PODR 15 november 2022

PODR 15 november 2022

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van de Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Hieronder vind je een 5-tal knoppen om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen.

   PLS     ASX     RAM     DIRECT
 
Bij Ridderradio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.  

 

August

Koos Zwart Award 2022 uitgereikt door PCN aan August de Loor (cannabisindustrie.nl) (8 november 2022)

Drugsexpert August de Loor is de winnaar geworden van de Koos Zwart Award in 2022, uitgereikt afgelopen vrijdag op het symposium ter ere van het 25-jarig bestaan van Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN). Door Mauro Picavet  

Afgelopen vrijdag vond het symposium plaats ter ere van het 25-jarig bestaan van Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN), waar drugsexpert August de Loor de Koos Zwart Award kreeg uitgereikt. (...)

30 jaar DIMS – de geschiedenis van het testen van drugs | August de Loor 

Dit bericht werd geplaatst in Adviesburo DrugsDrugsbeleidDrugstestenGeschiedenis van drugsbeleidInternationaal drugsbeleidPillenWitte HeroïneXTC op  door .

De geschiedenis van drugs testen – Ome August vertelt | August de Loor

Dit bericht werd geplaatst in Adviesburo DrugsDrugsbeleidDrugstestenGeschiedenis van drugsbeleidPillenXTC op  door 

 

 

Woke (?).

FhW8FIsacAAoBL1

Kunstenaar Rein Dool schilderde het college van bestuur van de Leidse universiteit halverwege de jaren 70 van vorige eeuw. Op het werk zijn de volgende figuren afgebeeld: historicus Dolf Cohen, die van 1972 tot 1976 rector magnificus was, socioloog Jankarel Gevers, milieubioloog Don Kuenen, jurist Kees Cath en de jurist Nanne Fokke Hofstee.

Ophef over schilderij met “rokende oude mannen” dat verwijderd wordt uit Nederlandse universiteit | Het Nieuwsblad (13 november 2022)

Er is ophef in Nederland ontstaan omdat er een schilderij is weggehaald uit het academiegebouw van de universiteit van Leiden. Het werk, gemaakt door Rein Dool, werd verwijderd na klachten over de afbeelding van “sigaarrokende oude mannen”. (...)

(...) “Ik haat dat”

Rechtendecaan Joanne van der Leun reageert op Twitter enthousiast over de “onmiddellijke actie” die de universiteit ondernam nadat een paar dagen daarvoor klachten over het doek op Twitter verschenen. “Ik heb het grootste gedeelte van mijn carrière doorgebracht in ruimtes met mannen en schilderijen met mannen. Van mij mag het weg.” Over het roken op het schilderij van Dool is ze nog het minst te spreken. “Ik haat dat.” (...)

(...) “Ongelooflijk en dom”

Kunstenaar Rein Dool (90) vindt het “ongelooflijk en heel dom” dat zijn afbeelding van het college van bestuur niet meer aan de muur hangt. “Het is een van mijn beste schilderijen”, zegt de geboren Leidenaar, die nu in Dordrecht woont.

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft honderd werken van Dool in bezit en De Lakenhal in Leiden heeft ook werk van hem. “Het is gewoon een historisch stuk. In die tijd rookten ze als ketters, dus dat heb ik zo afgebeeld. Ik kan me van die tijd nog herinneren dat ik in een ziekenhuis, terwijl ik in bed lag, een sigaar rookte. Daar heb ik nog een foto van. Dat kon toen gewoon.” (...)

Schilderij weghalen getuigt van onvergeeflijke onwetendheid » Mare Online (14 november 2022)

De pijnlijk triomfantelijke wijze waarop afgelopen donderdag een schilderij van oud-bestuurders van de muur is gehaald getuigt van kortzichtigheid en symboolpolitiek.

Een paar dagen terug gebeurde er iets opmerkelijks aan deze universiteit. Een schilderij van kunstenaar Rein Dool met daarop enige oudere rokende heren werd terstond verwijderd en omgedraaid tegen de muur neergezet, klaarblijkelijk nadat een aanwezige kritiek had geuit op het schilderij omdat het niet vergezeld ging van een ironische of zelfkritisch schrijven en daarom een onduidelijk signaal uitzond.

