PODR 13 september 2022

PODR 13 september 2022

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet. 
 
De website van de Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Hieronder vind je een 5-tal knoppen om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen.
 
M3U   PLS   ASX   RAM   DIRECT
 

Bij Ridderradio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf. 

Česká republika

Vobořil hledá podporu pro regulovaný legální prodej konopí - Novinky (12 september 2022)

Vobořil zoekt steun voor gereguleerde legale verkoop van cannabis

Vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) hledá pro svůj chystaný návrh na regulovaný prodej konopí v Česku podporu politických subjektů. Ve vládní koalici ji nachází zejména u ODS, Pirátů a hnutí STAN. Návrh naopak nechává vlažnými lidovce a opozici.(...)

Jindřich Vobořil (ODS) is op zoek naar de steun van politieke entiteiten voor zijn aanstaande voorstel voor gereguleerde cannabisverkoop in Tsjechië. In de regeringscoalitie vindt hij het vooral in de ODS, Piraten en de STAN-beweging. Integendeel, het voorstel laat de volkspartij en de oppositie lauw. (...)

 

Koninkrijk der Nederlanden

Technische vragen en antwoorden wiet pilot (notubiz.nl) (september 2022)

technische vragen VVD Breda inzake wietproef met antwoord

Sint Maarten seeks proposals to explore legalised Cannabis industry | Loop Caribbean News (loopnews.com) (12 september 2022)

The Government of St Maarten is seeking to receive proposals from organisations that wish to work with the Government to create a full path towards a legal, responsible and feasible entrance into the Cannabis industry.

The request for proposal is strongly focused on conducting several studies into the effects of legalising cannabis before any concrete decisions can be made on how cannabis will be legalised. 

The Minister of Public Health, Social Development and Labor (VSA), Omar Ottley invites and welcomes proposals for the exploration of a regulated and legalised cannabis industry (...)

17c37039c61121f7c4abec033a8b91aest maarten marijauna legalisation

Politie ontdekt vijf enorme wietplanten in tuin Lelystad: bewoner is zich van geen kwaad bewust | Lelystad | destentor.nl (7 september 2022)

De politie van Lelystad heeft in de wijk Boswijk vijf enorme wietplanten ontdekt in de tuin van een bewoner. Die heeft de agenten zelf binnen gelaten in de veronderstelling dat hij niets strafbaars deed. (...)

(...) ,,Bij maximaal vijf planten voor eigen gebruik neemt de politie deze in beslag maar wordt er geen proces verbaal opgemaakt”, legt wijkagent Jurion Veenstra uit. ,,Vanaf zes planten of meer is het aan de officier van justitie of er wordt overgegaan op strafrechtelijke vervolging. Bij meldingen van overlast door omwonenden zullen wij altijd gaan kijken en de planten meenemen.” (...)

Opinie | KNAW moet zich niet associëren met Heineken - NRC (12 september 2022)

De KNAW moet zich niet laten sponsoren door een bedrijf dat bij jongeren bekend is om een schadelijk product, schrijft . (Klaas Landsman is hoogleraar aan de Radboud Universiteit en lid van de KNAW.)

De schadelijke gevolgen van de consumptie van alcohol, ook in lage hoeveelheden, zijn wetenschappelijk en onomstotelijk aangetoond. Naast de welbekende schade aan de hersenen is alcohol kankerverwekkend en beschadigt het telomeren, wat tot vroegtijdige veroudering leidt. De vaak ongewenste gevolgen voor gedrag zijn direct zichtbaar. Geen enkel wetenschappelijk onderlegd persoon gelooft nog in broodje-aap-verhalen als zouden enkele glazen wijn of bier per dag gunstig voor de gezondheid zijn. Er is geen principieel verschil tussen alcohol, tabaksrook, en softdrugs; verschillen in wetgeving zijn hypocriet.

