PODR 16 januari 2024

PODR 16 januari 2024

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden,
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen:: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.

 

Wijziging Opiumwet

Tweede Kamer wil meer soorten drugs verbieden (nos.nl) (16 januari 2024)

De Tweede Kamer wil een eind maken aan het kat-en-muisspel tussen justitie en drugsproducenten. Een ruime meerderheid van PVV, VVD, NSC, BBB, CDA, SP, Denk, SGP en ChristenUnie heeft voor een wijziging van de Opiumwet gestemd. Door dit wetsvoorstel worden nieuwe drugs automatisch verboden als die lijken op bekende drugssoorten zoals xtc.

Nu duurt het altijd nog even voordat een nieuwe drugssoort verboden kan worden. Er is bij elke soort weer opnieuw onderzoek en nieuwe regelgeving voor nodig. Daar maken producenten handig gebruik van. Ze passen bekende, al verboden drugs, een beetje aan zodat ze een tijd vrij spel hebben.

De nieuwe drugssoort doet dan vrijwel hetzelfde met je als je die gebruikt. Maar omdat de chemische samenstelling net een beetje anders is dan de 'oude' drugssoort, is het nu volgens de wet een andere drugssoort en is die nog niet verboden.

Het wetsvoorstel regelt dat drugsproducenten niet langer die mogelijkheid hebben om de trage regelgeving een stapje voor te zijn. De aangepaste wet zorgt ervoor dat niet langer alleen specifieke types drugs verboden zijn, maar complete 'stoffengroepen'. Dus ook stoffen die op bekende drugssoorten lijken. De politie vraagt daar al langer om.

Gehaaide criminelen

De burgemeester van Zaanstad roerde zich ook recent in de discussie. In zijn gemeente werd 1100 kilo designerdrugs aangetroffen na een inval. De politie moest die drugs, met een geschatte waarde van 6 á 8 miljoen euro, echter eind vorig jaar teruggeven aan de makers.

Het ging namelijk om een drugssoort die nog niet verboden is: 2-mmc. Dat is weer een variant op 3-mmc, een drugssoort die nu verboden is, maar eerder ook gold als uitvinding van criminelen waarmee de regels omzeild konden worden.

Burgemeester Jan Hamming verzuchtte daarom over dit kat-en-muisspel: "Gehaaide criminelen kunnen ongestraft hun gang gaan. Het is schandalig." Demissionair minister Yesilgöz van Justitie zei over dit voorval: "Het is voor de betrokkenen ontzettend onbevredigend om in dit soort gevallen niet te kunnen ingrijpen."

Kritiek

De Tweede Kamer wil dat nu dus veranderen. Al zijn er ook partijen, zoals D66, die het verbod te ver vinden gaan en te veel gericht op repressie. Ook waren er zorgen dat gebruikers na dergelijke verboden in andere landen juist overstappen op zwaardere middelen.

Enkele partijen, zoals ChristenUnie en BBB, vroegen zich in het debat over deze wet juist af of het kabinet niet nog verder moest gaan. Want nu worden er een paar stoffengroepen verboden, maar waarom worden niet meteen alle nieuwe psychoactieve stoffen - middelen die je gedrag of beleving veranderen - verboden?

Het kabinet wilde daar niet in meegaan, al was het maar omdat er dan ook heel veel stoffen verboden zouden worden die voor nuttige zaken worden gebruikt.

Nu de Tweede Kamer de wetswijziging heeft aangenomen, zal de Eerste Kamer zich erover buigen.

 

Open

Burgemeester staat alsnog tweede coffeeshop toe: Barbershop mag blijven | Goeree-Overflakkee | pzc.nl (10 januari 2024)

De Barbershop in Hellevoetsluis mag toch open blijven. Deze oudste coffeeshop van de stad hing geruime tijd een sluiting boven het hoofd, maar burgemeester Peter Rehwinkel staat alsnog twee verkooppunten toe.

De waarnemend burgemeester schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat er in de fusiegemeente Voorne aan Zee ruimte is voor twee coffeeshops. Hij baseert zich daarbij op een onderzoek van het gerenommeerde bureau Breuer en Intraval. Dat onderzoek is weliswaar nog niet afgerond, maar in een tussenrapportage staat al wel dat de gemeente, nu Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne zijn gefuseerd, groot genoeg is voor een tweede coffeeshop.

