PODR 1 november 2022

PODR 1 november 2022

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van de Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Hieronder vind je een 5-tal knoppen om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen.

   PLS     ASX     RAM     DIRECT
 
Bij Ridderradio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.  

Die Niederlande 

CDA: ‘Coffeeshops weg uit binnenstad, drugshonden bij festivals en ‘eervolle uitweg’ voor drugscriminelen’ | OOG Radio en Televisie (oogtv.nl) (28 oktober 2022)

Geen coffeeshops meer op zichtbare plekken in de binnenstad, drugshonden bij festivals en een achterdeur voor drugscriminelen. Het CDA in Groningen ziet met deze plannen oplossingen om het relatief hoge drugsgebruik in de gemeente tegen te gaan.

Het CDA komt met de voorstelling, naar aanleiding van het gemeentelijke drugsonderzoek wat begin vorige maand naar buiten kwam. Daaruit blijkt dat in Groningen sprake is van fors cocaïnegebruik. Ook was de hoeveelheid cannabis in het rioolwater hoger dan in alle andere gemeten gemeenten en werden er veel resten van 3- en 4-MMC gevonden.

“Wat we zien is dat het gesprek over drugs is veranderd en het gebruik verder is genormaliseerd. Wat het CDA betreft, benadrukt het rioolwateronderzoek nog maar eens dat het echt tijd is om het tij te keren,” aldus CDA-raadslid Etkin Armut. 

Coffeeshops weg uit binnenstad

Het CDA wil hier iets aan doen. De partij presenteerde vrijdagmiddag drie initiatiefvoorstellen aan de gemeenteraad, die drugs in de gemeente harder moet gaan aanpakken.

Allereerst komt het CDA met een zogenaamd ‘uitwijkbeleid’. De partij wil coffeeshops uit het reguliere straatbeeld halen in de binnenstad, door de bedrijven op termijn geen vergunning meer te geven voor een plek in het straatbeeld.

Volgens het CDA wordt softdrugs vaak gezien als ‘opstapje’ richting andere, zwaardere middelen. Daar moet de binnenstad geen reclame voor maken, zo stelt Armut: “Zoals tabakswaren tegenwoordig niet meer in het zicht liggen in de supermarkten en bijbehorende sluikreclame hierdoor wordt tegengegaan, willen wij door het minder zichtbaar plaatsen van coffeeshops de begindrempel verhogen.”

Eindhoven krijgt er nog geen nieuwe coffeeshops bij, gemeente wacht uitspraak van de rechter af | Eindhoven | ed.nl (28 oktober 2022)

Sinds drie jaar geleden de komst van drie extra coffeeshops in Eindhoven werd aangekondigd, is er nog geen enkele geopend. Tientallen kandidaten die een coffeeshop in de stad willen beginnen, moeten ook nog wel even geduld hebben.

De gemeente wacht met het uitdelen van nieuwe vergunningen op een uitspraak van de Raad van State. Die uitspraak gaat weliswaar over twee coffeeshops in Roermond maar is ook van belang voor het nieuwe coffeeshopbeleid in Eindhoven.

Dat heeft burgemeester Jeroen Dijsselbloem donderdag gemeld aan de Eindhovense gemeenteraad. Wanneer de Raad van State uitspraak doet, is nog niet bekend. 

Eind aan uitsterfbeleid

Eind 2019 maakte toenmalig burgemeester John Jorritsma een eind aan het uitsterfbeleid voor coffeeshops in Eindhoven. De stad telde toen twaalf dergelijke zaken. Vanwege de enorme behoefte werd bepaald dat er ruimte is voor drie extra locaties waar de verkoop van wiet en hasj wordt gedoogd. 

Het is bijzonder druk in de Eindhovense coffeeshops. Dat komt door Belgische toeristen, maar ook omdat de gereguleerde verkoop in de rest van de regio beperkt is. Buiten Eindhoven is er in heel Zuidoost-Brabant tot dusver maar één andere coffeeshop, in Helmond.

Uit onderzoek blijkt dat de deur bij coffeeshops in Eindhoven wordt platgelopen. Jaarlijks vinden er gemiddeld 275.000 transacties plaats in de stad, met uitschieters naar 500.000. Landelijk ligt het gemiddeld op 175.000 transacties per jaar.

Geen overlast of problemen door straathandel

Eindhoven werd in 2019 dan ook meteen bedolven onder aanvragen van ondernemers die een coffeeshop wilden openen in de stad. Er hebben zich tientallen belangstellenden gemeld, aldus Dijsselbloem. Eindhoven werkt net als Roermond met tijdelijke exploitatievergunningen. Of dat is toegestaan, moet de Raad van State bepalen. De rechtbank in Roermond oordeelde vorig jaar van niet. Die uitkomst is van invloed op de manier waarop beschikbare (nieuwe) plaatsen worden verdeeld, schrijft de burgemeester.

