PODR 7 maart 2023

PODR 7 maart 2023

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van de Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridderradio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 4-tal knoppen (linkjes) om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen.
 
M3U    PLS    ASX    DIRECT 
 
 

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.   

 

Provinciale Statenverkiezingen 2023

Ga stemmen in alle Statenoverzicht Cannabis wat willen de partijen 2023

Aangehaakt - WNL (maart 2023) 

Omroep WNL brengt in aanloop naar de Statenverkiezingen het politieke wandelprogramma Aangehaakt op NPO2. Electoraal geograaf Josse de Voogd wandelt door steden en dorpen en vertelt wat hem opvalt. Onderweg vertelt hij over de levensstijl van de kiezer. Over bakfietsbuurten en bloemkoolwijken. Over wat siertegels, gevelplanten, huisdieren, rolluiken, klusbussen en aanhangers in een buurt vertellen over de stemmers. Ook legt Josse de Voogd uit dat thema’s als gezondheid, werkgelegenheid en andere zaken een cruciale rol spelen in het stemgedrag.

In de vierdelige serie Aangehaakt komen ook de inwoners van de wijken die Josse de Voogd bezoekt aan het woord. Waar gaan de gesprekken over in het plaatselijke praathuis? Zowel over het onbehagen naar de politiek als over oplossingen voor maatschappelijke problemen. Vaak lossen de inwoners het samen op. In zijn kersttoespraak deed Koning Willem-Alexander een oproep: ¨Haak aan, luister mee, denk mee, doe mee!¨ In deze serie komt niet alleen het onbehagen naar voren, maar ook mooie lokale initiatieven. Aangehaakt dus.

Aangehaakt is op 6,7,8 en 13 maart te zien om 21:05 op NPO2, maar natuurlijk ook op NPO Start.

FqY SFQWwAAqb1Y

Peilingen in 12 provincies: BBB wint in oosten en noorden, VVD doet het goed in westen en zuiden | Ipsos (3 maart 2023)

In samenwerking met EenVandaag voerde Ipsos peilingen uit in alle twaalf provincies in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen 2023. Dit zijn de belangrijkste resultaten.

De BoerBurgerBeweging kan op veel steun rekenen in de noordelijke en oostelijke provincies van Nederland. In het zuiden en het westen van het land doet de VVD het goed. Forum voor Democratie verliest vrijwel overal fors. Dat blijkt uit zetelpeilingen van Ipsos in samenwerking met EenVandaag in de twaalf provincies. De peilingen geven een goed beeld van wat inwoners van de individuele provincies zouden stemmen als er vandaag Provinciale Statenverkiezingen zouden zijn.

Verlies Forum voor Democratie

Forum voor Democratie lijkt in alle Provinciale Staten een groot aantal zetels te gaan verliezen als er vandaag verkiezingen worden gehouden. In Zuid-Holland en Noord-Brabant zou de partij zijn grootste verliezen lijden: in beide provincies staat Forum voor Democratie op 8 zetels verlies ten opzichte van de verkiezingsuitslag in 2019.

Opkomst BBB

In het noorden en in het oosten van Nederland lijkt de BoerBurgerBeweging (BBB) veel electoraal potentieel te hebben. In de provincie Groningen peilt BBB 8 zetels. Daarmee zou de partij de grootste kunnen worden. Ook in Drenthe (9), Gelderland (9), Overijssel (9) en Friesland (7) kan BBB op veel steun rekenen. In deze provincies is het gat met andere partijen wel kleiner dan in Groningen. In Gelderland bijvoorbeeld peilen zowel BBB als VVD nu 9 zetels. (...)

BBB is de meest dorpse partij, Denk juist niet (nos.nl) (3 maart 2023)

Van de landelijke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen is BoerBurgerBeweging (BBB) met afstand het meest geworteld in de dorpen. Uit een analyse van alle kandidatenlijsten blijkt dat de helft van de kandidaten woont in een dorp met minder dan 5000 inwoners. Slechts 13 procent van de BBB-kandidaten komt uit een grote stad met meer dan 50.000 inwoners. Concurrent CDA blijkt aanzienlijk minder verbonden met het platteland: 36 procent komt uit een klein dorp, 21 procent uit de grote stad.

De partij met de meest 'stadse' kandidaten is Denk: 84 procent woont in een stad met meer dan 50.000 inwoners, slechts één kandidaat komt uit een klein dorp. Ook de Partij voor de Dieren en Volt zijn sterk stadsgebonden, met respectievelijk 60 en 59 procent kandidaten uit een grote stad. D66, dat vaak verweten wordt de Randstad-elite te vertegenwoordigen, kent met 37 procent relatief weinig kandidaten uit grote steden.