En daarvoor kijkt Rehwinkel direct naar de ruim 25 jaar oude coffeeshop in de Kerkstraat. Uitbater Peter van Londen zegt ‘blij’ te zijn met het besluit dat geldt voor de duur van vijf jaar. Hij runt de Barbershop al elf jaar en in die periode zijn er volgens de politie nooit incidenten geweest. En dat zal ook straks niet zo zijn, verzekert Van Londen. ,,Wij horen bij de Vesting en zorgen voor de veiligheid op straat.”

De Barbershop leek te moeten sluiten, omdat de toenmalige gemeente Hellevoetsluis slechts één verkooppunt toestond en in zee ging met een andere exploitant. Dat is Nizar El Mahjoubi van de coffeeshop John & Co op bedrijventerrein Kickersbloem. Hij mocht van de vorige burgemeester Milène Junius als enige meedoen aan het landelijke experiment met staatswiet. Dat houdt in dat de wiet onder toezicht in een fabriek op Kickersbloem wordt geteeld en daarna in de shop wordt verkocht. Dit moet de verkoop uit het criminele circuit halen. In ons land doen tien gemeenten aan de proef mee.

McBlow

El Mahjoubi heeft zijn zaak ingericht naar de landelijke eisen: het is een soort McBlow geworden: klanten rijden met de auto naar het loket en doen een bestelling. Die wordt kort daarna meegegeven. Binnen roken mag niet, bestellen wel. De zaak heeft een apotheekachtige uitstraling.

Van Londen mag nu ook meedoen aan het landelijke experiment en zal daartoe de Barbershop verbouwen. De 57-jarige Hellevoeter zegt alle ins en outs van de landelijke proef te kennen. Hij zat bij nagenoeg alle vergaderingen, tot er opeens een andere exploitant werd aangewezen.

Boete verzwegen

Lange tijd hing de dreiging van een sluiting als het zwaard van Damocles boven het hoofd van Van Londen. Milène Junius wilde daartoe overgaan, omdat ze vond dat hij een onverteerbare fout had gemaakt. Van Londen had namelijk tijdens een onderzoek naar zijn handel en wandel verzwegen dat hij jaren geleden een boete van 600 euro had opgelegd gekregen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die zag een peuk liggen in een asbak in het magazijn van de coffeeshop, terwijl binnen niet mag worden gerookt. Tegen het voornemen tot sluiting, spande Van Londen in 2022 een kort geding aan en kreeg voor elkaar dat dat niet doorging.

Coffeeshop Amersfoort mag na drugsvondst weer open - RTV Utrecht (12 januari 2024)

Coffeeshop 't Klavertje mag vanaf 15 januari weer open. Een half jaar lang moesten de deuren dicht, nadat de politie een grote hoeveelheid drugs en contant geld vond. Vanwege die vondst besloot burgemeester Lucas Bolsius het pand een half jaar te sluiten.

't Klavertje zit naast knooppunt Hoevelaken. In augustus trof de politie in het pand grote hoeveelheden drugs en vele bankbiljetten aan. Destijds zijn twee mensen aangehouden. Dat er een kleine hoeveelheid drugs aanwezig is in een coffeeshop is logisch, maar deze hoeveelheden waren reden om het pand voor lange tijd te sluiten.

Die termijn loopt maandag af. "In de bezwaarperiode heb ik besloten dat de coffeeshop, gelijktijdig met het pand, weer geopend mag zijn", zegt Lucas Bolsius.

Extra toezicht

De coffeeshop komt wel onder verscherpt toezicht te staan. Met grote regelmaat wordt straks gecontroleerd of de exploitatie volledig in overeenstemming is met de voorschriften van de gedoogverklaring. "Mocht geconstateerd worden dat er in strijd met de voorschriften wordt gehandeld kan dit betekenen dat de gedoogverklaring wordt ingetrokken", aldus Bolsius.

