PODR 10 mei 2022

PODR 10 mei 2022

Cannabisnieuws - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl)

One million free cannabis plants handed out from next month: Anutin (nationthailand.com) (9 mei 2022)

Public Health Minister Anutin Charnvirakul plans to offer 1 million cannabis plants for free when household cultivation and use of the plant is legalised in June.

From June 9, people in Thailand will be able to grow “as many cannabis plants” as they like in their own homes, according to Anutin.

The cannabis grown must be of medical grade and used for medicinal purposes only. Official registration is not required for growing weed at home.

Anutin announced the move on Sunday, in a Facebook post that also outlined the separate benefits of commercial cultivation.

It is currently legal in Thailand for registered companies to sell cannabis products with less than 0.2 per cent tetrahydrocannabinol or THC, the psychoactive compound in marijuana that gets people “high”

Coffeeshop De Ambassade geopend in Zwijndrecht op plek Xpresso (cannabisindustrie.nl) (9 mei 2022)

Zwijndrecht heeft weer een coffeeshop met de opening van coffeeshop De Ambassade vorige week op de plek waar voorheen Xpresso zat.

Zwijndrecht heeft weer terug een coffeeshop met de opening van coffeeshop de Ambassade aan de IJsselmeer 27, 3332 EX Zwijndrecht. De stad met 45.000 inwoners had namelijk geen coffeeshop meer na de gedwongen sluiting van Xpresso. Xpresso was de enige coffeeshop in de regio sinds 2002 en werd in november 2019 gesloten op last van de burgemeester. Op het moment dat de directeur met pensioen zou gaan, trof zijn opvolger ‘grootschalige fraude’ aan. Wat er precies is gebeurd en hoe het is gegaan weten ook wij niet, ondanks dat we zelf goede ervaringen hadden met de directeur in kwestie en er ook een keer zijn geweest.

Zes aanhoudingen na grote politieactie in Enschede en Delden | NOS (9 mei 2022)

De politie heeft vanmorgen een inval gedaan in twaalf panden in Enschede en een gebouw in het nabijgelegen Delden. Daarbij zijn zes mensen aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het kweken van hennep en deelname aan een criminele organisatie.

Aan de actie deden 180 agenten mee. De politie heeft vier hennepkwekerijen, een drogerij en een stekkerij opgerold. Daarnaast zijn er vier huizen, elf vuurwapens, voertuigen en luxegoederen in beslag genomen. Ook is een onbekende hoeveelheid contant geld gevonden.

De zes verdachten in de leeftijd van 20 tot 34 jaar zitten in volledige beperking opgesloten. Volgens RTV Oost gaat het onder anderen om drie broers en een vriendin van een van hen. Daarnaast zijn nog twee mannen aangehouden. Een van hen zou al langer de aandacht hebben van de politie en zou worden gezien als leider van de groep.

Koos Zwart 1947 - 2014 - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl) (8 mei 2022)

Op donderdag 8 mei 2014 is Koos Zwart (19 mei 1947) overleden. Het leven van Koos stond geheel in het teken van de normalisatie van cannabis en zijn bijdrage is van onschatbare waarde geweest voor het Nederlandse gedoogbeleid. Koos Zwart was de zoon van Irene Vorrink, in 1976 minister van volksgezondheid in het kabinet Den Uyl en met toenmalig minister van justitie Dries van Agt verantwoordelijk voor het wijzigen van de Opiumwet waarmee het gedoogbeleid mogelijk werd. Daarna werd het Koos zijn levenswerk om dit beleid, de erfenis van zijn moeder, te beschermen en uit te bouwen. Zijn gedrevenheid voor deze zaak maakte hem tot misschien wel de meest fanatieke cannabisactivist die ons land ooit heeft gekend. Koos was ook één van de grondleggers van het poppodium Paradiso en was vooral bekend van het radioprogramma in de Rode Haan waarin hij in de jaren '70 en '80 de zogenaamde Beursberichten voorlas. Elke zaterdag gaf hij de prijs door van hasj en wiet in Nederland, zoals van Rode Libanon en Afghaan. Hij was jarenlang adviseur van de coffeeshopbonden BCD, PCN, VCE en ABC. Een hommage aan deze bijzondere man, Koos Zwart!