Bij de Statenverkiezingen kan gestemd worden op 6366 kandidaten, verdeeld over 45 partijen of partijcombinaties, van Alliantie tot VVD. Er doen twee keer zo veel mannen mee als vrouwen, maar heel exact is dat niet vast te stellen, omdat van ongeveer 10 procent onbekend blijft welk geslacht de kandidaat heeft. Forum voor Democratie vermeldt geen voornamen en geslacht, zodat we van de 385 kandidaten niet weten of het om mannen of vrouwen gaat.

Van de landelijke partijen is de Partij voor de Dieren de enige partij met meer vrouwen dan mannen op de lijsten. Bij Volt zijn mannen en vrouwen in evenwicht en ook bij GroenLinks is het verschil niet groot, maar wel licht in het nadeel van de vrouwen.

Dat de behoudend christelijke SGP de meest mannelijke partij is (93 procent man) zal niet verbazen. Opmerkelijker is wel dat de nog jonge partij JA21 zo'n mannenbolwerk is: 88 procent mannen tegen 12 procent vrouwen. Ook de PVV is tamelijk eenzijdig met 79 procent mannen, net als Denk (78 procent). Alle overige partijen zitten grofweg rond de landelijke verhouding van twee derde mannen, een derde vrouwen.

Voornamen

Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen domineren de traditionele Hollandse voornamen de kandidatenlijsten. Van de 6366 kandidaten heten er 115 Jan. Nog eens 81 mannen heten Jan-nog iets: Jan-Jaap, Jan-Willem, Jan-Dirk enzovoorts. Peter staat op twee met 81 kandidaten, daarna volgen Henk, Hans en Wim. (...)

NTR - Kiespijn (februari 2023)

Kiespijn sleurt je weer door de verkiezingscampagnes. Op vier zondagen voor de verkiezingen en op de zondag erna, loodst Diederik Ebbinge de zoekende en zwevende kiezer langs de afgronden van het politieke landschap: "Ik hoop dat de kijkers, maar ik zelf ook, na 5 afleveringen Kiespijn snappen wat de verantwoordelijkheden en het belang van de Provinciale Staten en de Waterschappen zijn." De politieke panelquiz wordt weer gespeeld met zijn twee (uiteraard geheel objectieve) teams ‘links’ en ‘rechts’, wederom onder leiding van captains Rutger Castricum en Hanneke Groenteman. 

In verschillende rondes worden de captains en vier wekelijks wisselende gasten als Jort Kelder, Mona Keijzer, Johan Fretz, Mei Li Vos, Henk Krol, Milouska Meulens, Sander Lantinga, Hannah Prins, Sieger Sloot getest op hun (mensen)kennis en improvisatievermogen rond het verkiezingscircus van 2023. De actualiteit wordt vergeleken met de politieke geschiedenis, de waanzin van de politiek wordt gecheckt via social media en vooroordelen worden onder de loep genomen. Kun je bijvoorbeeld aan iemand zien van welke partij hij of zij is?

Kiespijn draait dus niet alleen om kennis, maar ook om inschatting. Wat is typisch links en wat is typisch rechts? Is kernenergie typisch rechts en zijn kattenliefhebbers meestal links? Kan je een voorstander van de wolf zijn maar wel veganistisch eten? En kan je voor de verbreding van de A27 zijn als je groen stemt?

Dat en meer wordt ook dit seizoen weer onderzocht en geanalyseerd door niemand minder dan mister opiniepanel van RTL Nieuws Gijs Rademaker, die iedere aflevering verschillende kwesties komt peilen en duiden.

Klik hier om de Kiespijn Stemwijzer te doen.

Kiespijn gemist? Start met kijken op NPO Start

https://twitter.com/i/status/1632480100875661314

Factcheck-marathon Provinciale Staten-verkiezingen 2023 (kro-ncrv.nl) (6 maart 2023)

Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart wordt er met stelligheid van alles beweerd door partijen en politici. Pointer checkt met het AD en Nieuwscheckers of de uitspraken kloppen en jij erop kunt vertrouwen. 

Rijksoverheid

Verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen 2023 | Rijksoverheid.nl

Op woensdag 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. De stembureaus zijn open van 07.30 tot 21.00 uur.

Als u stemt, heeft u invloed op wat er de komende jaren gebeurt in uw provincie en uw waterschap. Ook heeft u indirect invloed op de verkiezing van de Eerste Kamer.

Vraag en antwoord | Verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen 2023 | Rijksoverheid.nl

19 vragen en antwoorden over Verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen 2023

Wanneer en waar kan ik stemmen? 