 

Beste vrienden

Maartje Wortel: ‘Mensen willen niet boven een coffeeshop wonen, maar ik vind het er juist heel veilig’ (parool.nl) (13 januari 2024)

Maartje Wortel (1982) is schrijfster. Ze debuteert in het theater met de musical Ground Floor, die ze voor Orkater schreef. Het volledig gezongen stuk gaat volgende week in première. Een interview aan de hand van steekwoorden, over het Oosterpark, De Bezige Bij en een coffeeshop als buur. (…)

(…) Coffeeshop

“Voor het eerst in mijn leven heb ik een eigen huis, ongeveer boven coffeeshop Best Friends in de Molukkenstraat. Sociale huur, ik woon er nu een jaar of drie, samen met mijn vriendin. Ik vind het vooral leuk dat het echt een buurtje is waar iedereen op elkaar let.”

“Toen ik het huis ging bekijken, sprak ik mensen die per se niet boven een coffeeshop wilden wonen omdat ze bang waren voor criminaliteit. Maar in mijn ogen is het juist heel veilig, want iedereen houdt alles in de gaten. Er staan daar leuke beveiligers, die me altijd vriendelijk groeten. Heel soms haal ik er een hasjcakeje, maar ik kan er eigenlijk niet goed tegen.” (…)

 

Thuis voor eigen gebruik

Thuis voor eigen gebruik wiet kweken anno 2024 (deel #1) - CNNBS.nl (16 januari 2024)

Thuiskwekerijen zijn de laatste jaren moderner, kleiner en veilig geworden. Zelf getimmerde kweekruimtes zijn verruild voor handige kweektenten en -kasten, en LED kweeklampen hebben hoge druk assimilatielampen verdrongen. Hoogste tijd voor een nieuwe kweekserie over wiet kweken voor eigen gebruik anno 2024. In dit eerste deel lees je hoe de moderne kweekruimte verschilt van de kweekhokken van vroeger.

Zelf je eigen wiet kweken is vandaag de dag makkelijker dan ooit. De verwachte opbrengst uit een kweekruimte is tegenwoordig zo goed uit te rekenen dat je geen gram meer hoeft te kweken dan je nodig hebt, en LED kweeklampen zijn veiliger dan je broodrooster of wasdroger. Ze worden veel minder heet dan ouderwetse assimilatielampen, waardoor een tentje voor eigen gebruik nauwelijks opvalt. Kortom, de thuiskweker heeft het makkelijk tegenwoordig.

Klein, kleiner, kleinst

Een van de trends op het gebied van de thuisteelt, is dat kweekruimtes steeds kleiner worden. Dat heeft aan de ene kant te maken met het beleid, en anderzijds met de komst van kweektenten, kweekkasten en LED kweeklampen.

In de jaren ’80 tot aan de beginjaren ’90 was de thuisteler nauwelijks een prioriteit voor de politie. Thuistelers konden zonder al te veel risico een kamer in hun huis inrichten om wietplanten in te kweken. Er was weinig reden om de stroom daarvoor te stelen, en dus werd er vrij groot gekweekt door thuiskwekers. Zo kon ‘ome Jan’ gemakkelijk wat extra’s verdienen en de vakantie van zijn nichtjes betalen, en hield hij nog meer dan genoeg wiet voor zichzelf over. (…)

 

Minister af

Afscheid VWS | LinkedIn (10 januari 2024)

Ernst Kuipers - Voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vandaag heb ik Zijne Majesteit de Koning verzocht om mij per 10 januari 2024 ontslag te verlenen als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarmee komt voor mij na twee jaar een eind aan het vervullen van dit eervolle ambt en een intensieve en zeer gewaardeerde samenwerking met velen. De reden dat ik nu mijn ontslag aanbied, is dat ik een functie in het buitenland ga vervullen waaraan een bepaalde ingangstermijn is gekoppeld. Daarover kan ik helaas later pas meer duidelijkheid geven. Met een zeer bezwaard gemoed, omdat ik graag de periode had afgemaakt, dien ik daarom mijn ontslagverzoek in.

Als ik terugkijk op de afgelopen twee jaar, ben ik trots op wat we gezamenlijk hebben bereikt. Het Integraal Zorgakkoord kon alleen tot stand worden gebracht dankzij de grote inspanning en het vertrouwen van vele en uiteenlopende partijen. Door het akkoord zetten we eindelijk een broodnodige stap van concurrentie naar samenwerking. Dat gaat niet alleen betere kwaliteit en toegankelijkheid van zorg voor patiënten, maar ook meer werkplezier voor zorgprofessionals opleveren.