Rechtendecaan Joanna van der Leun twitterde euforisch dat ‘Immediate action was taken today @Leidenuniversity :-) !!’, een sentiment dat werd versterkt door vice-decaan Koen Caminada van FGGA die onder een foto van het in ongenade gevallen en nu omgedraaid portret ‘Done!’ twitterde.

Ik neem aan dat degene die aanstoot nam aan het schilderij wist waar ze naar keek, namelijk naar de eerste generatie bestuurders onder de nieuwe wet van 1970, bestuurders die de universiteit toen democratischer maakten dan zij nu is. (...)

Kamervragen over verwijderd schilderij, Job Cohen biedt het bestuur bijspijkercursus aan » Mare Online

Er is een storm van kritiek losgebarsten over het uit het Academiegebouw weggehaalde schilderij met daarop oudere rokende witte mannen. ‘Het is belachelijk, bespottelijk en kortzichtig dat er een paar idioten niet blij mee zijn.’ (...)

(...)Job Cohen, voormalig staatssecretaris, burgemeester van Amsterdam, PvdA-leider en zoon van de geportretteerde rector Dolf, heeft samen met zijn broer Floris een brief aan het college van bestuur en Mare gestuurd (zie kader). Daarin schrijven ‘de zonen van een uwer voorgangers’ dat ze ‘uitermate nieuwsgierig zijn naar de redenen van deze verwijdering’. Volgens hen geeft het kunstwerk ‘niet alleen een fraai inzicht in de toenmalige tijdgeest, maar heeft het op even fraaie wijze de geest gevangen waarmee de toenmalige Rector Magnificus zijn ambt vervulde’.

NOG BEJAARDER DAN DE “OUDE MANNEN”

Ze stellen voor om het college van bestuur bij te spijkeren over het werk: ‘Daarom leek het ons een goed idee u aan te bieden dat wij beiden - inmiddels een stuk bejaarder dan de “oude mannen” op het schilderij - in de vorm van een beknopt college van zeg een kwartier - mag ook iets langer - ons licht laten schijnen over dat schilderij en de context ervan.’

‘Het is geen besluit van het college maar gaat om een spontane, ludieke actie met een knipoog door een aantal medewerkers’, reageert universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke. ‘Het maakt een hoop los, en dat is goed. Het werk is al veel langer onderwerp van gesprek. We krijgen er veel opmerkingen over. Mensen vinden het geen goede weergave van de diversiteit op de universiteit, zoals deze nu is. De wereld is veranderd, een deel van de medewerkers voelt zich niet gezien.’ (...) 

drugs verbod sticker stickers 1259 425x425

Het verbod doet de lust ontstaan (https://www.ensie.nl/spreekwoord/verbod)

Kabinet onderzoekt verbod op snus | Politiek | AD.nl (14 november 2022)

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) onderzoekt de mogelijkheden voor een totaalverbod van nicotinezakjes, ook wel snus genoemd. Snus met tabak is al verboden in de Tabaks- en rookwarenwet. De zorgen richten zich nu op snus zonder tabak, maar met nicotine.

,,We onderzoeken de mogelijkheden om dat ook te verbieden”, zegt een woordvoerder van Van Ooijen. De nicotinezakjes vallen nu onder de Warenwet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit pakt de handel in nicotinezakjes met meer dan 0,035 milligram nicotine per zakje aan. In de meeste zakjes zit meer nicotine en zijn op basis van de Warenwet in de praktijk al verboden, schrijft justitieminister Dilan Yesilgöz aan de Tweede Kamer.

Per 1 januari 2023 verbod op lachgas | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl (14 november 2022)

Het lachgasverbod wordt van kracht per 1 januari 2023. Vanaf die datum staat lachgas op lijst II van de Opiumwet, wat betekent dat het dan onder andere verboden wordt om lachgas binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te verkopen of te hebben. Het doel van het verbod is om recreatief gebruik terug te dringen en het aanbod te beperken. Het professioneel gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan, net als het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen. (...)

