TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN 17 MAART 2021

VVD Masterplan legaliseren softdrugs

De VVD moet serieus gaan nadenken over het legaliseren van softdrugs; een stapje verder dan 'slimmer reguleren' of de wietproef. Op die manier kan de georganiseerde misdaad een slag toegebracht worden. Dat is de overtuiging van Greetje Bos, voormalig officier van justitie en huidig VVD-wethouder in Breda tijdens een radio-interview met WNL aan de vooravond van 2020 op 28-12-2019 (en zie Elsevier 28-05-2020)

Masterplan
Op het afgelopen partijcongres eind november zette Bos dit onderwerp op de agenda op het VVD partijcongres middels een notitie "Masterplan aanpak ondermijning". Dat gaat dus een stapje verder dan 'slimmer reguleren' en bevat 4 punten: 

1. Repressie. Bij repressie voelen VVD’ers zich thuis stelt Bos.

2. Preventie. 'We zijn al een generatie kwijt geraakt die voor de verlokkingen van het grote misdaadgeld bezweken zijn en echt niet meer bereid zijn vakken te gaan vullen. De preventieprogramma’s die er al zijn moeten uitgebreid worden nadat uitgezocht is of het werkt'.

3. Versterking van de strafrechtketen; wat het verkwanselde kroonjuweel is van de VVD want tot op het bot uitgekleed, vindt Bos. Zonder een forse versterking gaat de strafrechtketen het niet redden om aan de repressieve kant haar bijdrage te blijven leveren. De strafrechtketen heeft daarnaast in de komende tijd zelf nog het nodige te doen om het vertrouwen van politiek en burgers terug te krijgen.

4. Wegnemen van het verdienmodel. Bos: 'Als we niets doen aan de oorzaak van de drugscriminaliteit, blijven we dweilen met de kraan open. Wat we aan de repressieve en preventieve kant ook doen. Hoeveel politiemensen, officieren van justitie en rechters we hier ook op gaan zetten. Wat is die oorzaak? Simpel: geld. Met de handel in alle drugs zijn duizelingwekkende bedragen te verdienen. Drugscriminelen kunnen zich álles permitteren. Omdat ze álles kunnen kopen'.

vvd-logo

Verkiezingsprogramma
Haar plan voor het ‘vrijgeven van drugs’ één van de bouwstenen van het nieuwe verkiezingsprogramma van de VVD kunnen worden. “Ik spreek openlijk over wat ik denk dat nodig is. Als het voor de meesten te ver gaat om die stap in één keer te zetten, dan moeten we het wel aandurven om serieus onderzoek te laten doen en het debat te voeren. Het ligt een stuk genuanceerder dan ‘legaliseer de handel maar’.”

“Negentig procent van de georganiseerde criminaliteit draait om drugs. Daar kun je gigantisch veel geld mee verdienen”, schetst Bos. Volgens haar moet er dan ook goed gekeken worden hoe je dat lucratieve aspect van de drugshandel weg kunt halen.

Als uit dat onderzoek zoals een 'Wickersham commission on the war on drugs*' blijkt dat legalisering van drugs een oplossing is om het verdienmodel van drugshandelaren te doorbreken, dan moet daar serieus naar gekeken worden, zegt Bos. “Je moet bereid zijn de aanbevelingen uit het onderzoek over te nemen. We moeten er echt iets mee gaan doen. Juist een liberale partij moet er niet voor weglopen om op veiligheidsdomein moeilijke stappen te durven zetten.”

We hebben al te veel tijd en daadkracht verloren besluit Bos.

*De Wickersham Commision onderzocht eind jaren 20 vorige eeuw in opdracht van de Amerikaanse regering de gevolgen van de drooglegging. De commissie kwam na gedegen onderzoek tot de conclusie dat de drooglegging had gezorgd voor zo’n immense zwarte markt en dito georganiseerde criminaliteit, dat het wijzer was de drooglegging op te heffen. Hetgeen begin jaren ’30 gebeurde.

NIEUWS

Tijdslijn Tweede Kamerverkiezing 2021

06 november 2020 Nieuws
Tijdslijn Tweede Kamerverkiezing 2021 Van registratie partijnaam tot verkiezingsdag 21 december 2020 - 17 maart 2021 - De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 15 maart 2017. Normaal gesproken vindt de Tweede Kamerverkiezing om de 4 jaar plaats, in maart of mei (afhankelijk van de vraag of…

Partijen 2e kamer 2021

ChristenUnie wil het gedoogbeleid volledig afschaffen en alle drugsgerelateerde criminaliteit met wortel en tak uitroeien.Vanuit de Bijbelse norm...

Lees meer...

50PLUS wil softdrugs uit de criminele sfeer halen door nederwietteelt te legaliseren onder zeer strenge en strikte voorwaarden en met vergunning....

Lees meer...

JEZUS LEEFT wil forse maatregelen tegen alles dat het leven direct of indirect kan beschadigen. Daarbij denkt de partij aan uitgebreidde...

Lees meer...

Wietteelt reguleren en gebruik ontmoedigen. DENK vindt dat het huidige gedoogbeleid van cannabis criminaliteit in de hand werkt. DENK is daarom:...

Lees meer...

"Legaliseer de teelt van softdrugs. Het gebruik van softdrugs is al gelegaliseerd. Dat moet ook gebeuren met de handel in en de teelt van softdrugs. Zodoende...

Lees meer...