Dank aan Conny Helder en Maarten van Ooijen voor de goede samenwerking. Daarnaast dank ik in het bijzonder alle VWS-medewerkers voor hun enorme inzet en ambitie. Het was een genoegen om voor en met jullie te werken. Zonder jullie hadden we niet de grote stappen kunnen zetten die nodig zijn voor een toekomstbestendige zorg. Zo voerden we de nieuwe Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg in, die digitalisering verder zal aanjagen. En we versterkten de publieke gezondheidszorg door de Wet publieke gezondheid te vernieuwen en de GGD’en beter toe te rusten. Ik ben trots op de ambitieuze Green Deal Zorg die we sloten, de start van het coffeeshop-experiment, op de vooruitgang die we op medisch-ethisch gebied hebben geboekt en het besluit om een nieuwe kernreactor voor medische isotopen te bouwen. Deze hoogtepunten vormen slechts een kleine selectie uit een omvangrijke agenda. (...)

 

Inbeslagname

Meerdere automobilisten bekeurd bij controle Middelburg - Omroep Zeeland (14 januari 2024)

De politie heeft bij een controle in Middelburg afgelopen nacht meerdere automobilisten op de bon geslingerd.

De controle vond plaats op de Nieuwe Vlissingseweg, waar automobilisten Middelburg in- en uitrijden. Twee keer kreeg een beginnende bestuurder een bekeuring vanwege het rijden onder invloed, één automobilist reed onder invloed van verdovende middelen.

Daarnaast vermoedt de politie dat één bestuurder onverzekerd reed. Diegene moet nu via de verzekeringsmaatschappij aantonen dat hij wel verzekerd was.

Een andere bekeuring werd uitgedeeld omdat de bestuurder geen geldig rijbewijs kon laten zien. Tijdens de controle werd ook nog hasj en wiet in beslag genomen. Volgens de politie gaat het om een kleine hoeveelheid.

 

Kwartiertje

Het sluiten van een drugspand duurt een kwartiertje: 'Vaak heel schrijnend' - Omroep Brabant (13 januari 2024)

Een sticker op het raam, nog een rondje door het huis, de koelkast controleren en een nieuw slot erop. Het sluiten van een drugspand in Helmond gaat rustig en snel. Er is vaak geen kribbige huurder meer die zich aan een radiator heeft vastgeketend. Peter Knoops sloot namens de gemeente de afgelopen jaren 100 panden in Helmond. Geen sinecure als je over de deurmat van een stukje onderwereld stapt. Toch maakt hij zelden iets naars mee.

Wel komt Peter vaak schrijnende situaties tegen. "Elke plek heeft zijn eigen verhaal. Ik heb kwekerijen gezien waar de kinderen boven sliepen." Hij zoekt altijd van tevoren contact met huurders en eigenaren. “Dit kun je op een goede manier doen. Ik praat met ze, zodat mensen voorbereid zijn. Ik ga langs als ik ze niet aan de telefoon krijg. Mensen zijn vaak door omstandigheden in deze situatie geraakt. Ik blijf uitgaan van het goede in de mens. Medelijden heb ik niet, die naïviteit ben ik voorbij.”

Een Helmondse woning of bedrijfspand wordt gesloten bij meer dan 30 hennepplanten of 150 gram wiet. Of als er meer dan een halve gram harddrugs aanwezig is. Een woning of bedrijfspand kan gedurende drie tot twaalf maanden gesloten worden. Daarna mogen mensen terugkeren.

Het is een beslissing die de burgemeester neemt, Peter is een van de uitvoerders. “Maar de burgemeester mag de sleutels dan wel teruggeven, de verhuurder is ook partij", zegt Peter. Een woningbouwcorporatie gaat vaak over tot het opzeggen van het huurcontract. Iemand staat dan alsnog op straat.

De woningsluitingen in de laatste jaren hebben vooral met harddrugs te maken. Hennep komt minder vaak voor, maar het betekent niet dat het er ook minder vaak is. Veel blijft verborgen, achter gesloten deuren.