Demo für rasche Cannabis-Legalisierung in Berlin (aachener-zeitung.de) (7 mei 2022)

„Gebt das Hanf frei“: Unter diesem Motto demosntrierten in Berlin rund 200 Menschen für die Legalisierung von Cannabis.

In Berlin haben am Samstag Cannabis-Konsumenten für die zügige Legalisierung von Marihuana demonstriert.

Unter dem Motto „Schluss mit Warten: Gras in den Garten!“ forderten sie von der Bundesregierung eine schnellere Umsetzung der im Koalitionsvertrag beschlossenen Legalisierung. Die Polizei schätzte die Teilnehmerzahl auf bis zu 200, wie eine Sprecherin sagte. „Gebt das Hanf frei“ oder „Hanf statt Erdöl!“ stand auf manchen Schildern. Die Bundesregierung aus SPD, Grünen und FDP will laut Koalitionsvertrag erlauben, dass Cannabis in bestimmten Mengen und in speziellen Geschäften an Erwachsene verkauft werden kann.

Het geautomatiseerde wantrouwen van de overheid - Human - VPRO (7 mei 2022)

Hoe bepaalt de overheid wie een potentiële fraudeur is en wie niet? Die vraag houdt ons bij Argos al een tijdje bezig. Sinds de toeslagenaffaire weten we dat geautomatiseerde risicoprofielen zelf ook niet zonder risico zijn. Duizenden ouders belandden in de kaartenbak van de afdeling fraudeopsporing. Afkomst of een laag inkomen konden daarin een rol spelen.

Welke andere overheidsdiensten maken gebruik van dit soort risicoprofilering? En op basis van welke kenmerken wordt dat risico bepaald? Wantrouwt de overheid haar burgers? Het bracht ons ertoe om samen met de onderzoeksjournalistieke organisatie Lighthouse Reports de overheid op grote schaal te bevragen, gebruikmakend van de Wob. Van de Belastingdienst tot gemeenten en van Sociale Zaken tot de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

En bij die laatste kwamen we onlangs wat meer te weten. Jarenlang blijkt bij de IND een systeem te hebben gedraaid om het frauderisico in te schatten van bedrijven die kennismigranten naar Nederland willen halen. In dit systeem, zo ontdekten wij, werd ook afkomst van de bedrijfsbesturen geregistreerd: Nederlands, westers en niet-westers. Hoe zit dat?

Christopher Walken Comes Out Of The Cannabis Closet At 78 - The Fresh Toast (7 mei 2022)

The actor said that he really enjoys reading the Sunday Times newspaper with a cup of coffee and a joint.

In a recent interview with the NY Times, famous American actor Christopher Walken revealed that he is an avid user of marijuana.

Walken, Oscar winner and best known for his work on films such as “The Dead Zone” (1983), “Sleepy Hollow” (1999), “Pulp Fiction” (1994), “Click” (2006), and “Seven Psychopaths” (2012) — among many others — opened in a thoughtful interview in which he panned over his long career and his private life.

The 78-year-old actor said that he really enjoys reading the Sunday Times newspaper: “My friend Geoffrey Holder used to say that there is nothing better than Sunday mornings: ‘The Times with a cup of coffee, in front of Fireplace’. That is beautiful”.

At first glance, that sounds like a quote without implications, but let’s keep it in mind as the story goes on.

Christopher Walken, The Stoner

The journalist David Marchese, asked him: “This is pure conjecture, but were you ever a heavy marijuana smoker?”

“Of course,” replied Walken.