Het is daarom verbijsterend dat de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) al vele jaren Heinekenprijzen uitreikt, binnenkort weer (29/9). De oorspronkelijke (en zeer prestigieuze) dr. A.P. Heinekenprijzen zijn recent zelfs aangevuld met zogenaamde Heineken Young Scientist Awards. De KNAW ontpopt zich hiermee als reclamezuil voor een bedrijf dat haar geld verdient met de verkoop van vergif. Het trapt met open ogen in een pr-strategie waarmee ons nationale biermerk, dat evenals de tabaksindustrie al lang weet hoe dubieus zijn product is, zich associeert met zaken die als positief worden gezien, zoals sport en wetenschap. Zo is Heineken een van de hoofdsponsoren van de Champions League en heet het ontmoetingscentrum op de Olympische Spelen waar succesvolle Nederlandse sporters naartoe worden gedirigeerd het Holland Heineken House. Ook is Heineken een grote sponsor van de Formule 1 – vroeger was dat Marlboro. (...) 

 antidepressiva overzicht van de verschillende geneesmiddelen tegen depressie

Gebruik van antidepressiva door jonge vrouwen sinds tweede lockdown gestegen - NRC (12 september 2022)

Huisartsen schreven jonge vrouwen in de eerste helft van dit jaar 26 procent meer antidepressiva voor dan in 2019. Bij mannen tot 24 jaar is ook een toename te zien.

Het aantal jonge vrouwen dat antidepressiva slikt, is sinds de tweede lockdown twee jaar geleden flink toegenomen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van onderzoeksinstituut Nivel, waarover dagblad Trouw eerder op de dag berichtte. Huisartsen schreven in heel 2021 19 procent procent meer antidepressiva voor aan deze groep ten opzichte van 2019, het jaar vóór de coronapandemie. In het eerste halfjaar van 2022 was die stijging zelfs 26 procent. Bij jonge mannen was vorig jaar een toename te zien van 11 procent.

In totaal is het antidepressivagebruik onder alle jongeren tussen de 15 en 24 jaar toegenomen met 16 procent, blijkt uit de steekproef van zo’n 370 huisartsenpraktijken tussen 2019 en 2022. Nivel heeft geen onderzoek gedaan naar de achterliggende redenen, maar onderzoeker Karin Hek ziet wel dat de toename begon bij de tweede lockdown in het najaar van 2020. „Dat is een aanwijzing dat de stijging te maken heeft met de pandemie”, zegt Hek tegen NRC. (...)

Stickers op de Wallen laten klanten drugs bestellen via QR-code (parool.nl) (9 september 2022)

In het Wallengebied in Amsterdam hangen tientallen stickers met QR-codes die lijken door te verwijzen naar een drugsorganisatie. De politie onderzoekt of hier werkelijk drugs mee gekocht kunnen worden of dat het oplichting is.

Op de Oudezijds Voorburgwal is het bijna niet te missen: tientallen stickers hangen op lantaarnpalen en verkeersborden in de stijl van popartkunstenaar Roy Lichtenstein, met een gezicht, open mond en een zegel op de tong. Daarnaast staan ‘lsd’, ‘mdma’ of ‘xtc’ en een QR-code.

Wie de code scant komt in een Telegramkanaal terecht en via via schrijft een ‘operator’ dat het mogelijk is drugs te bestellen. Onder meer xtc, lsd, 2C-B, cocaïne, paddo’s en verschillende typen wiet en hasj staan op een lijst. Deze zouden ook nog in grote hoeveelheden te koop zijn. Op de lijst staat bijvoorbeeld 1 kilogram wiet voor 3000 euro.

De berichten in Telegram zijn in het Engels en de operators vragen betaling in bitcoins. Klant en ‘dealer’ komen elkaar niet tegen, blijkt uit berichten: de drugs worden volgens de operator in de buurt van de klant achtergelaten. De klant krijgt de locatie door en een foto van het pakketje. 

De politie zegt sinds kort bekend te zijn met de stickers en is een onderzoek begonnen. Een woordvoerder kan niet bevestigen of het hier echt gaat om (grootschalige) onlinehandel of dat mensen worden opgelicht. De komende weken moet hier meer duidelijkheid over komen. (...)

 

Don't mention the War

FcRnkFgWYAAzkw6

 https://pbs.twimg.com/media/FcRnkFgWYAAzkw6?format=jpg&name=900x900

San Francisco Decriminalizes Psychedelics | DoubleBlind Mag (7 september 2022)

Psychedelics like psilocybin and ayahuasca will be "among the lowest priorities" for law enforcement.

San Francisco lawmakers have unanimously approved a measure calling for the decriminalization of psychedelics like psilocybin and ayahuasca.