(...) Legale toepassingen

De oorspronkelijke toepassingen van lachgas, zoals medisch lachgas, lachgas bestemd voor technische doeleinden en bestemd als voedingsadditief, blijven toegestaan en zijn dus uitgezonderd van het verbod. Wel verandert er voor deze gebruikers het een en ander, omdat de inkoop, verkoop, bezit en het ter handstellen van lachgas in gasflessen aan particulieren per 1 januari 2023 verboden is.

Fabrikanten en groothandelaren van medisch lachgas moeten een opiumontheffing aanvragen op grond van de artikelen 6 en 8 van de Opiumwet. Zij hebben dit nodig om handelingen met lachgas te mogen verrichten. De kleine ampullen met lachgas die vooral in de horeca gebruikt worden voor o.a. slagroomspuiten blijven toegestaan, maar mogen niet doorverkocht worden aan derden. Met betrokken partijen wordt komende weken besproken wat de veranderingen per 1 januari 2023 voor hen betekenen en hoe daarmee om te gaan.

Negen militairen en oud-militair opgepakt voor handel in harddrugs (nos.nl) (14 november 2022)

De Koninklijke Marechaussee heeft vanochtend negen militairen en een oud-militair opgepakt voor het bezit en verstrekken van harddrugs. Een van hen werd eerder dit jaar tijdens een festival betrapt op het gebruik van drugs.

Rechercheurs van de marechaussee lazen zijn telefoon uit, waarna meerdere collega's als verdachten in beeld kwamen. Een van hen is inmiddels niet meer in dienst bij Defensie.

Het gebruik en verstrekken van drugs zou hebben plaatsgevonden in de privétijd van de militairen. Het merendeel werd vanochtend aangehouden op kazernes in Doorn, Amersfoort, Hilversum, Oirschot en Schaarsbergen. Hierbij werden met een drugshond ook hun verblijfsruimtes en voertuigen onderzocht.

Een andere militair werd aangehouden tijdens een oefening in Duitsland. De oud-militair werd opgepakt op zijn huisadres. 

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Vorige week hield de marechaussee ook al vier militairen aan op verdenking van het bezit van harddrugs. Zij werden thuis opgepakt in Nederland, in Duitsland en op Sint-Maarten.

 

KNH93 Coffeeshop klein 1

Coffeeshops (?)

Souvenirwinkel op Nieuwendijk gesloten om illegale verkoop softdrugs en viagrapillen (parool.nl) (11 november 2022)

Een souvenirwinkel op de Nieuwendijk is vrijdagmorgen voor 6 maanden gesloten op last van de burgemeester, omdat er illegaal softdrugs werden verkocht. Een tweede winkel aan de Nieuwe Nieuwstraat staat op de nominatie te worden gesloten, maar vecht dat besluit nog aan.

Het gaat om de Mario Shop (Nieuwendijk) en Canna Health Amsterdam (Nieuwe Nieuwstraat). Die verkochten volgens burgemeester Femke Halsema allebei illegaal softdrugs.

Joints, truffels en viagra

De nu gesloten Mario Shop verkocht volgens de politie en gemeente joints, truffels met een psychoactieve werking en viagra. Tijdens een controle van de zogeheten Ondermijningsbrigade op 29 september zijn in de winkel 371 doorgedraaide joints gevonden (van enkel hennep, zonder tabak), 680 bakjes truffels en verschillende soorten medicijnen, met name viagra. In de winkel waren in 2018, 2019 en 2020 volgens de politie ook al ‘verstoringen van de openbare orde’ vastgesteld, waaronder de verkoop van drugs.

Volgens de Pakistaanse eigenaar van de winkel, die ook een juwelierszaak heeft met een kraam op de Beverwijkse Bazaar, verkoopt hij geen verboden drugs. Hij vreest grote financiële schade en een slecht imago in de buurt. De joints zijn volgens hem ‘cbd-joints’ met een thc-gehalte lager dan 0,2 procent. De Hoge Raad heeft echter in 2019 vastgesteld dat de wet geen onderscheid maakt in soorten wiet, en dat ook cbd-wiet dus onder de softdrugs valt, die op lijst II van de opiumwet staan. De joints hadden volgens de politie een straatwaarde van 3710 euro.

