PODR 17 oktober 2023

PODR 17 oktober 2023

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden,
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen:: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.

 

Belangrijk Bericht

Belangrijk Bericht - Plantarium (12 oktober 2023)

Beste vrienden van Plantarium,

We brengen een bericht dat met gemengde gevoelens komt. Plantarium zal zijn deuren definitief sluiten. Zowel onze webshop als onze winkel gaan dicht. Sinds 1994 hebben we gestreden voor de kleinschalige thuiskweek van cannabis voor eigen gebruik, of dit nu voor medicinale behoeften was of voor recreatieve. We hebben deze reis gemaakt met een ongekende passie, idealisme en met jullie aan onze zijde.

In de loop der jaren hebben we ons best gedaan om mee te bewegen met de veranderende tijden, vochten we de beruchte growshopwet succesvol aan, doorstonden we de beproevingen van de Covid-19-pandemie, en overwonnen we financiële hindernissen die deze branche maar al te goed kent. Maar nu zitten we in een dal waaruit we helaas niet kunnen ontsnappen.

We willen iedereen die ons gesteund heeft vanuit ons hart bedanken. Zonder jullie waren we nooit zover gekomen en hadden we niet zo’n impact op het Nederlandse cannabislandschap kunnen hebben. Heel veel dank aan ieder van jullie voor de inspirerende gesprekken over onze geliefde plant, aan degenen die we hebben mogen informeren over medicinaal cannabisgebruik, aan de leveranciers die altijd in onze visie hebben geloofd en ieder die ons op wat voor manier dan ook steunde. Dankjewel!

Hoewel Plantarium verdwijnt, is de strijd nog niet gestreden. Het beleid voor thuiskweek van cannabis voor eigen gebruik moet veranderen, en daarvoor roepen we op tot jullie blijvende vastberadenheid. Geef de strijd niet op, want legaliseren doe je samen. 

Wij nodigen jullie uit voor de grote uitverkoop die vanaf 17 oktober plaatsvindt in onze winkel aan de Gerard Noodtstraat 50 in Nijmegen, met aanzienlijke kortingen.

Het team van Plantarium

 

Ooit was er sprake van 80 procent export

Wietvangst in haven laat zien dat Nederland geen exportland meer is: ‘Kweker richt zich nu op import’ | Rotterdam | pzc.nl (1 september 2023)

Tussen alle cokevangsten door onderschepte de Douane in de Rotterdamse haven deze week opeens duizend kilo marihuana. Verstopt in keukenkastjes, onderweg van Canada naar Duitsland. Grote vraag: waarom halen onze oosterburen hun cannabis helemaal uit Noord-Amerika en niet ‘gewoon’ uit Nederland? ,,We zijn al lang geen koploper meer.”

De container viel buiten de risicoprofielen: hij kwam niet uit Zuid-Amerika en er zat geen tropisch fruit in. Maar de Douane controleert ook ‘kisten’ uit minder verdachte landen. Tijdens zo'n reguliere controle kwam woensdag een verdachte lading in beeld.

Vacuüm gezogen

In de scanner bleek namelijk dat de keukenkastjes, doorgaans leeg als ze van fabrikant naar klant gaan, gevúld waren. Onderzoek wees vervolgens uit dat er 2317 pakketten marihuana in de kastjes verstopt zaten, met een gewicht van 1042 kilo. De straatwaarde: ruim 5 miljoen euro. De pakketten waren vacuüm gezogen. Dat bespaart ruimte en verkleint de kans op ontdekking door een speurhond.

Maar waarom haalt een Duitse koper wiet van de andere kant van de oceaan? Waarom doet hij geen zaken met een Nederlandse kweker? Dat is logistiek eenvoudiger en goedkoper, en was de Nederlandse wiet niet de beste van de wereld?

