PODR 12 december 2023

 

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden,
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen:: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.

 

Frankrijk

Frankrijk wil landelijk rookverbod op stranden, in parken en bossen (nos.nl) (28 november 2023)

Op meer plekken in Frankrijk wordt roken verboden, zo heeft de regering aangekondigd. Volgens de nieuwe plannen wordt een sigaret opsteken illegaal op het strand, in openbare parken en bossen. Ook in de omgeving van scholen wil de regering roken aan banden leggen.

Op lokaal niveau was roken op veel stranden en in bepaalde bossen al niet meer toegestaan. Als het nieuwe plan wordt aangenomen, wordt het in het eerste kwartaal van 2024 landelijk beleid. "Vanaf nu worden rookvrije zones de norm", zei minister van Volksgezondheid Rousseau op een persconferentie.

De prijs van tabak gaat ook omhoog. Een pakje sigaretten moet in 2027 13 euro gaan kosten. Momenteel is dat 10,50. Al deze maatregelen moeten roken verder ontmoedigen. Ongeveer een kwart van alle volwassen Fransen rookt dagelijks. Jaarlijks leidt deze schadelijke gewoonte tot 75.000 doden, aldus de autoriteiten. (...)

 

Utrecht

Vergunning verleend voor coffeeshop op Lage Weide in Utrecht (duic.nl) (5 december 2023)

Het lijkt erop dat er een coffeeshop komt op Lage Weide in Utrecht, nu de gemeente een omgevingsvergunning heeft gegeven voor het plan. Een aantal ondernemers uit het gebied lag eerder dwars omdat zij bang waren voor onveilige situaties. In de vergunning die nu is verleend staan dan ook verschillende eisen waar de uitbater van de coffeeshop aan moet voldoen.

De coffeeshop komt in het pand aan de Elektronweg 38. Toen in februari 2022 het plan werd gepresenteerd om op deze plek zo’n horecazaak te openen lieten verschillende ondernemers uit het gebied weten hier niet blij mee te zijn. In een persverklaring, aangevuld met een in scène gezette foto van een gewapende overvaller, werd er gewaarschuwd voor ripdeals en onveilige situaties voor vrouwen.

Na bezwaren is dat plan aangepast. In de vergunning is bijvoorbeeld te lezen dat de het de taak van de ondernemer is ervoor te zorgen dat het in en rond de coffeeshop veilig is, en dat er geen overlast in de omgeving wordt ervaren. “Indien er desalniettemin toch overtredingen zouden worden geconstateerd, dan kan de burgemeester daartegen handhavend optreden”, is te lezen in de vergunning. De vergunning is tijdelijk en wordt afgegeven voor vijf jaar.

Verkeer

Om te voorkomen dat het vanwege de komst van de coffeeshop drukker wordt op Lage Weide mag de zaak pas om 10.00 uur open en moeten de deuren tussen 16.00 en 18.00 uur gesloten zijn. “Dit betekent dat de coffeeshop gedurende de ochtend- en avondspits gesloten zal zijn.” De zaak mag uiterlijk tot 0.00 uur geopend zijn. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de extra auto’s die vanwege de coffeeshop naar Lage Weide rijden, de doorstroming in het gebied niet belemmeren.

Het is nog mogelijk om bezwaar te maken tegen de omgevingsvergunning. Dit moet binnen zes weken worden gedaan. Tot slot moet de ondernemer ook nog een horecavergunning krijgen om de coffeeshop te openen. (...)

Kersverse coffeeshophouder bouwt eigenhandig Utrechtse wietwinkel: 'Het wordt net een apotheek' - RTV Utrecht (11 december 2023)

De gemeente Utrecht heeft twee omgevingsvergunningen verleend aan coffeeshops. Eentje is voor een zogeheten drive-through-filiaal aan de Griffioenlaan. De ander huist aan de Elektronweg, dat is zo'n vijf kilometer meer noordelijk en dichtbij Leidsche Rijn.
 
Met een dergelijke omgevingsvergunning mag een ondernemer bouwen, verbouwen of een nieuw bedrijf starten. Al is voor de definitieve opening van de coffeeshops ook nog een exploitatievergunning en een gedoogverklaring nodig. "Maar ik zou niet weten waarom ik die nu ook niet zou krijgen", vertelt Dirk van der Tier.
 

Van der Tier is al ruim twintig jaar eigenaar van Las- en Montagebedrijf Van der Tier: het familiebedrijf dat hij overnam van zijn vader en waar straks coffeeshop BLOw bij in komt. Maar zover is het nu nog niet. Op deze druilerige decemberdag lijkt de werkplaats van Van der Tier namelijk in niks op een plek waar straks wiet, hasj en joints over de toonbank gaan. (...)
 
(...) Aangepaste tijden

Coffeeshop BLOw is, als alle vergunningen straks binnen zijn, zeven dagen per week toegankelijk. Van 10.00 uur 's ochtends tot 00.00 uur 's avonds. "Zoals het nu lijkt, openen we in maart of april 2024 de deuren." Alleen doordeweeks moeten de deuren tussen 16.00 en 18.00 uur sluiten. Op die manier hoopt de gemeente de ochtend- en avondspits te sparen. "Ze willen niet dat wij in die uren het verkeersnetwerk overbelasten."

Ook voor Van der Tier wordt het een compleet nieuwe werkervaring. Al staat hij nu ook al vaak tot in de late uurtjes nog te lassen. Toch behoeft zijn switch naar coffeeshopbaas wat uitleg. "Kijk, voor mij is het meer een zakelijk iets. Een verdienmodel. En daarbij: zo doe je ook weer eens iets anders in het leven."

In Utrecht is ruimte voor maximaal zeventien coffeeshops. Momenteel zijn dat er elf. Met de aanstaande openingen aan de Griffioenlaan en de Elektronweg komen daar dus twee bij. "Het is belangrijk dat het aantal coffeeshops in de stad past bij de vraag", legt een woordvoerder uit. "Te weinig aanbod in de stad kan namelijk negatieve gevolgen hebben. Denk aan illegale verkooppunten en een hoge (verkeers)druk op bestaande shops. En dat kan weer tot meer overlast leiden."

Voor de Griffioenlaan is gekozen, omdat die plek aan verschillende uitvalswegen ligt en er geen woningen zijn in de directe omgeving. De afhaalcoffeeshop blijft voor een periode van maximaal tien jaar. Hiervoor is onder meer gekozen om de ontwikkeling van de A12-zone niet te belemmeren. (...)

 

Breda en Tilburg

GBDb34nWgAA8Coi

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600