The Board of Supervisors approved the measure, sponsored by Supervisors Dean Preston (D) and Hillary Ronen (D), on Wednesday. While it doesn’t immediately enact changes to criminal justice policy in San Francisco, it urges police to deprioritize psychedelics as “amongst the lowest priority” for enforcement and requests that “City resources not be used for any investigation, detention, arrest, or prosecution arising out of alleged violations of state and federal law regarding the use of Entheogenic Plants listed on the Federally Controlled Substances Schedule 1 list.”

Decriminalize Nature San Francisco helped advance the resolution, which also implores city officials to “instruct” its state and federal lobbyists to push for psychedelics decriminalization in California and federally. (...)

 

Groningen

Brief aan de Raad (groningen.nl) (7 september 2022)

Geachte heer, mevrouw,

In onze brief van 3 november 2021, in antwoord op de vragen die zijn gesteld door de heer R. Bolle van het CDA (ex art. 38 RvO), hebben wij de toezegging gedaan een rioolwateronderzoek uit te voeren naar het gebruik van drugs en de raad te informeren over de uitkomst. In deze brief informeren wij u ver de resultaten van het onderzoek dat inmiddels is uitgevoerd. Bijgaand treft u het rapport aan dat wij hebben ontvangen van Kiwa Water Research Watercycle Research Institute (KWR). (…)

(…) Uitkomst en duiding onderzoek

Uit het onderzoeksrapport komen drie opvallende zaken naar voren:

    • er is sprake van (zeer) fors cocaïnegebruik in vergelijking met de andere gemeten gemeenten;
    • ook het gebruik van 3- en 4-MMC is (zeer) hoog ten opzichte van de andere gemeten gemeenten;
    • in Groningen wordt het meeste cannabis gebruikt van alle gemeten gemeenten.

Deze resultaten zijn zorgelijk. We zien dat de norm omtrent drugsgebruik aan het verschuiven is; dat drugsgebruik normaler wordt gevonden. Het lijkt een breder wordende groep aan te spreken, waaronder veel jongeren en studenten. Om een completer beeld te krijgen is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in het aantal gebruikers, welke doelgroepen gebruiken, op welke locaties er gebruikt wordt en wat de omvang is van de lokale drugsmarkt. Mede daarom zijn wij in gesprek gegaan met verschillende ketenpartners zoals de politie, GGD, VNN en WIJ. Uit deze gesprekken komt naar voren dat het cijfermatige beeld ook hun eigen indruk en ervaringen bevestigt. De opvatting dat de uitkomsten van het rioolwateronderzoek zorgelijk zijn wordt door alle partijen gedeeld. (…)

(…)Vervolg

Het voorliggende onderzoek bevestigt dat Groningen een grote afzetmarkt is voor de (ver)koop van drugs. Samen met onze ketenpartners werken we aan een verdieping van dit beeld door het onderzoek te verrijken met informatie uit de praktijk en gegevens uit de Gezondheidsmonitor van de GGD. Er wordt bekeken welke mogelijkheden er op het gebied van preventie liggen om het gebruik terug te dringen. We nemen de uitkomsten van het onderzoek verder mee in de vervolgaanpak op het rapport van Tops en van der Torre. (Groningse-praktijken.pdf (hetccv.nl))

KWR 2022.055 Rioolonderzoek naar drugsgebruik gemeente Groningen eindrapport DEFINITIEF (september 2022)

rioolwateronderzoek Groningen 2022

5 Conclusies

Op basis van het rioolwateronderzoek uitgevoerd in maart 2022 in de gemeente Groningen kan het volgende geconcludeerd worden, rekening houdend met de in paragraaf 2.5 genoemde punten met betrekking tot onzekerheid en interpretatie van de resultaten:

⇒ Het gemiddelde cocaïnegebruik in de gemeente Groningen per 1000 inwoners is naar schatting 83 lijntjes met pure cocaïne per dag en dat ligt anderhalf tot twee keer zo hoog als de gemeenten Zwolle en Noordwijk, regio Eindhoven en Utrecht. De consumptie van pure cocaïne per 1000 inwoners per dag is wat hoger dan in Rotterdam en wat lager dan in Amsterdam.