Die tijd ligt ver achter ons, zegt onderzoeker Nicole Maalsté, al decennialang expert op het gebied van de internationale cannabismarkt. Andere landen zijn ons voorbij gestreefd, zeker als het gaat om volume. Want waar Nederlandse kwekers nog steeds in het geniep moeten opereren, wordt er in de Verenigde Staten en Canada sinds de legalisering van teelt, handel en gebruik op grote schaal cannabis geproduceerd.

Enorme overproductie van wiet

Die overzeese cannabis is om meerdere redenen geliefd, weet Maalsté. ,,Consumenten gaan er vanuit dat het een schoon, gecontroleerd product is en daar willen ze best iets meer voor betalen. Daarnaast breiden die buitenlandse kwekers hun assortiment uit. Die nieuwe soorten vinden nu langzaam hun weg naar Europa. Mensen hier willen ook wel eens iets anders proberen, net zoals je soms een ander biertje wilt proeven. Niet alleen Duitsland importeert het, ook in Nederlandse coffeeshops zie je steeds vaker wiet uit Noord-Amerika.”

Douanecijfers lijken die toestroom te bevestigen. Werd er in 2018 ‘slechts’ 322 kilo wiet onderschept, vorig jaar was dat 5500 kilo. Dat er steeds meer onze kant op komt, heeft volgens Maalsté ook te maken met de overproductie - legaal en illegaal - aan de andere kant van de oceaan. ,,Ze raken het daar aan de straatstenen niet kwijt. Logisch dus dat kwekers export als een oplossing zien, ook al is dat streng verboden.”

‘Risico's enorm toegenomen’

Nederland was lang koploper als het ging om de productie van cannabis, maar is dat al lang niet meer, zegt de onderzoeker. ,,We zijn geen exportland meer. De risico's om te telen zijn in Nederland enorm toegenomen. De wiet die hier te koop is, komt vaak uit andere landen. Een deel van de Nederlandse telers heeft inmiddels toegelegd op import, zeggen mensen uit de sector.”

De politie heeft na de vondst in de haven niemand aangehouden, maar het onderzoek, waarbij ook Duitse en Canadese autoriteiten betrokken zijn, is nog in volle gang. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wordt daarbij ook bekeken of het Duitse bedrijf dat de keukenkastjes besteld had mogelijk iets met de smokkel te maken heeft.

 

Voornaamste vestigingscriteria voor coffeeshops

Breuer&Intraval: Coffeeshops in Nederland 2022, Aantallen coffeeshops en gemeentelijk beleid 1999-2022 (Juni 2023).

  • Afstandscriterium: coffeeshops kunnen niet worden gevestigd binnen een bepaalde afstand van een onderwijsvoorziening;
  • Woon- en leefklimaat: de vestiging van een coffeeshop mag geen negatief effect hebben op het woon- en leefklimaat van de directe omgeving;
  • Horecabestemmingsplan: coffeeshops kunnen alleen gevestigd worden op locaties met een horecabestemming;
  • Binnen afgebakend gebied: coffeeshops kunnen alleen worden gevestigd binnen een specifiek afgebakend gebied;
  • Niet bij jongerenvoorziening: coffeeshops kunnen niet worden gevestigd in de nabijheid van een jongerenvoorziening. Sommige gemeenten brengen dit onder in een afstandscriterium;
  • Onderlinge afstand coffeeshops: er moet een minimale afstand zijn tussen twee coffeeshops;
  • Niet bij horeca, winkels en bedrijven: coffeeshops kunnen niet worden gevestigd in de nabijheid van horeca, winkels en bedrijven. Het varieert per gemeente voor welk soort horeca, winkels of bedrijven dit vestigingscriterium geldt;
  • Niet bij daklozen- en of verslaafdenopvang: coffeeshops kunnen niet worden gevestigd in de nabijheid van een daklozen- en of verslaafdenopvang. Sommige gemeenten spreken in plaats daarvan over ‘voorzieningen voor kwetsbare groepen’;
  • Geen verbinding tussen woning en coffeeshop: er mag geen coffeeshop worden gevestigd als deze in verbinding staat met een woning;
  • Parkeergelegenheid: bij de vestiging van een coffeeshop dient voldoende parkeergelegenheid te worden gerealiseerd.