Documentaire over arts en zijn strijd voor medicinale cannabis binnenkort in première - MedicalFacts.nl (6 mei 2022)

Op 3 juni vindt de voorvertoning plaats van de nieuwe documentaire ‘The Doctor – Franjo Grotenhermen’. Deze documentaire gaat over het leven van een baanbrekende arts in Duitsland die als eerste in de gezondheidssector het therapeutisch potentieel van medicinale cannabis in Europa bevorderde. De film is gemaakt door MYCB1, een Nederlands gezondheidstechnologiebedrijf dat farmaceutische zorg verleent aan patiënten. De première van de film is op 3 juni om 19:30 te zien in Lab 111 in Amsterdam.

Twintig jaar na moord op politicus Pim Fortuyn - Parlement.com (6 mei 2022)

Op deze dag, twintig jaar geleden, werd Pim Fortuyn neergeschoten op het parkeerterrein van het Audiocentrum op het Media Park in Hilversum. De voormalig hoogleraar/columnist nam in 2001 de politiek met storm in, gekarakteriseerd door zijn onconventionele manier van politiek bedrijven. Hij schuwde omstreden uitspraken niet. Getypeerd door zijn flamboyante karakter en grote geldingsdrang werd hij in 2001 gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Na het oprichten van zijn eigen partij, de Lijst Pim Fortuyn (LPF), werd hij negen dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 6 mei 2002 vermoord.

Uitgebreide biografie Dr. W.S.P. (Pim) Fortuyn 

Cannabis: Abda will Apothekenpflicht | APOTHEKE ADHOC (apotheke-adhoc.de) (5 mei 2022)

Die Ampel will Cannabis zu Genusszwecken freigeben – Gesundheitsminister Karl Lauterbach (SPD) will im Sommer einen ersten Entwurf vorlegen. Noch offen ist, ob der Verkauf in Apotheken stattfinden soll oder in speziellen Fachgeschäften. Die Abda hat dazu eine klare Meinung.

Die Ampelkoalition hatte im Herbst im Koalitionsvertrag vereinbart, Cannabis kontrolliert in bestimmten Mengen und in lizenzierten Geschäften an Erwachsene zu verkaufen. Laut Hanfverband könnten sich SPD, Grüne und FDP am Entwurf für das Cannabiskontrollgesetz orientieren, das die Grünen 2017 vorgelegt hatten.

Von der Lebensmittelzeitung (LZ) um eine Stellungnahme befragt, erklärte Abda-Präsidentin Gabriele Overwiening, dass die Apotheken die seinerzeit genannten Rahmenbedingungen erfüllten – vom Personal mit dem nötigen Know-how bis hin zu den Tresoren, mit denen Apotheken seit eh und je ausgestattet sein müssen.

„Wegen der Cannabis-Nebenwirkungen lehnen wir als Heilberufler den Verkauf zu Genusszwecken grundsätzlich ab. Im Falle einer Legalisierung bieten wir aber unsere Hilfe an, um den Verbrauchern ein Höchstmaß an Sicherheit zu gewährleisten.“

Dealer gaat vrijuit omdat politiehond aan drugs knabbelt | Bizar | hln.be (5 mei 2022)

Een Franse drugsdealer die door de politie was betrapt met 25 kilo hasj is door de rechtbank vrijgelaten omdat een drugshond van de politie duidelijk aan zijn hasj had geknabbeld.

De rechtszaak vond deze week plaats in de Franse stad Toulouse, meldt ‘La Dépêche’. Nochtans ging aan de feiten een grondige politieactie vooraf. Op 17 maart werd tijdens het doorzoeken van een garagebox 25,5 kilo hasj aangetroffen. Dankzij het daaropvolgende onderzoek kon een 29-jarige man geïdentificeerd worden als eigenaar van de drugs. Het ging om een veelpleger waarvan onder meer door camerabeelden duidelijk werd dat hij actief was als drugsdealer. Hij werd op 28 maart opgepakt.