⇒ Het gemiddelde amfetaminegebruik per 1000 inwoners in de gemeente Groningen is vergelijkbaar met de consumptie van de gemeente Zwolle en Utrecht. De gemiddelde consumptie ligt in Groningen ongeveer twee keer zo hoog als in Amsterdam en bijna twee keer zo laag in vergelijking met Noordwijk.

⇒ Per 1000 inwoners ligt het gemiddelde methamfetaminegebruik in de gemeente Groningen een factor anderhalf tot tien lager dan in de onderzochte steden, behalve voor de gemeente Zwolle waar nauwelijks gebruik is aangetoond.

⇒ De berekende gemiddelde consumptie van pure MDMA per 1000 inwoners per dag in de gemeente Groningen is vergelijkbaar met regio Eindhoven en Rotterdam, ongeveer anderhalf keer tot twee keer zo hoog als in de gemeenten Noordwijk en Zwolle. De gemiddelde consumptie wat lager dan in Utrecht en ongeveer anderhalf keer zo laag als in Amsterdam.

⇒ Het weekpatroon van de gemiddelde THC-consumptie is redelijk stabiel en suggereert een constant gebruik van cannabis. De berekende gemiddelde consumptie van cannabis per 1000 inwoners per dag in de gemeente Groningen is ongeveer een twee tot twee en een half keer zo hoog als in de gemeenten Zwolle en Noordwijk, regio Eindhoven en Utrecht. In vergelijking met Rotterdam en Amsterdam is het gemiddelde cannabisgebruik ongeveer anderhalf keer zo hoog.

⇒ De berekende gemiddelde consumptie van 3-MMC en 4-MMC per 1000 inwoners per dag van de gemeente Groningen is een factor drie tot tien hoger dan alle ander gemeten RWZI’s, met uitzondering van de gemeente Zwolle. Daar was de consumptie ongeveer twee keer zo hoog als in de gemeente Groningen. 

112-nieuws woensdag 7 september: Politie rolt hennepkwekerij op in Stad · motorrijder zwaargewond op A7 - RTV Noord (7 september 2022)

Hennepkwekerij ontdekt in winkelpand Stad

In de kelder van een winkelpand aan de Paterswoldseweg in Stad is dinsdagavond een hennepkwekerij ontdekt. Woensdagochtend zijn de planten weggehaald, meldt de politie, die in eerste instantie werd opgeroepen vanwege een melding van wateroverlast.
 
Het is niet bekend hoeveel wietplanten in de gehuurde kelderbox stonden. Wel staat vast dat de stroom voor het runnen van de kwekerij illegaal is afgetapt. Er is vooralsnog niemand aangehouden, laat een politiewoordvoerder weten.
 
 
De hennepkwekerij werd volgens politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer ontdekt, toen agenten reageerden op een melding van wateroverlast. De hennepkwekerij is woensdagochtend geruimd. Het is niet bekendgemaakt hoeveel planten zijn aangetroffen.

 

Wat zit erin? Wat zit erop?

Why is Cannabis Testing Important? | Article | Analytical Cannabis (4 juli 2022)

Compliance and oversight are key to protecting the cannabis industry and encouraging consumers to avoid the illegal, unregulated market. As cannabis legalization continues, so has the demand for cannabis testing services to ensure that medical and recreational cannabis sold on the market meets quality and safety requirements for consumption and is free from harmful contaminants. However, there are several challenges for cannabis testing – particularly in the United States where testing requirements vary across states and depend on the type of cannabis that the crop or product is derived from.1

This article will explore the importance of cannabis testing with reference to the common testing methods used and how labs are overcoming some of the challenges faced in the industry.

What are cannabis testing labs?

Put simply, cannabis testing labs are responsible for quality control. Cannabis and cannabis-derived products purchased from a licensed facility are subject to various tests which screen samples for various components that influence product quality and safety. Most cannabis testing labs conform to ISO/IEC 17025:2017, which refers to the “General requirements for the competence of testing and calibration laboratories.” Others go further to comply with standards outlined by AOAC International and ASTM International. All cannabis testing labs must be equipped with modern, sensitive analytical instruments and qualified technicians and analysts who are trained in each testing method. (...)

fig3 heavymetals1657010340183

(...)Conclusion

Cannabis testing labs support consumer safety and product quality by limiting the occurrence of residual pesticides, processing chemicals and microbials. The continually evolving landscape, makes things confusing for those involved in cannabis production and processing and creates challenges for those in the analytical testing world, who must understand and develop methods to comply with various and ever-changing regulatory requirements. As regulations continue to change, more testing data is acquired and testing programs are evaluated, the industry must look to other established and regulated industries (pharmaceutical, food, and environmental) and adopt a collective approach to cannabis testing to ensure its continued growth, credibility, and acceptance.