 

Buren

Emma's Eetcafé werd woonhuis en winkel, veilig ingeklemd tussen de coffeeshops | Hengelo | tubantia.nl (7 juli 2023)

(...)Veilig ingeklemd tussen de coffeeshops

Het huis van Reni en haar winkel liggen aan de Emmaweg. Haar beide buren zijn coffeeshops. Ze voelt zich er juist veilig door, zegt ze. Maar bezoekers van de straat ervaren dat anders. „Laatst op een zaterdag waren er drie klanten achter elkaar die de winkel superleuk vonden, maar zich afvroegen waarom ik hier aan de Emmaweg zit. De straat heeft nog steeds een slecht imago, maar dat is onterecht.”

Van Manhattan naar The Bronx

Al jaren wordt geprobeerd het imago van de Emmaweg te verbeteren. De aanwezigheid van de coffeeshops en vroeger club Romance hebben dat niet gemakkelijk gemaakt. Er is veel bedrijvigheid in de straat, met naast de winkel van Reni meerdere winkels en kunstenaars. „Toen ik besloot te verhuizen van de Grundellaan naar de Emmaweg, omdat ik het restaurant ging verbouwen tot woonhuis, kreeg ik heel veel nare reacties. Mensen vonden dat ik van Manhattan naar The Bronx verhuisde.”

Mooiste stukje Hengelo

Ze heeft er geen seconde spijt van gehad. „Ik voel me hier veilig. Juist dankzij de aanwezigheid van de coffeeshops. Die liggen zo erg onder een vergrootglas dat ze juist zorgen dat er nooit wat gebeurt. Ik heb een hele goede band met mijn buren, ze houden echt een oogje in het zeil.”

In alle jaren dat ze er werkte, en de laatste jaren dat ze er woont, is Reni van de Emmaweg gaan houden. Samen met de Dichtersbuurt is dit wat haar betreft het mooiste stukje Hengelo. „Hopelijk gaat iedereen dat zien.”(...) 

Er blijft maar één coffeeshop in Helmond, maar wat vinden de buren van die enige zaak daarvan? | Helmond | ed.nl (22 juni 2023)

In de straat waar de enige coffeeshop van Helmond huist, wordt het besluit van de burgemeester om het voorlopig bij één winkel te laten gemengd ervaren. Ze zijn blij met hoe de winkeleigenaar zijn zaakjes heeft geregeld, maar hun huis is er ook minder waard door.

Iedere dag kan ze peuken wegvegen op het stoepje bij haar voortuin. Buurvrouw Willemien van Eekert van coffeeshop Bonne Ville in de Wolfstraat is bepaald geen voorstander van zulke wietwinkels. ,,Zoiets hoort op een industrieterrein.”

Helmond krijgt er voorlopig geen tweede coffeeshop bij, maakte burgemeester Elly Blanksma dinsdagmiddag bekend. Bonne Ville blijft daardoor de enige winkel in de stad waar joints verkrijgbaar zijn. Hoe valt dat besluit in de Wolfstraat, waar ze gewend zijn geraakt aan een coffeeshop bij hun voordeur?

Willemien van Eekert woont daar al sinds 1974, nog ver voordat er sprake was van een coffeeshop. Zij is later nooit gevraagd naar haar mening, zegt ze. Dat een mogelijke verhuizing van de shop naar La Venezia in de Burgemeester Van Houtlaan enkele jaren geleden niet doorging na opstand in de buurt, vindt ze dan ook vreemd.