Een pand komt vaak in beeld door overlast. Drugsgebruikers lopen in en uit om drugs te halen. Bonzen ’s nachts op de ramen van angstige buurtbewoners. Het komt binnen bij de meldlijn van Misdaad Anoniem, de wijkagent wordt ingelicht, het politiebureau krijgt een briefje in de brievenbus of er wordt geklaagd bij de gemeente.

Kwekerijen worden steeds professioneler. Mensen zijn creatief. Zo werden er bij een woning midden in de nacht graafwerkzaamheden verricht. Ineens was er een nieuw terras en tuinhuisje. “Onder het terras hebben we containers met daarin de hennepkwekerij gevonden. Het tuinhuisje was de toegang”, zegt Peter.

Het politieonderzoek naar drugspanden wordt steeds moeilijker. Alles moet volgens de regels en de boeven worden slimmer. In het proces-verbaal staat hoe de politie iets heeft aangepakt. De volgende keer doen de dealers het dus anders. Ook zijn tips niet altijd betrouwbaar meer. Mensen proberen elkaar het leven zuur te maken tijdens een scheiding of een burenruzie en doen valse beschuldigingen.

Als er drugs worden aangetroffen, wordt de burgemeester geïnformeerd. Die krijgt een rapportage onder ogen en volgt de regels zodat alle gevallen op dezelfde manier behandeld worden. Maar de beslissing blijft moeilijk. Had een moeder kunnen weten dat haar zoon de drugs in de kast had liggen?

Het gaat regelmatig om kwetsbare mensen, die psychische problemen hebben of kunnen gaan dreigen met zelfmoord. Maar die ook soms blij zijn dat de band met de drugsdealer verbroken kan worden. “Ik heb wel eens eigenaren gehad, die zeiden, heel erg bedankt,” zegt Peter. “Ze hadden angst en kregen hun huurder niet uit het pand.” Het sluiten van de pand is niet bedoeld als straf, het dient alleen om de overlast in de buurt op te lossen.

Opnieuw in de fout gaan, komt niet vaak voor. Het sluiten van een pand heeft enorme impact. Na een scheiding een centje bijverdienen op deze manier, kan je duur komen te staan. Drie maanden in onzekerheid leven over waar je slaapt en een bijna zwervend bestaan leiden, gaat je niet in de koude kleren zitten.

De gemeente Helmond sloot in 2023 vier panden. In het begin waren dat er nog tussen de 12 en 16. Maar het wordt nog steeds gezien als effectief middel tegen drugsoverlast. “Je haalt een rotte appel uit de buurt en brengt de rust terug" zegt Peter. Dat het dweilen met de kraan open is, vind ik flauwekul. Alles wat wordt opgeruimd, is een tegenslag voor de drugswereld. Dus moeten we gewoon stug doorgaan.”

 

Nicotinezakjes

Nieuws - EU streeft naar regulering van nicotinezakjes (tabaknee.nl) (11 januari 2024)

De aanstaande herziening van de Europese Tabaksproductenrichtlijn (TPD) zou de verkoop van nicotinezakjes op EU-niveau kunnen beperken of zelfs verbieden. Uitspraken van Europese politici en een adviesrapport pleiten voor uitbreiding van het snus-verbod naar nicotinezakjes. 

Nicotine, een verslavende en schadelijke stof voor ontwikkelende hersenen, staat centraal in een nieuwe strijd in de EU. Big Tobacco gebruikt deze stof in tabaksvrije producten zoals nicotinezakjes om een nieuwe generatie verslaafd te maken. Tot op heden ontbreekt echter passende wetgeving op Europees niveau, omdat de focus voornamelijk op tabak en e-sigaretten ligt. British American Tobacco (BAT) besteedt dan ook miljoenen om nicotinezakjes via influencers te promoten, zo onthulde The Guardian eerder. Bedrijven zoals BAT gebruiken weggeefacties op festivals en TikTok-reclame om de populariteit onder jongeren te vergroten.