De eigenaar van het pand heeft de gemeente laten weten dat hij de winkel alleen verhuurt voor de verkoop van souvenirs, en ‘niet als smartshop of headshop’. De eigenaar heeft de politie en gemeente wel om een nadere onderbouwing van de beschuldigingen gevraagd, ook omdat zijn huurder weerspreekt illegale drugs te hebben verkocht.

Canna Health mag nog open blijven tot de rechter heeft geoordeeld of de sluiting gerechtvaardigd is. Dat zal op korte termijn gebeuren.

Onder een vergrootglas

De souvenirwinkels, headshops, smartshops en minisupermarkten in de binnenstad liggen onder een vergrootglas van politie en gemeente. Halsema liet vorig jaar 6 winkels op de Nieuwendijk sluiten omdat die spullen verkochten waarmee harddrugs kunnen worden bewerkt. Die zaken zijn inmiddels weer open.

Tweede coffeeshop terug in Doetinchem: ‘Dat alleen Diamond wiet en hasj verkoopt is niet ideaal’ | Doetinchem | gelderlander.nl (10 november 2022)

De procedure voor een nieuwe coffeeshop wordt na de feestdagen gestart.

Doetinchem doet het al bijna zes jaar met één coffeeshop, terwijl er ruimte is voor twee. Coffeeshop ’t Rotterdammertje aan de Varsseveldseweg sloot in maart 2017 op last van de gemeente.

Niet omdat de coffeeshop slecht bekend stond, maar omdat de pandeigenaar – een man die ergens op de Caraïben woonde – in 2012 veroordeeld was voor criminele activiteiten.

Sindsdien is Diamond, dat al drie decennia in de Huber Noodtstraat zit, de enige coffeeshop in de centrumstad. Maar een tweede coffeeshop is nodig, vindt burgemeester Mark Boumans.

Vlaamsegas coffeeshop armer: gemeente koopt pand - RN7 (8 november 2022)

Coffeeshop Dreadlock & Jetset verdwijnt uit de Vlaamsegas in het centrum van Nijmegen. De gemeente koopt het pand waar de coffeeshop in gevestigd is, omdat men het gebied wel herontwikkelen en een facelift wil geven. Op die manier wil de gemeente de leefbaarheid van de verloederde omgeving verbeteren.

Minder coffeeshops

De aankoop van het pand op Vlaamsegas 7 past in de plannen van de gemeente, zowel voor het aanpakken van het gebied, maar ook voor de eerder door burgemeester Bruls uitgesproken wens om het aantal coffeeshops in het gebied omlaag te brengen. De burgemeester benadrukt echter wel dat de aankoop van dit pand waarin een coffeeshop gevestigd zit op zichzelf staat. “Het is niet zo dat er een hele rits coffeeshops op de nominatie staat om op deze manier opgekocht te worden.” Wel gaat het om een strategische aankoop, zegt wethouder Noël Vergunst (GroenLinks). “We willen regie houden op de ontwikkeling van dit gebeid om te voorkomen dat er andere pandeigenaren komen die daar niet aan willen bijdragen.”

Concrete plannen

In 2019 maakte het toenmalige college al haar plannen bekend om het gebied rondom de Vlaamsegas onder handen te nemen door het van een opknapbeurt te voorzien en er nieuwe woningen te realiseren. De reden dat het zo lang duurt voordat er concrete plannen naar buiten gebracht worden, heeft volgens Vergunst te maken met de slechte staat van het vastgoed in het gebied. “Over enkele maanden verwachten wat dat we meer bekend kunnen maken over wat er hier precies staat te gebeuren”, zegt de wethouder. “In ieder geval gaat het om gebouwen die passen bij de uitstraling die dit gebied hoort te hebben. De bedoeling is dat er middeldure huurwoningen komen, omdat er in de omgeving al vrij veel goedkope huurwoningen zijn. We willen dat zowel bewoners als ondernemers zich hier prettiger gaan voelen.”