‘Voel me hartstikke veilig’

De Helmondse stelt dat coffeeshops thuishoren op industrieterrein, daar is minder kans op overlast voor inwoners. Zij hekelt het feit dat ze iedere dag moet schoonmaken bij de voordeur. In de achtertuin ruikt ze geregeld wiet. Tegelijkertijd is ze weer positief over de bewakers die Bonne Ville inzet. Die houden een oogje in het zeil, zorgen dat er geen auto’s op de stoep staan. ,,Maar mijn huis is wel minder waard geworden sinds die coffeeshop. Wie wil daar nu naast wonen? Verhuizen is voor mij echter geen optie, want ik woon graag in het centrum.”

Buurtgenoot Willemien Janssen kijkt vanuit haar raam in de woonkamer uit op de coffeeshop. Zij is uitermate positief over de wietwinkel in haar straat, waar ze al 28 jaar woont. ,,De bewakers zijn heel vriendelijk en ik voel me hartstikke veilig hier. Sterker nog: verdwijnt de coffeeshop, dan krijg je hier een donker gat. Hij heeft zijn zaakjes goed op orde, ik heb alleen af en toe last van optrekkende auto’s.”

‘Nu 80 procent in de illegaliteit’

Met ‘hij’ doelt ze op Patrick van de Pol, eigenaar van Bonne Ville. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar op het besluit van Blanksma. De huidige burgemeester kan wel rekenen op kritiek van haar voorganger en coalitiepartij D66.

 

De Helmondse coffeeshoptragedie

 

Tweede coffeeshop Hellevoetsluis?

Staatswiet kopen? In Hellevoetsluis kan dat straks op misschien wel twee plekken | Goeree-Overflakkee | pzc.nl (19 augustus 2023)

Voorne-Putten krijgt mogelijk een tweede coffeeshop waarin legaal geteelde staatswiet wordt verkocht. Dat laat burgemeester Peter Rehwinkel van Voorne aan Zee doorschemeren. Hij stelt bereid te zijn de mogelijkheid ‘te onderzoeken’.

Hellevoetsluis mag vanaf januari volgend jaar als één van de tien plaatsen meedoen aan een landelijk wietexperiment. Dat houdt in dat cannabis gecontroleerd wordt geteeld in een (nu nog in aanbouw zijnde) fabriek op bedrijventerrein Kickersbloem. Daar wordt het verkoopklaar gemaakt waarna het in een speciale geldtransportwagen naar de nieuwe afhaalcoffeeshop John & Co wordt gebracht. De staatswiet moet de softdrugshandel uit het criminele circuit halen.

De kans bestaat dat de huidige Barber Shop in de Hellevoetse Kerkstraat bij het experiment mag aansluiten. De burgemeester wil die mogelijkheid onderzoeken, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Het is volgens hem aan de raad te bepalen of zij meer dan één verkooppunt van softdrugs wenselijk vindt. Nu is één het maximum, zo bepaalde de gemeente Hellevoetsluis, ver vóór zij op 1 januari met Brielle en Westvoorne fuseerde. De twee anderen gemeenten hadden geen coffeeshop en ook geen beleid daarvoor.

Begrip in Hellevoetsluis

Vooral vanuit IBV, de grootste partij in de gemeenteraad, wordt erop aangedrongen dat de Barber Shop openblijft. Deze coffeeshop bestaat al tien jaar, is een begrip in de Vestingstad en heeft nooit voor noemenswaardige problemen gezorgd, vindt de partij van Rien Kap. Rehwinkel onderschrijft dat in zijn brief.

Vorige week heeft hij de Barber Shop in een gesprek laten weten dat zij in elk geval tot januari open mag blijven. Eerst zou dat tot maart van dit jaar zijn. Dat werd daarna met enkele maanden verlengd, maar omdat het landelijke experiment nog altijd niet van start was gegaan, is het weer later geworden.