Nicotinezakjes, kleine zakjes met nicotine, smaakstoffen en plantaardige vezels die onder de lip worden geplaatst, winnen aan populariteit. Analyses tonen aan dat de markt tussen 2020 en 2021 verdubbelde in landen als Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk. Hoewel de EU de verkoop van tabaksproducten voor oraal gebruik (snus) verbiedt, behalve in Zweden, vallen tabaksvrije producten met nicotine, zoals de nicotinezakjes, hierbuiten. Daar komt op EU-niveau mogelijk verandering in, zo blijkt uit waarschuwingen van Europarlementariërs en adviesrapporten die Brussel aansporen om de strijd tegen nicotine aan te gaan, aldus de website Politico

Agressieve reclame

Doordat specifieke regels voor nicotinezakjes ontbreken, worden ze bijvoorbeeld met extreem hoge nicotinewaardes verkocht. Gezondheidswaarschuwingen op de verpakkingen ontbreken. De herziening van de EU-richtlijnen rond tabaksproducten en -reclame staat echter op de agenda, al wordt die niet voor 2025 verwacht. De wetten zijn inmiddels al van toepassing op e-sigaretten en zouden binnenkort ook nieuwe en toekomstige nicotineproducten kunnen omvatten. Het kantoor van Europarlementariër Nicolás González Casares vertelde Politico dat ‘agressieve reclame’ rond nicotinezakjes hem ertoe aanzette om een schriftelijke vraag in te dienen waarin hij van de Europese Commissie wil weten of die van plan is nicotinezakjes op EU-niveau te reguleren.

In haar antwoord benadrukte commissaris Kyriakides van Volksgezondheid dat de groeiende populariteit van nicotinezakjes zorgwekkend is en dat ze vooral “burgers en jongeren wil beschermen voor de risico’s die zulke producten met zich meedragen”. Ze verklaarde dat “de regulering van opkomende producten, zoals nicotinezakjes, centraal staat in de voortdurende evaluatie van EU-wetten op tabaksproducten en -reclame.”

Snus-verbod moet worden uitgebreid

In een nog niet gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau Open Evidence staat dat het EU-verbod op snus succesvol is geweest en moet worden uitgebreid naar nicotinezakjes. Politico kreeg de voorlopige bevindingen in handen. Het onderzoek naar de EU-tabakswetgeving is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.

Onderzoek van het Europees Parlement waarschuwt daarnaast voor de zeer verslavende aard van nicotine in deze alternatieve producten. Het gebruik ervan kan namelijk zelfs leiden tot hogere bloedconcentraties dan bij traditionele sigaretten. Als iemand veel nicotine binnenkrijgt kan dit het zenuwstelsel beschadigen en hartritmestoornissen veroorzaken. Nicotinezakjes stimuleren mogelijk ook ‘polygebruik’, waarbij het product naast tabak wordt gebruikt, bijvoorbeeld op plaatsen waar roken verboden is, zoals op school. Samen met toegevoegde zoete smaakstoffen en hun lagere prijs vormen ze specifiek een risico voor jongeren.

Nicotine zonder tabak in opmars

Tot nu toe reageren Europese lidstaten verschillend op de groeiende populariteit van nicotinezakjes, van het volledig verbieden – zoals in België en Nederland – tot onbeperkte verkoop. De herziening van de TPD, die op zijn vroegst in 2025 plaatsvindt, belooft nieuwe regels voor nicotinezakjes. Het is echter cruciaal dat alle alternatieve nicotineproducten worden aangepakt, aangezien de tabaksindustrie wetgeving telkens omzeilt door alternatieve producten te introduceren. Zo omzeilt BAT het Europees smaakverbod voor smeltsigaretten en accijns door een variant te introduceren die theebladeren bevat in plaats van tabak. Inmiddels zijn er ook andere aanbieders van deze theesticks met menthol- en snoepsmaken. Uiteraard is Philip Morris International ook van de partij met een ‘zero-tobacco stick’. Over de mogelijke schadelijke gevolgen bij inhalering van deze nieuwe producten is nog niets bekend. De EU moet een einde maken aan deze cyclus van industrieel ontwijken van regelgeving en het op de markt brengen van experimentele verslavende producten.

 

Wereldwijd minder rokers

Tobacco use declines despite tobacco industry efforts to jeopardize progress (who.int) (16 januari 2024)

Globally there are 1.25 billion adult tobacco users, according to the latest estimates in the World Health Organization (WHO) tobacco trends report out today.