Coffeeshop The Clown sluit de deuren na 28 jaar: "Het ga jullie goed!" - Sikkom (8 november 2022)

 

 FhIR3fNXoAY4rmu 1

Verkiezingen

Na Maryland legaliseert ook Missouri wiet, drie andere staten stemmen tegen - NRC (10 november 2022)

Maryland en Missouri gaan wietbezit toestaan, hebben kiezers uit die staten besloten. Dinsdag stonden in vijf staten referenda over marihuana op het stembiljet: in Arkansas, North Dakota en South Dakota was een meerderheid tegen versoepelingen.

In Maryland mogen mensen van 21 jaar of ouder vanaf juli 2023 maximaal anderhalve ounce (42 gram) cannabis en twee wietplanten bezitten, schrijft de Amerikaanse zender CNBC. In Missouri wordt dat drie ounces (85 gram) en zes wietplanten. Ter vergelijking: in Nederland wordt het bezit van 5 gram wiet en vijf planten gedoogd.

In de Verenigde Staten hebben 21 staten wietbezit nu gelegaliseerd. In enkele andere staten is het bezit van cannabis weliswaar illegaal, maar niet strafbaar, of alleen legaal voor medisch gebruik. In 2012 waren Colorado en Washington de eerste twee staten om recreatief wietgebruik te legaliseren. Colorado boog zich dinsdag ook over een voorstel over het decriminaliseren van het bezit van psychedelische paddenstoelen, dat met 51 procent van de stemmen is aangenomen.

America hits 21 legalization states after midterm election | Leafly (9 november 2022)

America officially reached 21 legalization states Tuesday night, after a thrilling, surprising midterm election that added Maryland and then Missouri to the green team. 

More than 12 million Americans in those states became equal to their countrymen and women in 19 other states where marijuana freedom rings. That’s 6.168 million Missourians and 6.165 million Marylanders out of the disastrous, 85-year-old war on marijuana.

Maryland won early Tuesday night with 65% of the vote. Missouri followed later with a strong 53% of the vote after 89% of precincts reporting. Citizens voted by mail and in person.

Five states had cannabis initiatives on the ballot, and Colorado voted on psychedelics legalization. Here’s the Day 2 breakdown:

  • Arkansas: Amendment 98, marijuana legalization— ❌ Failed.
  • Colorado: Proposition 122, medical psychedelics legalization—Undecided.
  • Maryland: Question 4, marijuana legalization— ✅ Passed.
  • Missouri: Amendment 3, marijuana legalization— ✅ Passed.
  • North Dakota: Measure 2, marijuana legalization— ❌ Failed.
  • South Dakota: Initiated Measure 27, marijuana legalization— ❌ Failed. (...)

‘Pak niet lage opkomst, maar gebrek aan vertrouwen aan’ - Kennispunt lokale politieke partijen (26 oktober 2022)

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar bereikte de opkomst een dieptepunt: bijna de helft van de kiesgerechtigden kwam niet opdagen. Wat was er aan de hand? En wat kunnen we eraan doen? Op verzoek van minister Bruins Slot (BZK) maakte een groep onderzoekers een analyse. Hun recent gepubliceerde eindrapport ‘De lokale niet-stemmer’ toont een gemengd beeld. ‘Een grote groep kiezers heeft weinig vertrouwen of interesse in de lokale politiek’, zegt Hans Vollaard (Universiteit Utrecht). ‘Dat is zorgelijk, maar op zich niks nieuws. De interesse in lokale politiek is nu niet lager dan veertig jaar geleden.’ (...)

 gevolgen van alcohol voor het lichaam 119209909 1

Men kan de drank wel uit zijn bakhuis tappen
(Men kan duidelijk aan zijn gezicht zien dat hij een dronkaard is)

Vermoeden alcoholgebruik werknemer? Dit zijn de signalen (mtsprout.nl) 

Zo pik je een verslaafde collega eruit

Alcohol, drugs, gokken of medicijnen. Eén op de tien werknemers kampt met verslavingsproblemen. Hoe herken je een verslaafde collega? Dit zijn 6 signalen.

Heb je een vermoeden van alcoholgebruik bij een werknemer? Eén op de tien personeelsleden kampt met verslavingsproblemen. Maar hoe herken je een verslaafde collega?

Bij verslavingen gaat het vaak om alcoholmisbruik. Volgens verslavingsinstituut Trimbos is 21 procent van de beroepsbevolking (zie cursieve tekst) excessief drinker. Vijf procent wordt zelfs aangeduid als probleemdrinker.