Loting als er meer gegadigden zijn

Een onderzoeksbureau brengt ondertussen in kaart hoeveel behoefte er is aan een tweede verkooppunt van cannabis in Voorne aan Zee en waar dat zou moeten komen. In november wordt het antwoord op die vraag verwacht. In zijn brief schrijft Rehwinkel dat als de raad voor een tweede verkooppunt kiest dit officieel moet worden gepubliceerd. De Barber Shop maar ook andere exploitanten kunnen dan reageren. Als er meer gegadigden zijn, moet worden geloot welke ondernemer de kans krijgt.

Eigenaar Peter van Londen van de Barber Shop laat via zijn advocaat weten af te wachten wat de gemeenteraad besluit. ,,Wij vinden het nu te vroeg hier verdere uitspraken over te doen.” Als deze coffeeshop mag meedoen aan het experiment, betekent het dat er streng toezicht komt op de verkoop, de administratie, de levering en de opslag. Ook zou de shop anders moeten worden ingericht.

John & Co deed dat al. Dat heeft een pand aan de Stephensonweg op bedrijventerrein Kickersbloem waarin een servicewinkel voor scootmobiels zat, verbouwd tot moderne coffeeshop zoals de overheid verlangt. De shop heeft ook een drive-thru: klanten kunnen hun bestelling vanuit de auto doen bij een loket en krijgen hun aankoop in een papieren zak mee. Binnen kan eveneens cannabis worden gekocht, maar mag niet worden gerookt of alcohol worden gedronken.

Uitbater Nizar El Mahjoubi zegt 2,5 maand na de start dat het steeds beter loopt. ,,Jammer is dat we geen reclame mogen maken, daarom moet ik het hebben van mond-tot-mondreclame.” Over een eventueel tweede coffeeshop in de gemeente wil hij zich niet uitlaten. ,,Belangrijk is dat ik mijn zaak zo goed mogelijk run. Daar focus ik mij op.”

 

Lage Weide

Nieuwe poging om coffeeshop te openen op Lage Weide in Utrecht (duic.nl) (13 oktober 2023)

Er ligt weer een plan op tafel om een coffeeshop te openen op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. De gemeente laat weten positief te zijn over de locatie aan de Elektronweg – want het college heeft een voorkeur voor coffeeshops buiten woonwijken. Vorig jaar was er ook een initiatief voor een coffeeshop op deze plek, na bezwaren zijn de plannen nu aangepast.

De coffeeshop moet komen aan de Elektronweg 38. Een plek die in principe op goedkeuring kan rekenen van het college, als aan alle andere voorwaarden wordt voldaan.

“De plek voldoet aan het coffeeshopbeleid want ligt buiten een woonwijk op een industrieterrein en grenst aan diverse uitvalswegen”, aldus het college op vragen van het CDA. De gemeente ziet ook graag dat coffeeshops meer verspreid over de stad zitten, zodat de druk op bestaande locaties in de stad afneemt.

Zorgen

Vorig jaar lag er ook een plan om hier een coffeeshop te open. Verschillende ondernemers die gevestigd zijn op het bedrijventerrein Lage Weide waren hier niet blij mee. In een persverklaring, aangevuld met een in scène gezette foto van een gewapende overvaller, werd er gewaarschuwd voor ripdeals en onveilige situaties voor vrouwen.

Na bezwaren is dat plan aangepast, zo zijn onder meer de openingstijden van de coffeeshop veranderd. Ook laat de gemeente op de vragen van het CDA weten dat de ervaring juist is dat coffeeshophouders zich ‘goed houden aan de gemaakte beheerafspraken voor de omgeving’ en dat er normaliter maar weinig overlastmeldingen zijn rond coffeeshoplocaties.

De vergunningsaanvraag wordt op dit moment beoordeeld.