Vanaf nu haal je ein-de-lijk weer je jointje(s) in Zwijndrecht | Dordrecht | AD.nl (5 mei 2022)

Het gebeurde op Bevrijdingsdag dan eindelijk: coffeeshop De Ambassade in Zwijndrecht is open. Na sluiting van Xpresso moesten liefhebbers hun softdrugs twee jaar lang elders halen, maar sinds donderdagmiddag kan dat weer in het vertrouwde pand naast Winkelcentrum Walburg.

CBD in Livestock Sparks FDA Concern About Human Food - Bloomberg (4 mei 2022)

U.S. regulators are concerned about the safety of cannabis compounds taken by animals leaching into human foods like milk and eggs.

The Food and Drug Administration on Wednesday issued a batch of warnings to companies that sell CBD -- a non-psychoactive compound in marijuana -- and Delta-8 THC, a knockoff of the substance that does get you high, THC. One of the letters went to a Hendersonville, North Carolina-based company called Kingdom Harvest, which markets “hemp extract” and CBD for livestock that can be slipped into the food bowls of horses, cows or alpacas -- or given to them via peanut butter.

Karl Lauterbach kündigt »Zwischenspurt« für neue Gesetze an - DER SPIEGEL (4 mei 2022)

Elektronische Patientenakten und Rezepte sowie eine kontrollierte Cannabis-Freigabe: Gesundheitsminister Lauterbach will bis zum Herbst mehrere Gesetzesvorhaben auf den Weg bringen.

(…) Der Prozess für die geplante Cannabis-Freigabe soll mit mehreren Fachgesprächen des Bundesdrogenbeauftragten Burkhard Blienert mit nationalen und internationalen Experten starten. In der zweiten Jahreshälfte soll dann ein Gesetzentwurf folgen, erläuterte der Minister. Die Ampelkoalition will eine »kontrollierte Abgabe von Cannabis an Erwachsene zu Genusszwecken in lizenzierten Geschäften« einführen, wie es im Koalitionsvertrag heißt. Lauterbach sagte, er habe seine ursprünglich ablehnende Position dazu revidiert.

Medicinale cannabis nog dit jaar te koop in apotheken in Griekenland (cannabisindustrie.nl) (4 mei 2022)

Medicinale cannabis zal nog dit jaar te koop zijn in apotheken in Griekenland, ook voor buitenlanders met een recept van een dokter.

Griekenland verwacht enorme investeringen in de productie van medicinale cannabis waarvan de regering hoopt dat ze jaarlijks 1,5 miljard euro ($ 1,67 miljard) aan de staatsinkomsten zullen opleveren, zei minister voor Ontwikkeling en Investeringen Adonis Georgiadis vorige maand tegen Greek Reporter.

Rapport: Cannabis is Amerika's vijfde meest waardevolle gewas (cannabisindustrie.nl) (4 mei 2022)

Belangrijkste bevindingen uit het Leafly Cannabis Harvest Report:

    • In de 11 Amerikaanse staten die legaal voor volwassenen zijn, ondersteunt cannabis 13.042 vergunde boerderijen die jaarlijks 2.278 ton cannabis oogsten, of meer dan 5 miljoen pond wiet.
    • In de 11 Amerikaanse staten die markten voor volwassen gebruik en medicinale cannabis exploiteren, brengt de groothandel in cannabis jaarlijks $ 6,2 miljard op, waarmee het wordt gerangschikt als het vijfde meest waardevolle gewas in de Verenigde Staten. Alleen maïs, sojabonen, hooi en tarwe brengen meer geld op voor Amerikaanse boeren.
    • In elk van de 11 staten met winkels voor volwassenen, staat cannabis niet lager dan de vijfde wat betreft de waarde van landbouwgewassen, vaak binnen twee jaar na de opening van de eerste winkel.
    • Legale cannabis is het meest waardevolle landbouwgewas in AlaskaColoradoMassachusettsNevada en Oregon, maar blijft volledig ongeteld en genegeerd door staatslandbouwambtenaren.
    • In Alaska is de cannabisoogst van de staat meer dan twee keer zoveel waard als alle andere landbouwproducten samen.

FSWXyoFXMAYKoRQ

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600