Nu wil je natuurlijk weten hoeveel glazen je moet nuttigen om tot één van deze probleemgroepen gerekend te worden. Wanneer ben je een excessieve drinker?

  • Voor vrouwen geldt de maatstaf van meer dan zeven standaardglazen alcohol per week en minimaal eenmaal per week vier of meer glazen per gelegenheid.
  • Bij mannen gaat het om meer dan veertien standaardglazen alcohol per week en minimaal één keer per week zes of meer glazen per gelegenheid.

Je bent een probleemdrinker wanneer dit excessieve drinkgedrag gepaard gaat met lichamelijke, geestelijke of sociale problemen.(...)

Aanbevolen via Twitteraccount @AlcoholDrugInfo - Website: Alcohol: informatie, tips en persoonlijk advies - ALCOHOLinfo.nl

Deze groep bestaat uit alle 15- tot 75-jarige personen die in Nederland wonen en betaald werk doen. Zij kunnen zowel in Nederland als in het buitenland werkzaam zijn. Bij betaald werk gaat het om werkzaamheden ongeacht de arbeidsduur. In het derde kwartaal van 2022 behoorden 9,6 miljoen personen tot de werkzame beroepsbevolking, 10 duizend meer dan het kwartaal ervoor. (Werkzaam (cbs.nl))

 

 experiments 01

Begroting Justitie en Veiligheid (36200-VI) 1e TK) | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Plenair debat:Begroting Justitie en Veiligheid (36200-VI) 1e TK)

De vergadering is nu bezig Bekijk dagoverzicht 15 november 2022 16:00 - 23:00 uur Zaal: Plenaire zaal

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2023 | Tweede Kamer der Staten-Generaal

36 200 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2023

Nr. 12 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 7 november 2022

176  

Wanneer wordt de elfde gemeente voor het Experiment gesloten coffeeshopketen gevonden?

De burgemeesters van twee grote steden hebben interesse getoond. Met de burgemeester van één daarvan wordt op dit moment gesproken over de voorwaarden voor deelname. De burgemeester bespreekt tegelijkertijd met lokaal betrokken partijen over deelname. De Kamer wordt hierover dit najaar geïnformeerd.

177  

Kan het Experiment gesloten coffeeshopketen doorgang vinden voor de reeds aangezochte 10 gemeenten ook al is er nog geen elfde gemeente aangewezen? Zo ja, hoe gaat dat vormgegeven worden? Zo nee, waarom niet?

Het experiment zal geen vertraging opleveren voor de start in de overige tien gemeenten. We gaan ervan uit dat in alle gemeenten tegelijkertijd met de experimenteerfase gestart wordt. Indien de situatie zich voordoet dat de voorbereiding voor het toevoegen van de extra stad niet op tijd gereed is, zal gestart worden met de eerste tien gemeenten. Het wetsvoorstel dat de uitbereiding mogelijk maakt, wordt binnenkort aan de Kamer aangeboden.

180  

Wat betekent de latere start van het Experiment gesloten coffeeshopketen voor ondernemers die reeds aangewezen zijn om deel te nemen aan het experiment en reeds personeel moeten betalen?

Voor coffeeshophouders betekent een latere start dat zij langer aangewezen zijn op aanvoer via de achterdeur en nog geen gereguleerde hennep kunnen aanbieden in de coffeeshop.
 Voor aangewezen telers betekent een latere start dat de eerste telers die gereed zijn, moeten wachten tot er meer telers gereed zijn en nog geen producten mogen verkopen. De telers die eerder gereed zijn krijgen geen financiele compensatie.
 De start van de experimenteerfase is voor een groot deel afhankelijk van de planning van diezelfde telers. Er wordt gemonitord wanneer zij denken gereed te zijn voor levering.
 Wanneer de telers kunnen voorzien in voldoende aanbod, zowel in kwaliteit als kwaliteit, dan kunnen we van start gaan.