De huidige situatie heeft op korte termijn geen directe gevolgen voor de bestaande coffeeshops, stelt Dijsselbloem. En haast is er ook niet, zegt hij. Aan de ondernemers die een coffeeshop willen openen, zijn geen harde toezeggingen gedaan over het moment en tempo dat de uitbreiding gestalte krijgt.

Growers doubtful about Dutch gov't plan to start regulated cannabis experiment next year | NL Times (27 oktober 2022)

Five years after the Rutte III Cabinet added the regulated cannabis cultivation experiment to its coalition agreement, the Rutte IV Cabinet plans to start the experiment in the second quarter of next year. But the participating growers called that unfeasible in a letter sent to Ministers Ernst Kuipers of Public Health and Dilan Yeşilgöz-Zegerius of Justice and Security, NRC reports.

In March, the government again postponed the cannabis experiment, which was supposed to start in 2021, to the second quarter of 2023. But the participating growers doubt whether the experiment can launch before the fourth quarter of 2023. Issues that previously caused delays are still not resolved, and they are also encountering new problems, nine of the ten participating growers said in their letter sent to the Cabinet in June. 

Some of the growers have still not found a bank willing to give them an account. They again plead with the Ministers to help with this. They are also struggling with high energy prices and increased prices, and long delivery times for building materials. The growers also experience problems with the track & trace system the government set up for the experiment.

The growers told NRC that they miss government control and need more help. According to them, the Cabinet is only focused on rigidly following the rules they set up for the experiment.

Legale wietkweker Cannamax wil nog dit jaar met bouw voor cannabiskas beginnen | Lingewaard | gelderlander.nl (29 oktober 2022)

Het bedrijf Cannamax wil nog dit jaar op NEXTgarden bij Huissen en Bemmel met de bouw van een kas beginnen voor het kweken van legale wiet. Dat bevestigt directeur Derk Wisman op vragen van deze krant. Uitstel van het nationale wietexperiment is voor Cannamax geen reden om de plannen stil te leggen.

Het bedrijf van Wisman, Cannamax bv., is één van de tien bedrijven die meedoen aan het Wietexperiment van de rijksoverheid. Die heeft tien steden in ons land aangewezen voor de proef, waarbij coffeeshops in die plaatsen legaal gekweekte wiet afnemen. Dat moet in die steden een einde maken aan de aanvoer van illegaal gekweekte wiet.

De proef, die al in 2021 had moeten beginnen, staat nu voor het tweede kwartaal van 2023 op de agenda, maar lijkt opnieuw te worden uitgesteld. Dat blijkt uit een brief aan de ministers Ernst Kuipers (volksgezondheid) en Dilan Yesilgöz (justitie) waar NRC deze week over publiceerde. In die, door negen van de tien deelnemende bedrijven ondertekende brief, twijfelen de ondernemers aan de startdatum van de proef.

‘Herken niet alle genoemde hindernissen’

Cannamax is één van de afzenders, maar dat wil niet zeggen dat het bedrijf af wil wachten, zegt Derk Wisman. ,,Ik herken niet alle genoemde hindernissen die in het artikel zijn opgeworpen. Met name de leveringsachterstand voor materialen speelt bij ons niet.” Cannamax krijgt op korte termijn een omgevingsvergunning en kan dan meteen met de nieuwbouw beginnen.

Cannamax heeft een twee hectare groot perceel aan de Veronica op kassenterrein NEXTgarden in bezit, op de grens van Huissen en Bemmel aan de Linge. Het gaat om een terrein aan een doodlopende weg dat goed te beveiligen is. Arnhem (10 coffeeshops) en Nijmegen (13) zijn twee van de steden die vanuit NEXTgarden hun wiet kunnen ontvangen, maar Wisman geeft aan dat hij zich niet tot die twee steden zal beperken. ,,Wij kweken cannabis voor alle tien deelnemende gemeenten en gaan dus niet exclusief voor Arnhem en Nijmegen kweken.”

December

Omdat het kweken van legale wiet in een vier jaar durend experiment van de nationale overheid is ondergebracht, is het ook die overheid die het startmoment voor de kwekers moet bepalen. In december doen de ministers Kuipers en Yesilgöz een voorstel aan de Tweede Kamer, dan moet ook duidelijk worden welke startdatum wordt gekozen.

Cannamax mag dan in de startblokken staan, dat geldt niet voor alle tien de deelnemende legale kwekers, zo blijkt uit de door hen opgestelde brief. Zo zijn er grote zorgen over de hoge energiekosten, zijn er leveringsachterstanden voor (dure) bouwmaterialen, maar is het ook niet alle deelnemers gelukt een bankrekening te openen omdat banken dat vanwege de aard van het bedrijf niet zien zitten.