 Gebruik kruid Salvia divinorum kan schadelijk zijn voor de gezondheid | RIVM (7 september 2022)

 

Het gebruik van het kruid Salvia divinorum kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo is er bij gebruik kans op hallucinaties, onrust, verwardheid, verhoogde hartslag en bloeddruk en een psychose. Deze klachten kunnen al ontstaan bij de aanbevolen hoeveelheid, blijkt uit RIVM-onderzoek. Daarom adviseert het RIVM consumenten om Salvia divinorum niet te gebruiken.

Daarnaast adviseert het RIVM het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) om te overwegen om de verkoop van (kruidenpreparaten met) Salvia divinorum te beperken of te verbieden. Dit advies staat in een risicobeoordeling van het RIVM in opdracht van het ministerie. Hierbij is gekeken of dit product gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Geestverruimend middel

In Nederland worden in (online) smartshops gedroogde bladeren en extracten van het kruid Salvia divinorum verkocht. Het wordt gebruikt als geestverruimend en stimulerend middel. Deze effecten worden veroorzaakt door de stof salvinorine A.

De meeste mensen roken of verdampen de (gedroogde) bladeren of extracten. Daarnaast kun je er ook thee van zetten of op de blaadjes kauwen.

Gewone salie (Salvia officinalis) wordt als keukenkruid gebruikt. Deze soort bevat geen salvinorine A en heeft geen hallucinerende effecten.

SD Botany 1

 

Deutschland

Gesundheitsausschuss geht auf Weed-Tour in USA und Kanada - hasepost.de 

Mitglieder des Gesundheitsausschusses gehen auf eine Weed-Tour in die USA und Kanada. Fragen zur Legalisierung von Cannabis und die Erfahrungen der kanadischen Provinz Ontario und des US-Bundesstaates Kalifornien stünden im Mittelpunkt einer Delegationsreise vom 10. bis 17. September, teilte der Bundestag am Freitag mit.

Während in Kanada der Gebrauch von Cannabis seit 2018 legal ist, hat Kalifornien diesen Schritt bereits 2016 unternommen. Weitere Gesprächsthemen sind die Erfahrungen im Umgang mit der Covid-19-Pandemie, die gesundheitliche Versorgung unterprivilegierter Menschen und die Digitalisierung im Gesundheitswesen. Die Delegation besteht aus den Abgeordneten Kirsten Kappert-Gonther (Grüne), Erwin Rüddel (CDU), Stephan Pilsinger (CSU), Heike Engelhardt und Bettina Müller (beide SPD), Kristine Lütke (FDP), Jörg Schneider (AfD) und Ates Gürpinar (Linke).

Cannabislegalisierung in Deutschland: Bundestagsjuristen sehen Verstoß gegen EU-Recht (rnd.de) (12 september 2022)

Die Ampelkoalition will Cannabis legalisieren. Doch nach Einschätzung des Wissenschaftlichen Dienstes des Bundestags verletzt das mehrere EU‑Verträge. Die Union ist sich nun sicher: Die Legalisierung sei gescheitert, bevor sie überhaupt begonnen habe.

Die von der Ampelkoalition geplante Legalisierung von Cannabis verstößt nach einer Ausarbeitung des wissenschaftlichen Dienstes des Bundestags gegen EU‑Recht. In einer Analyse für den CSU-Gesundheits­politiker Stephan Pilsinger, die dem Redaktions­Netzwerk Deutschland (RND) vorliegt, nennen die Juristen des Bundestags zwei europäische Verträge, an die Deutschland gebunden ist und die einer Legalisierung entgegenstehen.