Hoe richt ik een politieke partij op? | Rijksoverheid.nl

Hoe richt ik een politieke partij op?

Iedereen kan een politieke partij beginnen. Hiervoor hoeft u niet de Nederlandse nationaliteit te hebben en is er geen leeftijdsgrens.

Registreren politieke partij

Om onder een bepaalde (partij)naam aan verkiezingen te kunnen meedoen, moet u uw partij laten registeren. U kunt uw politieke partij laten registreren bij het centraal stembureau. Er zijn verschillende centrale stembureaus:

Kiesraad - Voor verkiezingen Eerste en Tweede Kamer en het Europees Parlement.

Centrale stembureaus van gemeenten, provincies of waterschappen - Voor verkiezingen van gemeenteraad, Provinciale Staten of Waterschappen.

Kosten registratie politieke partij

Registratie kost:

€ 450 bij verkiezingen voor de Tweede Kamer;
€ 225 bij verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen;
€ 112,50 bij verkiezingen voor de gemeenteraad.

Vereniging met rechtsbevoegdheid

Voor registratie van een politieke partij is nodig dat de partij een vereniging is met volledige rechtsbevoegdheid. Dat betekent dat u:

eerst een notariële akte moet opstellen waarin u de officiële oprichting vastlegt. In deze akte worden ook de statuten van de partij opgenomen.
uw partij moet inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Blanco lijst

U kunt ook met een blanco lijst aan de verkiezingen deelnemen. In dat geval is registratie van een partij niet nodig. Er staat dan op het stembiljet geen (partij)naam boven de kandidatenlijst, maar alleen een nummer.

Meer informatie oprichten politieke partij

De regels voor de oprichting van een politieke partij staan in de Kieswet. U kunt voor informatie ook terecht bij de Kiesraad.

 

Experiment

Teler mocht locatie na inloten in wietproef niet nog een keer wijzigen (groentennieuws.nl) (1 maart 2023)

Supraleaf werd vorig jaar uitgesloten van deelname aan het Nederlandse wietexperiment. De teler was ingeloot samen met negen andere telers. Omdat de teler er uiteindelijk niet in slaagde de beoogde locatie in handen te krijgen, volgde uitsluiting van deelname. Daartegen maakt de teler bezwaar.

Op 14 februari deed de Rechtbank Den Haag uitspraak. De bezwaren van de teler aan het adres van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie en Veiligheid zijn ongegrond verklaard.

Koop perceel loopt spaak

Supraleaf liet haar oog vallen op drie gemeenten (Hoorn, Breda en Groningen) om een teeltlocatie te gaan realiseren. Met locatie Groningen werd de teler ingeloot, maar een andere teler wilde ook in Groningen telen. De gemeente koos niet voor Supraleaf, maar voor deze teler.

Daarop besloot Supraleaf, met toestemming van de ministeries om een andere locatie uit te kiezen, voor Zwaag, in de gemeente Hoorn, te gaan. De onderhandelingen over de aankoop van het benodigde perceel Zwaag zijn echter na de loting stukgelopen, omdat niet alle aandeelhouders van de verkopende partij akkoord gingen. (...)

landelijk keurmerk voor coffeeshops ingezonden 3 maart 2023 1

 landelijk keurmerk voor coffeeshops ingezonden 3 maart 2023 2

Cannabis bezit blijft verboden, ook tijdens wietexperiment. Hoe zit dat? (cannabisindustrie.nl) (7 maart 2023)

Zelfs tijdens het wietexperiment blijft de aangekochte wiet in een deelnemende wietproef gemeente technisch gezien verboden. Hoe dat zit legt Mauro uit aan de hand van de Opiumwet, rijksoverheid bronnen en de wet Experiment gesloten coffeeshopketen.

Een flinke hoeveelheid van de de Nederlanders (en de toeristen/buitenlanders) denkt nog steeds onterecht dat cannabis in Nederland legaal is. Dat je het mag gebruiken, kweken, bezitten en verkopen via een coffeeshop. Maar technisch gezien is alleen het eerste en het laatste van die vier waar. Zelfs tijdens het Experiment gesloten coffeeshopketen blijft de aangekochte wiet in een deelnemende gemeente technisch gezien verboden.

Volgens de Opiumwet mag je cannabis niet importeren/exporteren, telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken, vervoeren, aanwezig hebben of vervaardigen. (...)

wetten.nl - Regeling - Opiumwet - BWBR0001941 (overheid.nl)

Wet van 12 mei 1928, tot vaststelling van bepalingen betreffende het opium en andere verdoovende middelen

Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz., enz., enz.