 

He-le-maal niet

Een drugswinkel? Drontenaren zien dat he-le-maal niet zitten - De Drontenaar | Nieuws uit de regio Dronten (11 oktober 2023)

Ruim 62% van de Drontenaren is het oneens met de stelling ‘er mag in Dronten een coffeeshop komen’. Dat blijkt uit een enquête van deze krant. Opvallend is dat vrijwel iedereen een oordeel heeft: slechts 1% vult ‘geen mening’ in.

De politiek in Dronten dubt al jarenlang over de vraag over wel of geen drugswinkel. Vorige maand liet de gemeenteraad zich door een aantal deskundigen informeren. De linkse fracties PvdA, GroenLinks en Dronten Sociaal vroegen daarna om een nader onderzoek. De rest van de gemeenteraad zag dat niet zitten. En dus is de coffeeshop voorlopig van de baan.

Geen draagvlak

De voorstanders wilden met name een onderzoek naar het draagvlak onder de inwoners. Om dat te peilen hield DeDrontenaar.nl een enquête. 368 lezers vulden de vragenlijst in. De resultaten zijn zonneklaar: 62% is tegen een coffeeshop en 37% is voor.

Ook op andere gebieden zijn de meningen van de Drontenaren duidelijk: 63% vreest dat een coffeeshop slecht is voor de veiligheid in Dronten, 60% denkt dat het leidt tot meer drugsgebruik, 67% voorspelt dat jongeren dankzij een coffeeshop makkelijker aan drugs komen, 60% vindt dat de komst van een coffeeshop slecht is voor de volksgezondheid.

Minder drugsdealers op straat?

Toch zijn er ook nog drie onderwerpen met heel wisselende uitkomsten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de stelling ‘een coffeeshop leidt tot minder drugsdealers op straat’. 48% is het daarmee eens en 40% is het ermee oneens.

Bij de vraag wie een eventuele coffeeshop in de ogen van de geënquêteerden moet runnen kiest 43% voor een stichting die de winst afdraagt aan de gemeenschap. 29% heeft de voorkeur voor een ondernemer en 28% vindt dat de gemeente het zelf moet doen.

Niet in een woonwijk

We vroegen de lezers ook naar hun voorkeur voor de locatie van een eventuele coffeeshop. 33% kiest voor het centrum van Dronten, 32% voor het buitengebied. Veel minder lezers zien een bedrijventerrein (19%) of de rand van Dronten (16%) zitten. Vrijwel niemand wil het in een woonwijk.

 

Rooksignalen

 Rooksignalen uit Hoogeveen: beleid voor eerste coffeeshop in de maak - RTV Drenthe (3 oktober 2023)

Legaal een jointje kopen in Hoogeveen. Volgend jaar lijkt het er wellicht van te komen. De gemeente is namelijk bezig om de komst van een coffeeshop mogelijk te maken.

Nu laat wetgeving nog geen coffeeshop toe. Vorig jaar diende de VVD een motie in met het verzoek om de mogelijkheden te onderzoeken voor een coffeeshop in Hoogeveen. Een meerderheid van de raad ging destijds akkoord met dat voorstel.
Daarna volgde onderzoek naar de mogelijkheden. De gemeente is nu bezig met het maken van beleid. Donderdagavond worden alle fracties tijdens de raadsvergadering bijgepraat over de ontwikkelingen.

Strenge selectie

In eerste instantie is er plek voor één coffeeshop. Ondernemers die interesse hebben om een wiettent te openen hebben dan wel een gedoogverklaring nodig. Alle geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de gemeente. Wel is er een strenge selectieprocedure, schrijft Hoogeveen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt gaat niet op. Ook wordt er geen wachtlijst gehanteerd.

De gedoogverklaring geldt dan in principe voor tien jaar. Daar is wel een aantal regels aan verbonden. De coffeeshop mag niet in de buurt van scholen komen of overlast veroorzaken. Ook mag er geen wiet worden verkocht aan minderjarigen. Verder mogen illegale harddrugs logischerwijs geen onderdeel zijn van het aanbod en geldt er een maximumaantal gram cannabis dat verkocht mag worden per klant.

