Kamervragen stellen is een vak apart

Herinnert u zich nog de WODC affaire nav de Nieuwsuur uitzending op 15-01-2018 met Bas Haan, waar het ging om sociaal wetenschappelijke onderzoeken waarbij sprake was de beinvloeding van 'de beeldvorming rond cannabis' en ongunstige resultaten niet gewenst waren zodat de onderzoeksvraag dan maar werd aangepast?
- Curieus genoeg heeft deze affaire wel geleid tot het instellen van de nodige onderzoekscommissies, maar is er verder geen inhoudelijk gevolg gegeven in de tweede kamer aan de consequenties van de manipulatie van deze onderzoeksrapporten aangaande het cannabis-dossier, dan alleen dat het WODC nu niet meer fysiek in het gebouw van het Ministerie van Justitie en veiligheid gevestigd is en er nieuwe directeur van het WODC is aangesteld in de persoon van prof. dr. Gerty Lensvelt-Mulder voorheen rector magnificus aan de Universiteit voor Humanistiek.  

Nu is er sinds 30 september 2020 een 6-delige documentaire serie op primetime 20.25 op NPO2 te zien die al op de dag van de premiere in Utrecht 27-09-2020 aandacht kreeg met een persbericht van het Openbaar Ministerie dat ze zich niet herkenden in 'de beeldvorming rond Cannabis', sterker dat het OM de beeldvorming van de documentaire onbehoorlijk vonden. Het betrof dan met name de voiceover met uitspraken in de verhaallijn over de rechtszaak en nationale ombudsman procedure betreft de coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven en in zijn kielzog zijn vrouw Tukta. Diens rechtszaak vanwege mogelijk witwassen loopt nog. De rechtbank heeft voor de behandeling van het bezwaarschrift de datum 20 januari 2021 vastgesteld. En voor een volgende (regie) zitting zijn 10 en 11 februari 2021 ingepland.

Afbeelding                         Afbeelding

Nu precies over dit persbericht en de berichtgeving daarover hebben VVD kamerleden Yesilgoz en El-Yassini op 5 oktober 2020 kamervragen gesteld aan Ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media); 'Omroepen voor het karretje misdaad' vanwege dus het Telegraaf artikel van misdaadverslaggever John van den Heuvel op 30-09-2020.

 

Op de dag van de 2e uitzending op 07-09-2020 reageerde de regisseur Robert Oey van Topkapi filmprodcuties via zijn faceboek-profiel op deze kamervragen met: 'Vanavond deel 2 van onze serie Cannabis. Het OM vond dat ze onvoldoende aan het woord kwam na het zien van deel 1. Nou, vooral kijken vanavond. En oh ja, de VVD heeft kamervragen voor de minister van justitie en veiligheid. Welke? Nou o.a. deze: ‘Heeft de drugscrimineel Johan van L. betalingen en/of vergoedingen ontvangen voor zijn medewerking aan de serie Cannabis? Zo ja, hoeveel?’ Wie o wie zou deze vertegenwoordigers van het volk hebben ingefluisterd? Had John het ze niet wat makkelijker kunnen maken en de belastingbetaler haar zure centen niet kunnen besparen door die vraag gewoon rechtstreeks aan de producent te stellen? Nou John (en uiteraard kamerleden Yesilgoz en El Yassini) bij deze; het antwoord luidt nee. Geen cent'.

(Saillant detail is dat Oey de beruchte echtgenoot is van burgemeester Femke Halsema, aangezien hij vanwege een film rekwisiet, een nep-wapen in het nieuws kwam samen met hun zoon, waarvoor Oey een veroordeling kreeg en Halsema haar politieke lijf wist te redden in de Amsterdamse gemeenteraad, gezellig zal dat geweest zijn in de ambtswoning, over beeldvorming gesproken...)

Deze kamervragen zijn geheel in de traditie van de beeldvorming van de VVD als 'touch on crime' a la Ivo Opstelten gesteld, maar het meest saillante detail betreft deze kamervragen is de vermelding van John van L. Wie is hij? Deze vragen geven blijk van een onduidelijke beeldvorming en roepen curieus genoeg alleen meer vragen op, alhoewel; Kamervragen stellen is duidelijk een vak apart...
- De Ministers hebben 10-11-2020 antwoord gegeven op de kamervragen: 'Volgens KRO-NCRV is door zowel de omroep als de producent geen betaling gedaan en/of vergoeding betaald voor de medewerking van Van L. aan de televisieserie Cannabis'. De "tough on crime" VVD had zich de moeite van kamervragen over Johan van Laarhoven kunnen besparen en zelf bij KRO/NCRV of producent Topkapi navraag kunnen doen, een volgende keer meteen vragen of ze misschien een John van L kennen.  

In de documentaire serie 'Cannabis' komen daarnaast oa Wernard Bruining (voorheen MellowYellow/ tegenwoordig mediwiet) aan het woord, evenals Gerrit van der Burg, voorheen Procureur Generaal, Henk de Vries (Bulldog) James Burton (voorheen SIMM) en Ben Dronkers (Sensi seeds/hempflax/hashmuseum) en uiteraard de immer eloquente Dries van Agt (ex-premier, samen met Irene Vorrink ex VWS minister en moeder van Koos Zwart de grondleggers van hert gedoogbeleid)
Volgens een kritische review van nrc  lijkt het met de juridische procedure en de coffeeshopgeschiedenis als twee documentaires in een, zie uitzending gemist en oordeel zelf. 

Afbeelding