 

 Coat of arms of the Tweede Kamer of the States General of the Netherlands

 

 

 

 

 

 

 

Drugbeleid | Tweede Kamer der Staten-Generaal (8 november 2022)

Brief regering: Monitor Drugsincidenten (MDI) en THC-Monitor Download

 • Indiener
  E.J. Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bijlagen

grafiek thc monitor

Gemiddelde THC-gehaltes nederhasj en meest verkochte nederwiet gestegen - Trimbos-instituut (9 november 2022)

Het gemiddelde THC-gehalte in de meest verkochte (populairste) nederwiet uit Nederlandse coffeeshops is vorig jaar gestegen van 14,6% naar 17,2%. Ook het gemiddelde THC-gehalte van zogenaamde nederhasj (hasj gemaakt van nederwiet) steeg van 21,0% naar 35,7%.

De THC-gehaltes in de overige hasj- en wietsoorten bleef in 2021 gelijk, maar het CBD-gehalte van geïmporteerde hasj steeg van 2,2% naar 3,2%. Dat blijkt uit de 23ste THC-monitor van het Trimbos-instituut. (...)

 

Testbeeld

Beeld & geluid

 
 
Joint rauchen ganz legal?

Besserer Kinder- und Jugendschutz durch Legalisierung von Cannabis ist das Ziel der Bundesregierung, doch gelingt es die EU-Kommission zu überzeugen? - das beschlossene Eckpunktepapier stößt auch auf Kritik.

Bericht aus Berlin extra: Eure Fragen zur Cannabis-Legalisierung (14 november 2022))
 
Als Wahlkampfversprechen gerade für junge Wähler:innen waren die Töne vollmundig: Man werde Cannabis zügig legalisieren. Doch das Prestigeprojekt der Ampel kommt nur schleppend voran. Die Bundestagsabgeordnete Carmen Wegge (SPD) stellt sich euren Fragen zur geplanten Legalisierung - stellt sie gerne direkt hier im Livechat! Alle aktuellen Informationen und tagesschau24 im Livestream: https://www.tagesschau.de/ Alle Sendungen, Livestreams, Dokumentation und Reportagen auch in der ARD-Mediathek: https://www.ardmediathek.de/tagesschau
 

Cannabis legalisieren – ja oder nein? | Quarks (12 november 2022)

Was spricht aus wissenschaftlicher Sicht für und was gegen eine Legalisierung von Cannabis? 

Nach den Plänen der Ampel-Koalition sollen Cannabis und der Wirkstoff Tetrahydrocannabinol (THC) künftig rechtlich nicht mehr als Betäubungsmittel eingestuft werden. Das Vorhaben ist umstritten - und braucht noch die Zustimmung der EU. Die Debatten um die Cannabis-Legalisierung sind hitzig. Die Befürworter verweisen auf die positiven Effekte von Cannabis wie z.B. eine entspannende Wirkung, die Gegner verweisen auf problematische Langzeitfolgen wie z.B. Psychosen.
 
Wie gefährlich ist Cannabis wirklich? Wir geben einen aktuellen Überblick der wissenschaftlichen Forschung, und zwar nicht nur zur Substanz Cannabis und zum Wirkstoff THC, sondern auch zu den möglichen Folgen einer Legalisierung. In einigen anderen Ländern ist die Droge Cannabis nämlich längst legal und das lässt eventuell Rückschlüsse auf die zu erwartenden Auswirkungen in Deutschland zu.
 
Ein Aspekt, der in Diskussionen über Cannabis immer wieder auftaucht, ist die Frage, ob durch die Legalisierung mehr oder weniger Cannabis konsumiert werden würde. Wir betrachten die Argumente, die dafür und dagegen sprechen. Wir halten uns dabei an wissenschaftliche Fakten, sagen aber auch ehrlich, wenn etwas nicht eindeutig geklärt ist. Wird die Legalisierung also Menschen möglicherweise abhängig machen oder wird Cannabis einfach als neue Alltagsdroge neben anderen Genussmitteln verfügbar sein?
 
Wenn ihr mehr darüber erfahren möchtet, ob wir gesellschaftlich für eine Legalisierung von Cannabis bereit sind, schaut bei unseren Kollegen von ARTE vorbei: https://www.youtube.com/watch?v=sgZa0...
  
 
logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600