Gezondheidsrisico's

Tijdens de verkenning is GGD Drenthe om informatie gevraagd. De GGD deed onderzoek naar wietgebruik onder Drenten in 2022. Uit de resultaten blijkt dat 17,4 procent van alle inwoners tussen de 18 en 65 jaar in Hoogeveen weleens cannabis heeft gebruikt. Dat getal ligt in Assen (27,9 procent) en Meppel (27,2 procent) hoger. In Assen, Emmen en Meppel zijn al coffeeshops.

In het rapport haalt de GGD Drenthe ook onderzoek aan van het Trimbos-instituut. Dat is een organisatie die onderzoek doet naar geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg. Dat schrijft dat voor de meeste gebruikers van cannabis het gebruik beperkt blijft. Dat zou niet tot substantiële gezondheidsproblemen moeten leiden.

Toch zijn er wel wat gezondheidsrisico's, zegt de organisatie. Aantasting van het geheugen wordt bijvoorbeeld genoemd, of een verhoogd risico op het ontwikkelen van een psychische stoornis. Het rokken van cannabis gaat gepaard met een aantal risico's voor de luchtwegen, zoals kortademigheid en bronchitis. "Gezien de gezondheidsrisico's adviseert de GGD het gebruik van cannabis te voorkomen."

Locaties voor coffeeshop

Tijdens de verkenning zijn mogelijke locaties voor het vestigen van een coffeeshop onderzocht. Volgens de gemeente is een wiettent alleen toegestaan in gebieden waar dag- en avondhoreca zich mogen vestigen. Een coffeeshop zou mogelijk toegestaan zijn rond het stadscentrum. Winkelcentra worden ook genoemd als optie.
De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) laat het nog niet toe om een vergunning te verstrekken voor een coffeeshop. De APV wordt uiteindelijk gewijzigd als Hoogeveen de plannen doorzet. De raad krijgt dat voorstel op een later moment voorgelegd.

Petitie tegen komst coffeeshop Hoogeveen: 'Kinderen moeten veilig kunnen opgroeien' - RTV Drenthe (11 oktober 2023)

De gemeente Hoogeveen heeft plannen om de komst van een coffeeshop toe te staan. Daar zijn de lokale fracties van het CDA, de ChristenUnie en de SGP niet blij mee. Ze zijn daarom een petitie gestart.

"Voor het CDA geldt dat onze kinderen in een veilige omgeving moeten kunnen opgroeien. Daar horen coffeeshops niet bij", zegt CDA-raadslid Haaije Feenstra-Paas. "Coffeeshops normaliseren immers het gebruik van softdrugs, terwijl het verkopen en het gebruiken van softdrugs verslavingen en criminaliteit in de handwerkt."

Plannen vergevorderd

Op dit moment laat regelgeving in Hoogeveen de komst van een coffeeshop nog niet toe. Vorig jaar diende de VVD een motie in met het verzoek om de mogelijkheden te onderzoeken voor een wiettent in de gemeente. Een meerderheid ging destijds akkoord met dat voorstel. De plannen zijn vergevorderd en Hoogeveen is bezig met het maken van beleid.

De bedoeling is dat er in eerste instantie plek is voor één coffeeshop rond het stadscentrum of winkelcentra. Mensen die een wiettent willen beginnen kunnen zich melden bij de gemeente, maar er geldt een strenge selectieprocedure. De ondernemer die uiteindelijk wordt gekozen krijgt dan een gedoogverklaring, die tien jaar geldig is om cannabis te verkopen.

Zorgelijke ontwikkeling

De christelijke partijen vinden dat een zorgelijke ontwikkeling en willen er een stokje voor steken. Daarom hopen ze dat de petitie veel ondertekend wordt. "Om de komst van coffeeshops in onze gemeente tegen te houden en onze kinderen veilig kunnen opgroeien."

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600