PODR 13 februari 2024

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden,
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen:: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf. 

 

Andreas Antonius Maria (Dries) van Agt
(Geldrop, 2 februari 1931 – Nijmegen, 5 februari 2024)
 

20180117 160403 ANIMATION

In memoriam Dries van Agt: de vader van het gedoogbeleid voor cannabis (voc-nederland.org) (9 februari 2024)

Aan Dries van Agt, die op 5 februari hand in hand met zijn vrouw Eugenie uit het leven stapte, hebben we het wettelijke onderscheid tussen soft- en harddrugs te danken en de decriminalisering van cannabis. De vader van het gedoogbeleid was een groot politicus en een zeer aimabel mens. 

In veel necrologieën en terugblikken op leven en werk van Dries van Agt komt de introductie van het gedoogbeleid in 1976 er bekaaid vanaf, als er al aandacht aan wordt besteed. Dat is raar. Want inmiddels vindt het destijds revolutionaire idee om cannabis te decriminaliseren en te reguleren wereldwijd navolging. 

Dat heeft hij zelf nog meegemaakt. Toen ik hem in 2016 vroeg of hij als surprise act zou willen spreken op Cannabis Bevrijdingsdag, wilde hij dat doen op voorwaarde dat ik hem bij zou praten over de actuele ontwikkelingen op dit gebied. Als hij ging spreken, wilde hij wel weten waar hij het over had. Dus ging ik naar Nijmegen en bracht een middag bij hem thuis door, in het ruime kantoor waar hij sigaren mocht roken van zijn Eugenie.

Hij maakte grote indruk op me. Door zijn interesse, zijn humor en zijn bloemrijk en uitbundig taalgebruik. Ik legde hem zo goed mogelijk uit wat er binnen en buiten Nederland gebeurde rond cannabis. Hij vertelde mij over de achtergronden van de fameuze wijziging van de Opiumwet in 1976, de geboorte van het gedoogbeleid. (wie wil weten hoe dat destijds precies ging verwijs ik naar dit artikel (PDF) uit 2009 toen Van Agt de Cannabis Culture Award won.

Kort daarna, op 12 juni 2016, maakte Dries van Agt zijn opwachting in het Flevopark in Amsterdam voor de achtste editie van Cannabis Bevrijdingsdag. In de backstage mocht ik mijn ouders aan hem voorstellen; mijn vader zou hem die avond terug naar Nijmegen rijden. Ik maakte een rondje over het veld met de voormalige minister-president; de bezoekers reageerde zonder uitzondering eerst heel verbaasd en daarna vol warmte, lachende gezichten en omhooggestoken duimen. 

Ook vanaf het podium stal Van Agt de show. ‘Makkers!’, riep hij, ‘Het laatste nieuws is verrekte goed. Het laatste nieuws is dat Canada, ja Canada, heeft besloten om cannabis te legaliseren. En waarom is dat nou zo belangrijk? Belangrijker dan drie of zelfs vele malen drie Amerikaanse staten bij elkaar? Canada heeft een enorme morele en politieke invloed in West-Europa… dus dat kan hier niet onbeantwoord blijven!’

Bij deze en andere gelegenheden vertelde Van Agt dat hij en volksgezondheidsminister Irene Vorrink cannabis in de jaren zeventig volledig wilden legaliseren. Maar daar ontbrak voldoende draagvlak voor in het kabinet Den Uyl, dus werd het decriminaliseren en gedogen. Het beleid bleef onvoltooid en is dat tot op de dag van vandaag. 

Maar toch: decennia lang was Nederland een lichtend voorbeeld voor activisten en progressieve bestuurders en politici over de hele wereld. Met onze coffeeshops en het door Van Agt en Vorrink ingevoerde gedoogbeleid bewezen we dat de hemel niet naar beneden valt als je cannabis gewoon in winkels verkoopt en consumptie en bezit toestaat. 

In 1996, twintig jaar na de wijziging van onze Opiumwet en de decriminalisering van cannabis, legaliseerde Californië als eerste Amerikaanse staat medicinale cannabis. Anno 2024 is medicinale cannabis in 38 Amerikaanse staten legaal en recreatieve cannabis in 24 staten. Canada legaliseerde in 2018 recreatieve cannabis, als eerste G7 land. In Duitsland, het rijkste en invloedrijkste land van Europa, gaat de eerste fase van legalisering zeer waarschijnlijk dit voorjaar in. 

Laten we nooit vergeten dat Nederland, dankzij Dries van Agt, als eerste land ter wereld deserteerde in de door de VS verzonnen en aangejaagde oorlog tegen cannabis en historische eerste stappen zette richting legalisering van de plant. Alleen daarom al verdient hij een standbeeld. 