'Brutale' stickers met QR-code maken drugs bestellen nog makkelijker (nos.nl) (31 oktober 2022)

QR-code scannen en bestellen maar. Zo makkelijk is het sinds kort om in steden als Amsterdam en Nijmegen (designer)drugs te krijgen. Op lantaarnpalen hangen stickers met een QR-code die leidt naar een website waar drugs te koop zijn. De nieuwe verkoopmethode is "brutaal en provocerend", vindt criminoloog Ton Nabben van de Hogeschool van Amsterdam.

Op een lantaarnpaal in de Nijmeegse wijk Bottendaal hangt een sticker van een vrouw met een pil in haar mond. Wie de QR-code scant, komt uit op een website waar je onder de noemer research chemicals 3-CMC, 2F-Ketamine en 4F-Ritalin kan kopen. Net als bij de gemiddelde webshop kan je hier afrekenen via iDeal. Ook belooft de website "een snelle levering".

De drugsstickers werden begin september al in Amsterdam opgemerkt. Na het scannen van de codes kwamen gebruikers volgens Het Parool terecht op Telegram, waar zij xtc, lsd, 2C-B, cocaïne, paddo's en verschillende soorten wiet en hasj konden bestellen. Een maand later meldde de Volkskrant dat er nieuwe stickers in de stad hingen, deze keer voor de verkoop van 3-CMC. (...)

 

Duitsland

Cannabis Tote Statistik

Der Postillon: Alarmierend! Zahl der Cannabis-Toten in Deutschland wieder nicht gesunken (der-postillon.com) Erstveröffentlichung: 10.4.19 (auf 2022 aktualisiert)

Berlin (dpo) - Es sind erschreckende Zahlen, mit denen der Drogenbeauftragte der Bundesregierung Burkhard Blienert (SPD) heute vor die Presse trat. Neuesten Statistiken zufolge ist die Zahl der Todesopfer durch die Droge Cannabis auch 2021 (0 Todesfälle) gegenüber dem Vorjahr (0) nicht gesunken.

Blienert zeigte sich angesichts dieser Zahlen besorgt: "Trotz zahlreicher Maßnahmen wie Strafverfolgung, Aufklärungskampagnen und Entzugsangeboten geht die Zahl derjenigen, die eine Überdosis Cannabis inhaliert haben und daran gestorben sind, einfach nicht zurück", so die Drogenbeauftragte. "Das zeigt auch, wie viel Macht diese illegale Droge über Konsumenten hat."

Ganz anders sehe es bei der legalen Droge Alkohol aus. Hier ging die Zahl der Todesfälle das zweite Jahr in Folge zurück. So starben im Jahr 2019 etwa 74.003 Menschen bundesweit an den Folgen von Alkoholkonsum. 2020 waren es nur noch 73.994, 2021 kamen sogar lediglich 73.991 Menschen um. "Das haben wir im Griff", so Blienert. "Hier können wir Entwarnung geben."

Eine Legalisierung von Cannabis kommt laut Bundesregierung daher trotz anderslautender Versprechen vorerst nicht infrage. Man befürchtet, dass sich die Zahl der Todesopfer in diesem Fall von 0 auf 0 verdreifachen könnte.

 "Genusscannabis, Medizinalcannabis und Nutzhanf werden vollständig aus dem Anwendungsbereich des Betäubungsmittelgesetzes ausgenommen"

Kontrollierte Abgabe von Cannabis: Eckpunktepapier der Bundesregierung liegt vor - Bundesgesundheitsministerium (26 oktober 2022)

Das Bundeskabinett hat Eckpunkte zur kontrollierten Abgabe von Cannabis an Erwachsene zu Genusszwecken beschlossen. Bundesgesundheitsminister Karl Lauterbach stellte das Eckpunktepapier der Bundesregierung in der Bundespressekonferenz vor: „Die Drogenpolitik muss erneuert werden. Wir wollen den Cannabis-Konsum unter Gesundheitsaspekten reformieren.“

Die Einführung einer kontrollierten Abgabe von Genusscannabis an Erwachsene verfolgt das Ziel, zu einem verbesserten Jugendschutz und Gesundheitsschutz für Konsumentinnen und Konsumenten sowie zur Eindämmung des Schwarzmarktes beizutragen.