„Abschreckende Strafen“

Laut den Bundestagsjuristen schreibt der sogenannte EU‑Rahmenbeschluss von 2004 vor, dass Herstellung, Anbau, Verkauf, Transport, Versand oder Ein- und Ausfuhr von Drogen in jedem Mitgliedsland unter Strafe gestellt werden müssen. Der Beschluss bezieht sich der Darstellung zufolge auf alle Drogen, die im Wiener Übereinkommen von 1971 über psychotrope Stoffe aufgeführt sind, wozu auch Cannabis gehöre. Der Rahmenbeschluss gebe vor, dass jedes Mitgliedsland Verstöße mit „wirksamen, verhältnismäßigen und abschreckenden strafrechtlichen Sanktionen“ ahnden müsse.

„Crystal Mett“: Karl Lauterbach macht sich über Söder-Versprecher lustig – und vertippt sich dabei (rnd.de) (11 september 2022)

Gesundheitsminister Lauterbach hat sich bei Twitter über einen Versprecher von CSU-Chef Söder lustig gemacht. Das Thema: Drogen. Doch Lauterbach machte dabei selbst einen Fehler.

Mit einem Versprecher zum Thema Drogen hat CSU-Chef Markus Söder den Spott von Bundesgesundheitsminister Karl Lauterbach (SPD) auf sich gezogen. Söder hatte beim CDU-Parteitag in Hannover am Samstag die von der Ampel-Koalition geplante Legalisierung von Cannabis kritisiert und wollte hervorheben, dass anschließend womöglich auch härtere Drogen wie Crystal Meth freigegeben werden könnten.

Allerdings sprach er das englische „th“ nicht korrekt aus und sagte „Crystal Mett“, was Lauterbach und so manche Nutzer von sozialen Medien an den in einigen Regionen beliebten gehackten Fleischaufstrich erinnerte.

München: Plädoyer für Drogenkonsumräume - München - SZ.de (sueddeutsche.de) (8 september 2022)

"Wir dürfen nicht zulassen, dass Menschen sterben"

Die Stadt und der Hilfsverein Condrobs fordern schon lange Räume, in denen Abhängige Drogen sauberer und sicherer konsumieren können als auf der Straße. Doch der Freistaat sperrt sich dagegen. Unterstützung bekommen die Befürworter nun vom Suchtbeauftragten der Bundesregierung.

"Drogenkonsumräume spielen eine große Rolle, wenn es darum geht, Leben zu retten", sagt der Beauftragte der Bundesregierung für Sucht- und Drogenfragen Burkhard Blienert (SPD). Am Donnerstag traf er sich in der Drogenhilfe-Einrichtung "Limit" mit Vertretern von Landes- und Stadtpolitik. Organisiert wurde das Treffen vom Verein Condrobs, der sich seit den 70er-Jahren in der Suchthilfe engagiert. Blienerts Plädoyer für Drogenkonsumräume steht ganz im Sinne der "Harm Reduction"-Strategie. Bei dieser werden gezielt Angebote gemacht, die den Drogenkonsum nicht verhindern, aber sicherer machen sollen. Beispiele sind das Ausgeben von sauberen Nadeln und Spritzen oder eben ein Raum für den Konsum.

In Bayern gibt es solche Einrichtungen bisher nicht, was besonders in München für Diskussionen sorgt. Denn die Stadt fordert sie bereits seit Langem, 2010 und 2018 gab es entsprechende Stadtratsbeschlüsse. Die nötige Verordnung wurde bei der bayerischen Staatsregierung erbeten. Diese entschied sich aber dagegen und das trotz positiver Erfahrungswerte. "Europaweit, in Kanada und in den USA weisen viele Städte überzeugende Erfolge durch Drogenkonsumräume auf", sagt Katrin Bahr, geschäftsführende Vorständin von Condrobs. Auch in Deutschland werde das Konzept bereits erfolgreich etwa in Frankfurt angewandt.

Bernhard Seidenath, gesundheits- und pflegepolitischer Sprecher der CSU-Landtagsfraktion, hält diese Beispiele für nicht auf München übertragbar: "Die Situation in München ist ganz anders als in Frankfurt. Dort gab es rechtsfreie Zonen, die nur durch Drogenkonsumräume trockengelegt werden konnten." Diese Lage sieht er in München nicht und kritisiert das Konzept scharf: "Ich halte nichts von Drogenkonsumräumen. Sie retten nicht langfristig Leben und führen zu einer Verharmlosung des Drogenkonsums."

 

 

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600