Tekst: Derrick Bergman, voorzitter stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

 

Gewasbescherming

Inventarisatie van gewasbescherming toepasbaar in de teelt van Cannabis binnen het “Experiment met een gesloten coffeeshopketen” | Rapport | Rijksoverheid.nl (9 juni 2020)

Inventarisatie van gewasbescherming toepasbaar in de teelt van Cannabis binnen het “Experiment met een gesloten coffeeshopketen” (PDF | 76 pagina's | 947 kB)

Publiekssamenvatting

Inventarisatie van gewasbescherming toepasbaar in de teelt van cannabis binnen het “Experiment met een gesloten coffeeshopketen”

In het regeerakkoord is een experiment opgenomen om cannabis vier jaar lang volgens regels te telen en verhandelen. Tijdens dit experiment mogen maximaal 10 telers cannabis voor recreatief gebruik telen.

Het RIVM heeft uitgezocht welke ziekten en plagen bij deze teelt kunnen ontstaan. Ook is geïnventariseerd hoe deze ziekten en plagen kunnen worden voorkomen of bestreden met natuurlijke vijanden of met gewasbeschermingsmiddelen die ‘passen binnen een biologische teelt’. Voor ziekten en plagen waar geen of te weinig biologische mogelijkheden voor bestaan, zoals schimmels, zijn enkele reguliere gewasbeschermingsmiddelen geselecteerd.

De meeste plagen zijn met natuurlijke vijanden te bestrijden, zoals bepaalde kevers en wespen. Dat geldt niet voor de ziekten toprot en echte meeldauw. Deze ziekten kunnen een sterke daling van de oogst veroorzaken. Hiervoor heeft het RIVM een klein aantal gewasbeschermingsmiddelen geselecteerd die passen binnen de biologische teelt. Om deze ziekten goed te kunnen bestrijden zijn mogelijk ook gewasbeschermingsmiddelen nodig die niet passen binnen de biologische teelt.

Het kan zijn dat restanten van gewasbeschermingsmiddelen op de cannabis achterblijven. Als het middel volgens voorschriften wordt gebruikt, ligt bij vier van tien geselecteerde middelen de geschatte hoeveelheid die een cannabisgebruiker maximaal kan binnenkrijgen, ruim onder de grenzen die voor de gezondheid zijn bepaald. Voor de zes andere middelen hoeft niet te worden bepaald hoeveel er maximaal op de plant achterblijft, omdat deze stoffen geen risico vormen voor de cannabisgebruiker. De blootstelling aan de onderzochte gewasbeschermingsmiddelen via het gebruik van cannabis is daarom niet schadelijk voor de cannabisgebruiker.

Het RIVM heeft de keuzes voor gewasbeschermingsmiddelen gemaakt op basis van ervaringen met andere gewassen, omdat het gebruik van deze middelen in de teelt van cannabis voor recreatief gebruik verboden is. Het gebruik van deze middelen in de teelt van cannabis en de voorschriften daarvoor moeten dan ook nog door middel van proefontheffingen officieel worden vastgelegd.

De WUR (University of Wageningen), BMC (Bureau Medicinale Cannabis), NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, expertiseteam Natuur & Gewasbescherming), Ctgb (College ter beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) en twee producenten hebben informatie geleverd voor dit rapport. Het rapport en de conclusies zijn opgesteld door het RIVM.

Kernwoorden: cannabis, experiment, gewasbeschermingsmiddelen, natuurlijke vijanden, biologisch, MRL’s, hasjiesj, hennep, Nederwiet, Nederhasj (...)

Kamerbrief voortgang voorbereiding experiment gesloten coffeeshopketen (PDF | 3 pagina's | 198 kB)

 

Telegram

Miljoenen drugsadvertenties op Telegram, platform laat handel ongemoeid (nos.nl) (25 januari 2024)

Drugscriminelen kunnen op chatapp Telegram ongestoord hun gang gaan. In openbare chatgroepen met duizenden leden worden bij elkaar miljoenen berichten geplaatst waarin softdrugs, harddrugs en zware medicijnen te koop worden aangeboden. Accounts en groepen, gericht op de Nederlandse markt, zijn soms jarenlang actief.

De drugs zijn met eenvoudige zoektermen te vinden, blijkt uit een analyse van de NOS met behulp van een AI-model. De aangeboden hoeveelheden verschillen van enkele grammen tot vele kilo's. Alleen al vorig jaar werden 2,5 miljoen berichten geplaatst waarin drugs worden aangeboden, zag de NOS.