Trends in 2022 show a continued decline in tobacco use rates globally. With about 1 in 5 adults worldwide consuming tobacco compared to 1 in 3 in 2000.

The report shows that 150 countries are successfully reducing tobacco use. Brazil and the Netherlands are seeing success after they implemented MPOWER tobacco control measures, with Brazil making a relative reduction of 35% since 2010 and the Netherlands on the verge of reaching the 30% target.

“Good progress has been made in tobacco control in recent years, but there is no time for complacency. I’m astounded at the depths the tobacco industry will go to pursue profits at the expense of countless lives. We see that the minute a government thinks they have won the fight against tobacco the tobacco industry seizes the opportunity to manipulate health policies and sell their deadly products," says Dr Ruediger Krech, Director of WHO Department of Health Promotion.

WHO urges countries to continue putting in place tobacco control policies and continue to fight against tobacco industry interference.

Currently the WHO South-East Asian Region has the highest percentage of population using tobacco at 26.5% with the European Region not far behind at 25.3%. The report shows that by 2030 the WHO European Region is projected to have the highest rates globally with a prevalence of just over 23%. Tobacco use rates among women in WHO’s European region are more than double the global average and are reducing much slower than in all other regions.

While the numbers have steadily decreased over the years the world will make it to a 25% relative reduction in tobacco use by 2025, missing the voluntary global goal of 30% reduction from the 2010 baseline. Only 56 countries globally will reach this goal, down four countries since the last report in 2021.

The prevalence of tobacco use has changed little since 2010 in some countries, while six countries are still seeing tobacco use rising: Congo, Egypt, Indonesia, Jordan, Oman, and Republic of Moldova.

WHO urges countries to accelerate efforts for tobacco control as there is still much work to be done. “The Global Tobacco Industry Interference Index 2023”, published by STOP and the Global Center for Good Governance in Tobacco Control, show that efforts to protect health policy from increased tobacco industry interference have deteriorated around the world.

Country surveys consistently show that children aged 13–15 years in most countries are using tobacco and nicotine products. To protect the future generations and ensure that tobacco use continues to decline, WHO will dedicate this year’s World No Tobacco Day to Protecting children from tobacco industry interference.

Next month countries are set to meet in Panama for the 10th Session of WHO Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) Conference of Parties where the tobacco industry will try to influence global health policies by offering financial and in-kind incentives, interfering with countries rights to protect the health of their populations. Strengthening the WHO FCTC is a global health priority outlined in the Sustainable Development Goals. WHO stands ready to support countries in defending evidenced based tobacco control measures in the face of industry interference.

Wereldwijd roken we minder, tot 2030 stoppen nog eens 50 miljoen rokers | Algemeen | NU.nl (16 januari 2024)

 

Blowen aan het front

Ziekte, drugs en strafkuilen, de alledaagse realiteit in de Russische loopgraven  | BNR Nieuwsradio (14 januari 2024)

Na bijna twee jaar oorlog leidt Poetins leger zware verliezen, is het moreel van de Russische soldaten schrikbarend slecht en neemt het aantal gevallen van desertie toe. Alcoholisme en ziekten vieren hoogtij, soldaten worden ongetraind en slecht bewapend de vijandelijke linies ingejaagd. Wie klaagt dat hij niet wordt afgelost, wordt mishandeld en vastgezet in een strafkuil. ‘Ik was geschokt. Ik kon me niet voorstellen hoe dit het op één na grootste leger ter wereld kan zijn’, zegt een overgelopen vrijwilliger tegen het Russische onderzoeksjournalistenplatform Meduza. (...)

(...) Alcohol- en drugsmisbruik

Alcohol en drugsgebruik zijn wijdverbreid in het Russische leger, zowel onder soldaten aan de frontlinie als in achterste posities. Meduza schrijft dat één op de tien soldaten wiet of hasj rookt en dat velen ook harddrugs gebruiken. Zogeheten 'drugsmuilezels' brengen synthetische drugs, voornamelijk mephedrone, rechtstreeks naar de loopgraven. Ook Oekraiense militairen die Russische stellingen veroveren melden veel drugsgerelateerde attributen aan te treffen. (...) 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600