wel veroordeling, geen straf. Dat gebeurt vaker in rechtszaken rond voorraden van gedoogde coffeeshops. Een coffeeshop mag maximaal 500 gram op voorraad hebben, wat betekent dat er van plekken elders steeds producten moeten worden aangevoerd.

Cannabis

De vrouwen waren 30 augustus 2017 jointjes aan het rollen in een loods aan de Industrieweg in Waalwijk, toen de politie binnen viel. Het betekent dat ze op dat moment cannabis aan het bewerken waren, concludeert de rechtbank. En dat is in haar ogen een ander soort handeling en minder noodzakelijk voor exploitatie van een coffeeshop dan het hebben van een externe stash. De rechter veroordeelt alle vrouwen tot voorwaardelijke werkstraffen van 20 uur met een proeftijd van twee jaar.

Advocaat Milo sprak na afloop van een gekunsteld onderscheid.

Vrijspraak en veroordeling voor bedrijfsleiders

Drie bedrijfsleiders van diverse Grass Company-filialen in Den Bosch en Tilburg zijn donderdag veroordeeld tot voorwaardelijke werkstraffen van 40 en 80 uur omdat ze jaren geleden een te grote voorraad voorhanden hadden. Een bedrijfsleider werd vrijgesproken.

Milo had gevraagd om teruggave dan wel vergoeding van in beslag genomen verpakkingsmateriaal en vergoeding van de vernietigde cannabis. Daar deed de rechtbank tot zijn teleurstelling geen uitspraak over. De rechter bood excuses aan, die uitspraak volgt later.

Gasthuisplaats Delft

Parkeren op Gasthuisplaats deels aan banden gelegd, uurtarief verdwijnt | Delft | AD.nl (30 juli 2022)

Het parkeren via een uurtarief op de Gasthuisplaats in Delft gaat per 1 november stoppen. Je auto neerzetten op het terrein kan dan alleen nog met een parkeervergunning of via een dagkaart van 30 euro. Ook gaan er zestig parkeerplekken verdwijnen.

Omwonenden pleiten al jaren voor de sluiting van het parkeerterrein. Volgens hen wordt de plek gebruikt door drugskoeriers en klanten van coffeeshop The Game aan de Breestraat. Die sluiting gaat nog even niet gebeuren, maar de nieuwe maatregel moet kort parkeren wel een stuk onaantrekkelijker maken. ‘Door deze tariefswijziging zullen parkeerders zonder parkeervergunning hier niet of veel minder parkeren’, staat in een brief aan de gemeenteraad.(…)

Burgemeester Reimerswaal sluit drugspand Rilland – Streekomroep de Bevelanden (1 augustus 2022)

Burgemeester Van Egmond maakt bekend dat zij vandaag een woning in Rilland heeft gesloten wegens overtreding van de Opiumwet. Het betreft een sluiting van een pand aan de Steenvlietstraat voor de duur van drie maanden.

Op 1 juni 2022 is door de politie tijdens een doorzoeking in het kader van strafrechtelijk onderzoek naar de handel in/het vervaardigen van verdovende middelen als bedoeld in de Opiumwet, in de woning aan de Steenvlietstraat een hennepkwekerij met 80 hennepplanten aangetroffen.

Beleidsregels Opiumwet

De sluiting is gebaseerd op basis van artikel 13b van de Opiumwet (ook wel Wet Damocles) genoemd en het bijbehorende gemeentelijke Damoclesbeleid. In dit beleid is vastgelegd hoe wordt omgegaan met het aantreffen van een handelshoeveelheid soft- of harddrugs en strafbare voorbereidingshandelingen in het kader van de Opiumwet in een woning of lokaal.

Directie growshop Nieuwegein veroordeeld tot celstraf - Crimesite (28 juli 2022)

Twee 50-jarige mannen uit Nieuwegein zijn door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van een half jaar cel plus een half jaar voorwaardelijk, voor het runnen van een groothandel in productiemiddelen voor de wietteelt. Ook moeten ze beiden een geldboete betalen van 81.000 euro. De growshop maakte volgens de berekening van de rechtbank in vier jaar tijd een omzet van ongeveer 102 miljoen euro. De straffen zijn lager dan geëist door het Openbaar Ministerie: dat was anderhalf jaar onvoorwaardelijk.

2015

De twee mannen uit Nieuwegein hadden de groothandel al langere tijd. Al vóór 2015 verkochten ze artikelen aan bedrijven die gebruikt kunnen worden voor de illegale wietteelt. Vanaf maart 2015 waren growshops strafbaar.

Naar eigen zeggen hebben ze er vanaf dat moment alles aan gedaan om te voorkomen dat hun artikelen gebruikt zouden worden voor grootschalige wietteelt. Ze verklaarden dat ze artikelen verkochten aan bedrijven en dat ze dan vervolgens geen zicht meer hadden op wat er met de spullen gebeurde. Ze gingen er vooral vanuit dat het gebruikt werd om hobbymatige en medicinale wiet te produceren.

Ben (73) wist niks van mega-wiethok in zijn schuur: na vier jaar volgt dan eindelijk vrijspraak | Bronckhorst | gelderlander.nl (31 juli 2022)

Uit schaamte zag zijn vrouw het leven niet meer zitten, nu ‘heel Hummelo wist’ dat in hun loods een grote wietplantage stond. Maar Ben* hield vol niets van het grote wiethok te weten.

Na vier ellendige jaren is de 73-jarige Ben uit Hummelo vrijgesproken door het gerechtshof. Hij is opgelucht. ,,Zie je wel: wij hadden écht niets met al die wiet te maken.”

Ben verhuurde in 2018 zijn loods. De huurder zou die gebruiken voor het repareren van auto’s of voor chaletbouw. Maar begin december 2018 viel de politie er met getrokken pistolen binnen. In plaats van oude auto’s stond er achtergebleven rotzooi van een reeds ontmantelde wietplantage.

Wiet? Of niet? | Vlaardingen24 (31 juli 2022)

Aanbellen bij de betreffende woning was waarschijnlijk geen optie. Daarom werd zaterdagmiddag 30 juli op verzoek van de politie de brandweer ingeschakeld aan de Delftseveerweg voor een kijkje van buitenaf met de hoogwerker. Bij een woning werd een wietlucht geroken en het verzoek was om van buitenaf te kijken of er toevallig een wietplantage in het pand zou zitten. Er werden uiteindelijk twee hennepplanten aangetroffen in de woning. De kosten voor deze 'inkijkoperatie' zijn niet bekend, maar overstijgen waarschijnlijk wel de opbrengsten. Tenzij het weggeschreven wordt onder de noemer 'oefening'.

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600