De enorme hoeveelheid drugsadvertenties wekt de indruk dat Telegram niet of nauwelijks ingrijpt. Dat stelt ook de politie, die zegt weinig medewerking te krijgen van het bedrijf.

Tegenover de NOS zegt Telegram dat het wel degelijk optreedt. "Sinds onze oprichting modereren we op schadelijke berichten, waaronder de verkoop van verdovende middelen", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Telegram reageert naar eigen zeggen op klachten van gebruikers en doet ook eigen "proactieve monitoring". De politie zegt daar niets van te merken.

Illegale zaken

De 2,5 miljoen drugsadvertenties uit 2023 zijn geplaatst in 21 verschillende chatgroepen. Deze groepen richten zich op de verkoop van drugs en andere illegale zaken, zoals zwaar vuurwerk en benodigdheden voor internetoplichting.

Harddrugs zoals cocaïne en xtc zijn het populairst, maar ook designerdrugs zoals het inmiddels verboden 3-MMC worden volop aangeboden. (...)

Telegram-drugsdealers: 'De straten hebben rust, zoals jullie wilden' (nos.nl) (25 januari 2024)

'Shabmaastricht' verkoopt wiet in Zuid-Limburg. Hij is een van de vele duizenden mensen die drugs aanbieden via de chat-app Telegram. Alleen al vorig jaar verschenen daar zeker 2,5 miljoen drugsadvertenties, blijkt uit onderzoek van de NOS.

"De straten zijn leeg vriend, drugs wordt online verkocht", schrijft deze anonieme adverteerder. "Ze zoeken goede dealers nu online en dan pas komen ze op afspraak. De straten hebben rust, zoals jullie wilden."

Ook andere verkopers zien online drugshandel als winst voor de samenleving. "Vroeger stonden er hele straten vol met dealers en junks", reageert 'Utcahandel'. "Iedereen kan alles nu hier vinden in plaats van buiten op straat."

De NOS benaderde een groot aantal drugsadverteerders, van wie er dertien bereid waren om vragen te beantwoorden. Meerdere verkopers omschrijven Telegram als een reclamebord, een plek waar massaal wordt geadverteerd in de hoop een paar nieuwe klanten binnen te halen. Alle denkbare drugs worden er aangeboden, van een enkele gram tot meerdere kilo's.

Kleurige pillen

Shabmaastricht zegt alleen grotere partijen softdrugs te verkopen. Hij adverteert met een kilo wiet voor 3850 euro, en een lagere prijs als een grotere hoeveelheid wordt afgenomen. Of hij wel écht verkoopt? Hij wijst erop dat zijn kanaal honderden abonnees heeft. "Zegt al genoeg toch."

Hij post filmpjes van grote zakken wiet, waar anonieme vingers doorheen wroeten. In de filmpjes wordt ingezoomd op de gedroogde toppen om de kwaliteit te tonen.

Drugsgroepen op Telegram staan vol met dit soort beelden. Plakken hasj, kleurige xtc-pillen en brokken cocaïne. Wie de enorme hoeveelheid drugsadvertenties ziet, krijgt het idee van een vrijhandelsstaat waar de autoriteiten totaal afwezig zijn en alle mogelijke drugs openlijk en ongestoord verhandeld kunnen worden.

Shabmaastricht denkt daar anders over. "Natuurlijk is het niet ongestoord werken. Er is veel politie."

Hij vertelt te zijn begonnen na het zien van de Netflix-serie How to sell drugs online (fast). Harddrugs zegt hij niet te willen verkopen. "Geen zin in. Wiet en hasj is genoeg werk."

Tas vol eurobiljetten

De verdiensten zijn goed, beweert deze verkoper. Hij stuurt een filmpje, waarop iemand wroet in een grote tas vol eurobiljetten. "Leefgeld voor een maand", schrijft hij erbij.

Grootspraak of de waarheid? Het valt niet te verifiëren, net als de rest van zijn verhaal of dat van de andere adverteerders die de NOS heeft gesproken.

Maar een aantal zaken die de benaderde adverteerders benoemen, komt overeen. Zoals dat Telegram een reusachtig uithangbord is, maar zeker niet het enige verkoopkanaal. Dat er daadwerkelijk aan drugshandel wordt verdiend, maar niet altijd evenveel. En dat niet alles is wat het lijkt in de online wereld, waar veel oplichters actief zijn.

"Ik zit in tientallen grote groepen", vertelt 020delivery. Hij adverteert daar met een keur aan drugs, van Colombiaanse coke met een zuiverheid van 94 procent tot xtc-pillen met 260 milligram werkzame stof. Hij belooft vriendelijke en snelle bezorging. (...)

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600