Wir sind nun in einer Phase, wo wir prüfen, ob die Grundlage, die wir mit dem Eckpunktpapier geschaffen haben, auch international tragfähig ist. Daher legen wir der Europäischen Kommission die Eckpunkte zur Prüfung mit dem geltenden Völker- und Europarecht vor -  Bundesgesundheitsminister Karl Lauterbach

Das Eckpunktepapier entstand im intensiven Austausch mit Expertinnen und Experten sowie Interessengruppen im Rahmen eines vorgeschalteten Konsultationsprozesses unter der Leitung des Sucht- und Drogenbeauftragten der Bundesregierung. Bei der Umsetzung des Koalitionsvorhabens berücksichtigt die Bundesregierung dessen völker- und europarechtlichen Rahmen. Sie wird dazu u.a. bezüglich der bestehenden völkerrechtlichen Abkommen eine Interpretationserklärung abgeben und den Gesetzentwurf im Rahmen einer Notifizierung bei der EU-Kommission vorlegen.

Die wichtigsten geplanten gesetzlichen Regelungen zur Cannabis-Legalisierung

  • Cannabis und Tetrahydrocannabinol (THC) werden künftig rechtlich nicht mehr als Betäubungsmittel eingestuft.
  • Die Produktion, die Lieferung und der Vertrieb werden innerhalb eines lizenzierten und staatlich kontrollierten Rahmens zugelassen.
  • Der Erwerb und der Besitz bis zu einer Höchstmenge von 20 bis 30 Gramm Genusscannabis zum Eigenkonsum im privaten und öffentlichen Raum werden straffrei ermöglicht.
  • Privater Eigenanbau wird in begrenztem Umfang erlaubt.
  • Laufende Ermittlungs- und Strafverfahren sollen zu dann nicht mehr strafbaren Handlungen beendet werden.
  • Der Vertrieb darf mit Alterskontrolle in lizenzierten Fachgeschäften und ggf. Apotheken erfolgen.
  • Werbung für Cannabisprodukte wird untersagt.
  • Es werden Vorgaben festgelegt, um die Qualität und Reinheit sicherzustellen.
   Als Mindestaltersgrenze für Verkauf und Erwerb wird die Vollendung des 18. Lebensjahres festgelegt (ggf. mit einer Obergrenze für den THC-Gehalt bis zum 21. Lebensjahr).
  • Es ist die Einführung einer besonderen Verbrauchssteuer („Cannabissteuer“) vorgesehen.
  • Die cannabisbezogene Aufklärungs- und Präventionsarbeit sowie zielgruppenspezifische Beratungs- und Behandlungsangebote werden weiterentwickelt

Einzelheiten zu allen geplanten Inhalten finden Sie im Eckpunktepapier der Bundesregierung zur Kontrollierte Abgabe von Cannabis - Kabinettvorlage Eckpunktepapier Abgabe Cannabis.pdf (bundesgesundheitsministerium.de)

 Koepel Duitse Cannabis Social Clubs opgericht - CNNBS.nl (1 november 2022)

Wat jammer dat Joep Oomen dit niet mee heeft kunnen maken, dacht ik bij het bericht dat in Berlijn een koepelorganisatie van Duitse Cannabis Social Clubs is opgericht. Anderzijds is die oprichting het bewijs dat Joep’s visie en ideeën voortleven. 

Joep Oomen, de onvermoeibare cannabisactivist

Voor wie de naam Joep Oomen (1961-2016) geen belletje doet rinkelen: hij was medeoprichter en gangmaker van ENCOD, de Europese coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid, medeoprichter van het VOC en oprichter van de eerste Cannabis Social Club van België, Trekt Uw Plant, in Antwerpen. Een onvermoeibare activist, die talloze mensen in en buiten Europa heeft geïnspireerd om zich in te zetten tegen de drugsoorlog en vóór zelfbeschikking en freedom to farm.

Zelf ben ik twee jaar voorzitter van ENCOD geweest en het VOC is nog steeds lid. Een van de vele activisten die ik dankzij ENCOD heb leren kennen is Steffen Geyer uit Berlijn. Tot nog niet zo lang geleden van verre herkenbaar aan zijn knalrode dreadlocks. Steffen is een van de bestuursleden van het Dachverband Cannabis Social Clubs Deutschland, de koepelorganisatie die op 23 oktober is opgericht.

Cananbis social clubs verenigen zich met oog op legalisatie

Elf cannabis social clubs zijn lid van de organisatie, onder andere uit Berlijn, Hamburg, Düsseldorf, Duisburg, Stuttgart, Neurenberg en Hannover. ENCOD ondersteunt het initiatief actief, net als het Hanfmuseum in Berlijn, waar Steffen Geyer werkt. De koepelorganisatie neemt de Europese richtlijnen voor CSC’s over die ENCOD heeft opgesteld.

Heel kort samengevat betekent dat: niet commercieel, vereniging als rechtsvorm, alleen meerderjarigen kunnen lid worden, gemeenschappelijke biologische teelt en als kernwaarden transparantie, democratie en harm reduction.(...)

 

Kijk- en luistertip

Behind The Garden Gate | Nick Hayman Documentaire over genenbankier Guus Lieberwerth - Behind The Garden Gate | by Nick Hayman

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600