Allen, die deze zullen zien, of hooren lezen, salut! doen te weten:

Alzoo Wij in overweging genomen hebben, dat het noodzakelijk is, de bepalingen betreffende het opium en andere verdoovende middelen in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het op 19 Februari 1925 te Genève tusschen Nederland en andere Staten gesloten internationale opiumverdrag;

Zoo is het, dat Wij, den Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze: (...)

 

Explosies in de afvalinstallaties

AEB: Sinds lachgasverbod opmerkelijke toename explosies bij afvalverwerking (parool.nl) (2 maart 2023)

Explosies in de afvalinstallaties bij de afvalverwerking komen vaker voor, maar sinds het lachgasverbod op 1 januari zijn het er veel meer en zijn ze veel krachtiger. AEB wijst lachgascilinders als boosdoeners aan: “Een ontploffende spuitbus, daar kan de installatie wel tegen. Maar de lachgascilinders hebben een veel hogere druk, tot wel 180 bar. En die knallen gewoon veel harder,” zegt Mark Hagoort, manager Energie uit Afval bij het AEB.

Onveilige situaties

De ontploffende tanks geven schade aan de roostervloeren van de ketels. “Dan staakt de verbranding en het geeft onveilige situaties. Dan moeten we de installatie uitzetten om de schade te repareren. Dat leidt weer tot gederfde inkomsten.” Hagoort wil wel benadrukken dat er geen gevaar is voor Amsterdammers, omdat er geen sprake is van verhoogde schoorsteenemissies of een verhoogd risico dat de fabriek gaat ontploffen.

Volgens Hagoort spelen de problemen ook bij andere afvalverwerkingsinstallaties in Nederland.

Het AEB neemt maatregelen. Het aantal inspecties gaat omhoog en het bedrijf zoekt met een post op sociale media de publiciteit op om mensen op het hart te drukken de tanks niet bij het vuil te zetten. “Verder zijn we in gesprek met de gemeente over wat zij kunnen doen. In België worden gemeenten bijvoorbeeld gedwongen om vuil te doorzoeken op gasflessen. Het lijkt me duidelijk dat we er iets mee moeten.”

Op straat

Naast meer lachgasflessen in het vuil, belanden ze ook vaker op straat in Amsterdam. “Sinds januari hebben we zo’n 40 tot 50 lachgascilinders aangetroffen. Daarin zien we een toename,” zegt een woordvoerder van wethouder Zita Pels (Afval). “We gaan ervan uit dat mensen ze op straat zetten omdat inleveren sinds januari ook is verboden.” (...)

 

Cannabis candies

Why eating cannabis edibles feels so different from smoking weed, according to experts | Salon.com (4 maart 2023)

Ask anyone who's experimented with ingesting cannabis edibles, and you're apt to hear at least one uncomfortable story involving them. Mary, a retired nurse from Oregon, said she once went to a party, ate too many marijuana brownies and woke up under the coffee table hours later.

"I barely knew the people, and was very confused when their dog started licking my face," Mary told Salon. She also relayed another uncomfortable incident when she took 100mg of THC capsules on an airplane. THC is the active drug in marijuana that makes people feel stoned. "I went to the bathroom and got lost and had to have the flight attendant help me find my seat. I was too high to be embarrassed," she recalls.

Others shared stories of gobbling cannabis candies like, well, candy, which triggered horrible panic attacks or feelings of psychosis. Sometimes these stories were more amusing than uncomfortable, such as falling asleep in the parking lot of a concert and waking up when the show was over and everyone was leaving. After accidentally ingesting vape cartridge oil, Jamie, an editor from Oregon who requested not to use her real name, thought her hands were disappearing.

"I forgot where I was for over an hour and had to use Google on my phone to find… myself," Jamie told Salon. "I didn't sleep at all, even after taking some of my prescription Xanax, so acute was the panic. I could tell I was in an Airbnb, but I couldn't remember what city or country I was in."

And there are dozens of tales of taking an edible, feeling nothing, then taking way more. Of course, when it finally does kick in, it can be an overwhelming experience, as happened to New York Times writer Maureen Dowd.

Yet smoking a joint or puffing a THC vape pen doesn't tend to send people spiraling in quite the same way. What makes edibles so unpredictable in a way that inhaling cannabis doesn't? The reason is that eating cannabis produces metabolites that are technically a different drug from THC entirely.

Our bodies have nervous systems, digestive systems, immune systems and they also have endocannabinoid systems (ECS). The research on the ECS is still relatively new, so we're not entirely sure how this system works, but it plays a big role in moodimmunity and homeostasis, or general balance throughout the body. It was discovered in the '90s by scientists studying cannabis, hence the name. (...)

 

 

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600